FESTIVAL SRPSKE TRPEZE Najbolji skadarlijski restorani se takmiče u spremanju specijaliteta (VIDEO)
Alo

 

Danas će se, od 11 do 21 čas, devet eminentnih skadarlijskih restorana takmičiti u pripremanju specijaliteta, a svoje proizvode i turističku ponudu predstaviće najbolji predstavnici eminentnih festivala hrane koji neguju srpske ukuse iz raznih regija Srbije i Republike Srpske.

Festival srpske trpeze svečano je otvoren u 11 časova.

 

 

Udruženje „Čuvari ognjišta“, uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Gradske opštine Stari grad i podršku turističkih organizacija Srbije i Beograda, danas u Skadarliji organizuje manifestaciju Festival srpske trpeze.

Cilj manifestacije je da doprinese očuvanju našeg gastronomskog nasleđa i predstavi našu trpezu kao istinski srpski turistički brend.

FESTIVAL SRPSKE TRPEZE Najbolji skadarlijski restorani se takmiče u spremanju specijaliteta (VIDEO)

Promo

 

Kroz različite aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturnom programu posetiocima festivala, čiji je medijski pokrovitelj Alo!, predstaviće se veliki broj učesnika i izlagača. Na jednom mestu biće aktuelni prvaci i uvaženiji takmičari sa različitih manifestacija u Srbiji, kao i proizvođači hrane i pića kojima se Srbija ponosi.

Od 11 do 21 čas duž čitavog prostora Skadarlije izlagači će ponuditi specijalitete naših krajeva uz pića iz tih regija, a poseban prostor i pažnja je data pobednicima festivala. Beograđanima i gostima Beograda svoje proizvode i turističku ponudu predstaviće najbolji predstavnici eminentnih festivala hrane koji neguju srpske ukuse iz raznih regija Srbije i Republike Srpske. Pored „zaječarskog piva“ i bureka uz jogurte „moja kravica“, na festivalu će svoje proizvode izložiti i razni proizvođači suhomesnatih proizvoda, sireva, proizvoda od pečuraka, rakije, slatkiša, meda...

Devet eminentnih skadarlijskih restorana takmičiće se u pripremanju specijaliteta. Ocenjivaće ih tim renomiranih, licenciranih sudija. Sva takmičarska jela će biti na raspolaganju za konzumaciju posetiocima festivala od 17 časova, kada će zvanično i biti proglašeni pobednici. Prihod od konzumacije ovih specijaliteta ide u dobrotvorne svrhe.

Dr Vidoje Golubović održaće zanimljivo predavanje uz prezentovanje istorijskih fotografija „Mehane i kafane starog Beograda“.

Program festivala

Festival obiluje bogatim kulturno-umetnički programom koji će voditi glumac Saša Đurašević. Nastupaju mnogi umetnici iz raznih krajeva srpskog sveta.

Program otvaraju tamburaši iz Subotice, a tokom dana će gostima festivala osvetliti duh starogradskih pesama čuveni skadarlijski orkestar „Skočajić“. Lik Branislava Nušića osvetliće nam glumac Milan Milosavljević, a Đuru Jakšića će predstaviti pesnik Milan Gajić. Glumica Ljiljana Jakšić će nam dočarati vreme skadarlijskih boem dama.

KUD „Piskavica“ predstaviće se zanimljivim scenskim programom, pojac Ljuba Manasijević podsetiće nas pored ostalog i na velike hitove koje je komponovao, a TO „Žagubica“ predstaviće eminentne umetnike srpske tradicije.

Poznati reper Đus, u tandemu sa mladim kuvarskim nadama i uz bodrenje poznatih TV i radio voditelja, pripremaće srpska nacionalna jela uz obilje muzike.

Hor učenika veronauke Leve obale Dunava „Sveti Simeon Bogoprimac“ će izvesti dve pesme koje je napisao njihov veroučitelj.

U okviru ovogodišnjeg Festivala srpske trpeze svoje proizvode predstaviće i učesnici manifestacije Vinofest. Ova smotra vitezova vina i rakije organizovaće i povorku u svečanim odorama i insignijama - medaljama sa zastavama - barjacima od Kuće Đure Jakšića do Skadarlijske česme i nazad.

Satnica festivala

11.00 Svečano otvaranje, kulturno-umetnički program

12.00 Nastup KUD Piskavica, predstavljanje TO Republike Srpske

14.00 Skadarlijska boemska poezija

14.30 Tradicionalne igre i pesme

16.00 Dr Vidoje Golubović „Mehane i kafane starog Beograda“

17.00 Proglašenje pobednika u pripremanju specijaliteta nacionalne kuhinje, konzumacija pobedničkih jela uz kupljene vaučere, kulturno-umetnički program

21.00 Svečano zatvaranje

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading