BRNABIĆ NA VAŽNOM SASTANKU Globalni kovid-19 samitu u organizaciji Bele kuće!
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

Samit otvara američki predsednik Džozef Bajden, a video porukama učestvuje veliki broj svetskih lidera i zvaničnika međunarodnih organizacija, između ostalih i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, britanski i kanadski premijer Boris Džonson i Džastin Trudo, nemačka kancelarka Angela Merkel i mnogi drugi.

EPA/FELIPE TRUEBA

Ursula fon der Lejen


Brnabić je rekla u video poruci da je Srbija bila među prvim evropskim zemljama koja je nabavila kovid vakcine, a da je ona bila prvi evropski premijer koji je primio vakcinu.

”Zahvaljujući godinama ulaganja u digitalizaciju i razvoja eUprave, uspeli smo da organizujemo komplikovani i složeni proces vakcinacije veoma efikasno i to na način da bude fokusiran na građane", rekla je Brnabić.

Kako je navela, od samog početka je postojala svets o tome da nisu u pitanju samo građani Srbije.

"U borbi protiv pandemije kovid19 ili smo svi bezbedni ili niko nije bezbedan”, naglasila je predsednica vlade.

EPA/GEORGI LICOVSKI

Ursula fon der Lejen

Upravo zato, kako je istakla, pored nabavke vakcine za svoje građane, Srbija je donirala vakcine i građanima regiona Zapadnog Balkana ali i drugim zemljama.

Srbija je, navela je, donirala 230.000 doza vakcina regionu, vakcinisani su strani državljani u Srbiji sa oko 300.000 doza i izdvojeno je oko 570.000 doza vakcina za zemlje Afrike i Azije.

Predsednica vlade rekla je i da je Srbija već započela i do kraja godine će započeti sa proizvodnjom kovid vakcine od dva proizvođača, jer na taj način želimo da pomognemo i podržimo sve ljude i zemlje kojima su vakcine potrebne.

"Ovo je pandemija u kojoj ili ćemo pobediti zajedno ili ćemo izgubiti zajedno, ali moramo da se borimo zajedno”, naglasila je ona.

Kazala je da zato Srbija podržava ciljeve Globalnog samita i zahvlila je Sjedinjenim Američkim Državama i predsedniku Bajdenu što su organizovali samit i podržali zajedničke napore u borbi protiv pandemije kovid19.

”Vakcine su jedini izlaz u borbi protiv pandemije”, zaključila je Brnabić.

Komentari (0)

Loading