POČINJE ČISTKA "KRTICA" U SNS Skupština partije između 21. i 24. oktobra
SNS

Okupljanje vrha SNS, koje će, kako je saopšteno iz ove stranke, biti zatvoreno za javnost, prethodi unutarstranačkim izborima na kojima će odbori davati predloge za predsednika stranke, za potpredsednika GO, za predsednika Izvršnog odbora i za članove Predsedništva SNS.

Sigurno je da će se, osim priprema za početak izbornih radnji u stranci, "na tapetu" naći i priznanje bivšeg ombudsmana i kandidata za predsednika Srbije Saše Jankovića, koji je otkrio da su mu stranci nudili da učestvuje u rušenju Aleksandra Vučića, i to uz pomoć pojedinaca iz SNS.

Iz baze naprednjaka već duže stižu poruke da se partija mora očistiti od nelojalnih funkcionera, a posebno od onih koji su "pleli" mrežu protivno politici za koju se zalaže Vučić i sprovodili razne malverzacije na lokalu.

I predsednik IO Darko Glišić je pre sednice rekao da će sve funkcije u stranci biti na testu, odnosno da će članovi stranke u jednom otvorenom postupku reći kome veruju i kome daju podršku. Posle obilaska 20 upravnih okruga, odnosno 30 opštinskih i gradskih, zaključio je da je "podrška Vučiću nepodeljena, da ljudi vide i osećaju ono što on radi i da cene njegovu borbu".

Očekuje se da će jedna od tema sednice GO SNS biti i eventualni zajednički nastup sa SPS na izborima na proleće sledeće godine, čemu se otvoreno protive pojedini visoki funkcioner naprednjaka, poput ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović.

Na pitanje da li smatra da je sada trenutak da se stranka razračuna sa "krticama" u sopstvenim redovima, a posle otkrića koje je izneo Janković, član Predsedništva SNS Vladimir Orlić, za "Novosti", kaže:

- Sastanak Glavnog odbora organizuje se radi pripreme stranačke skupštine. I naravno, sve je apsolutno u rukama članova stranke.

Orlić je ranije rekao da u SNS postoji demokratija, da su na to ponosni i da nisu "privatno tajkunsko preduzeće, kao Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, koja se lažno prodaje da je politička partija".

Politički analitičar Branko Radun kaže, za "Novosti", da ne očekuje da u ovoj fazi bude nekih prevelikih promena u SNS:

- Ono što je trebalo da se dogodi već jeste. U partiju je ušao SPAS Aleksandra Šapića i sa stranačkih funkcija je smenjen Nebojša Stefanović. Na stranačkim izborima će sada to verovatno biti i potvrđeno još jednom. Inače, pred izbore u zemlji ne valja praviti neke velike promene, a opet treba skloniti one koji ne rade dobro. Tako da očekujem da se sprovede ono što je urgentno, da se plasiraju neki novi ljudi, koji će možda biti viđeni i za novu vladu. Svakako, očekujem da mnogo više promena bude posle izbora u državi, nego pre - istakao je Radun.

Prema našim saznanjima, Izborna skupština SNS planirana je između 21. i 24. oktobra. Skuštinu stranke koja bira rukovodstvo čini najmanje 3.200, a najviše 4.000 delegata.

PROMENE VEĆ POČELE

O tome da je nezadovoljan radom dela funkcionera, često je govorio i predsednik Vučić. Poslanik SNS Vladimir Đukanović više puta je pominjao da stranka mora da se pročisti. Posle zahteva odbora, sa mesta beogradskog poverenika smenjen je Nebojša Stefanović, ministar odbrane. Njemu je članstvo zamerilo što je predsednik Vučić prisluškivan za vreme njegovog mandata kao ministra policije. U javnosti se polemisalo i da je na spisku onih koji nisu opravdali očekivanja ministarka Marija Obradović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Demetra

18.09.2021 22:09

U svakom žitu ima kukolja treba dovesti odgovorne i posvećene ljude, a rešiti se što pre krtica.

stevo

19.09.2021 01:52

Preispitati rad svakog ponaosob,to je najrealnije i najpravednije

Gagi

19.09.2021 02:14

Pa to u svakoj partiji s vremena na vreme m ora da se uradi generalka.