HAOS U STUDIJU Zukorlić i Stanivuković u klinču: Draško, pripazite, na početku ste političke karijere (VIDEO)
Printskrin

 

U Jutarnjem programu na TV Pink došlo je do rasprave Draška Stanivukovića i Muamera Zukorlića po pitanju određivanja nacionalnosti. 

Prvi je Zukorlić pomenuo pitanje izjašnjavanja pojedinih ljudi po pitanju nacionalnosti i naveo primer Emira Kusturice, koji se izjašnjava kao Srbin, a to nekima smeta. I da je veoma važno prihvatiti da se neko izjašnjava onako kako se oseća.

Stanivuković je naveo da je važno negovati političku korektnost, a to podrazumeva da vam niko ne sme uzeti nijedno parče vaše istorije i identiteta:

 - Ljuti me što neko kaže da je kralj Nikola bio Crnogorac, a on za sebe kaže: 

"e da mi je celo milo srpstvo okupiti, i sve njegove neprijatelje spržiti".

- Ne može neko reći za Njegoša da nije Srbin, ne može neko da dođe da vam istrgne istoriju i stvara sopstvenu istoriju. Poštujem svakoga, istoriju ne damo, uzimati nam ne možete, ljude koji pripadaju našoj veri, naciji, identitetu - rekao je Stanivuković.

Zukorlić mu je odgovorio:

- Upadate u zamku nacionalista, retorički, pripazite na početku ste političke karijere - rekao je Zukorlić, pa nastavio:

- Ne možete zabraniti, u čemu je problem da Njegoša i Srbi i Crnogorci smatraju svojim. Meša Selimovic se izjasnio kao Srbin, a njegovo najveće književno delo je bošnjačko, meni ne smeta što ga Srbi svojataju, postoje velikani koje svi svojataju, ne gradi se nacionalni identitet tako što ćete drugima zabraniti. Radi se o nematerijalnoj vrednosti, kultura nije takva, to je nadnacionalna i nadpoliticka kategorija. 

- Ono što tražite za sebe, dozvolite drugima - rekao je Zukorlić. 

- Dvojni standard je zlo, to je problem, tražite nadgraničnost crkve, dozvolite to islamskoj zajednici. Meni su ovo uradili 2007. godine, razbijanje islamske zajednice, guranje u granice, i dan danas imamo posledice toga. Hajmo isti princip za sve, pa se fino ljudski i kulturoški takmičiti u duhu jedne tolerancije - rekao je Zukorlić. 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading