PREDSEDNIK SRBIJE NA SAMITU U BUDIMPEŠTI Vučić: Pojačaće se finansijski podsticaji za novčanu pomoć porodicama i deci
Alo

 

 

Vučić ima odvojene susrete sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, kao i sa premijerima Slovenije Janezom Janšom i Češke Andrejem Babišom, najavila je pres služba predsednika.

GLAVNO IZLAGANJE

Predsednik Vučić je istakao da treba dođemo do budućnosti koja će održati naše nacije i učiniti države živim.

- Pre 20 godina, Evropa je učestvovala u rastu sveta sa 20 odsto, a danas je to 10 odsto, za pet godina to će biti 7 odsto. za 30 godina, Nigerija će imati više stanovnika nego celokupna EU. Više stanovnika nego SAD. I onda, dragi rabin je insistirao da se ne tiče sve ekonomije, a kada pričamo o njoj, ona će imati prednost koju nikada nećemo moći da nadoknadimo - rekao je Vučić, dodajući da je vreme da se o tom pitanju reaguje.

Tanjug

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će pitanje demografije uskoro postati glavno političko pitanje u svetu.

- Kada u mojoj zemlji pričamo o tome, znam da će mnogi Srbi postaviti pitanje o demografiji, umesto da pitaju ono što je važno pitanje. Iasto će se dogoditi svima, kjer postoje neki drugi ljudi, koji, neću reći da instruišu medije, ali stvaraju neki svet, iz kog ne možemo da pobegnemo, i mi smo na neki način tu zarobljeni - rekao je Vučić.

 

 

Vučić je potom istakao da je srećan jer je danas tu, dodajući da govori o idejama za budućnost, stvaranju platforme za osiguranje opstanka dveju zemalja.

 

Globalne promene

Kako je dodao, svi se suočavamo sa tipom liberalnog političkog marksizma, koji nas podučava da slušamo nove teorije koje će izmeniti naše živote, na način na koji ćemo izgubiti naše živote.

- Pre deset godina, vladavina prava bilo je jedino pitanje kojim smo se bavili. Nastala je logika, koja je korišćena protiv onih koji su bili neposlušni, a onda smo dobili najbitnije pitanje koje se ticalo globalnih promena. Normalno je da velike zemlje diskutuju o tome, ali koliko je to zanimljivo za Mađarsku i Srbiju? Da li je to najbitnije pitanje? Da li je to bitnije od budućnosti naših zemalja, naše dece, potomstva? - upitao je Vučić.

Predsednik Srbije dodao je da niko ne diskutuje o takvim temama, dodajući da se svi susrećemo i suočavamo sa ovakvim problemima, ali pojedini ne žele da se uhvate u koštac sa tim.

Foto: Printscreen

 

 

Društvene mreže

Vučić se potom osvrnuo na stanje u trenutnom vremenu, dodajući da ako odete na društvene mreže i ako postavite sliku prelepog psa, uvek ćete dobiti više lajkova, nego ako postavite sliku sa vašim detetom.

- Govorim nešto što je zabranjeno, ali, da, isprobajte to sami. I danas je nepristojno ako pričate o vašoj deci, ako pričate o porodičnim vrednostima. Možete da povredite nekog, ali, vi ste jako pristojni ako kažete da ćete da vodite ljubimca da se šiša. Možete da mi se smejete, ali tako je. Ja jako žalim tu činjenicu - objasnio je Vučić.

Tanjug

 

 

On je rekao da je Srbija naučila iz primera Mađarske i zato preduzela mere zbog opadanja nataliteta.

- Emotivne smo promene uspeli da sprovedemo. Pre 10 godina kada je Mađarska u fudbalu igrala utakmicu mi smo konstantno navijali za protivnika, a danas i juče i ubuduće s kim igraju fudbal ili vaterpolo Mađari, mi ćemo navijati za Mađare i 90 odsto ljudi tako misli -  rekao je on.

Jaka podrška po pitanju rađanje dece

Vučić je kazao da Srbija jača podršku po pitanju rađanja dece.

- Moja draga prijateljica Katalin je dobro formulisala kada je rekla da je ovo pitanje opstanka u slučaju Srbije i drugih zemalja regiona - rekao je Vučić.

On je naglasio da će ovo pitanje uskoro postati najvažnije političko pitanje.

Samit je započeo kulturnim programom, a otvorila ga je mađarska ministarka za porodicu Katalin Novak.

Kulturnom programu Samita prisustvovaće premijer Mađarske Viktor Orban, premijer Češke Republike Andrej Babiš i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Četvrti Samit pod nazivom „Porodica: ključ održivosti" ima za cilj da se razgovara o izazovima kada je u pitanju porodica i da se sastave predlozi zajedničkih rešenja.

Prethodna tri Budimpeštanska demografska samita su održana 2015, 2017. i 2019. godine.

Komentari (3)

Loading
TADEJ

23.09.2021 09:31

Nadamo se da ce sve proci u najboljem redu i da ce se resenje naci!

sasa

23.09.2021 13:13

Svaka cast za politiku,decu i ulaganje u njihovu buducnost

Una

23.09.2021 14:40

Finansijski podsticaji porodicama i deci će podstaći natalitet u našoj zemlji , ali i dalje treba raditi na jačanju standarda građana!