HITNO Konačno se oglasila EU povodom dešavanja na Kosovu
Jarinje - Alo!

 

Evropska unija pozvala je večeras na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i poručila da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbeći jer bi one bile direktno protiv interesa građana u regionu.

- Pozivamo rukovodstvo Beograda i Prištine da preduzmu odgovoran pristup i da kroz dijalog uz posredovanje EU izbegnu svaku dalju eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na postizanju ostvarljivih rešenja. U interesu je svih da nađu način kojim bi se omogućila sloboda kretanja i poboljšao svakodnevni život ljudi - navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljne poslova Žozepa Borelja povodom situacije na severu Kosova.

- Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja i mi snažno pozivamo obe strane da ga u potpunosti iskoriste - naglasio je Borelj.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove se još jednom ističe da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. ostaju validni i obavezujući za obe strane.

- Prethodni sporazumi predstavljaju značajan element za sveukupnu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da bez odlaganja i u potpunosti poštuju i primene sve svoje obaveze proistekle iz dijaloga - zaključuje se u saopštenju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Lazar

23.09.2021 16:13

Kosovo i Srbija. Kosovo je Srbija!!! Koji pregovori oni su dobili Kosovo nasiljem ubijali nas vadili nam organe. Sad hoće da naprave veliku Albaniju na štetu Srbije Kosovo je Srbija. Neka im daju deo svoje zemlje svi oni koji bi njima dali deo naše. Gde je tu PRAVDA i borba protiv terorista