MINISTARKA VUJOVIĆ: "Ulaganje u ekomobilnost jedan od ključnih zadataka Vlade"
MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Vujović je, otvarajući konferenciju „Ekomobilnost“, rekla da je ove godine inicijalno odvojeno 120 miliona dinara za podršku fizičkim i pravnim licima prilikom kupovine eko vozila.

- Кada smo zatekli 300 ispravnih zahteva shvatili smo da je naša mera uspela i da smo obezbeđena sredstva utrošili. Vlada Srbije je brzo reagovala i obezbeđena su dodatna sredstva, kako bismo podržali sve zainteresovane za ekološki prihvatljivija vozila. To je jedan od načina da se približimo ideji o zelenoj mobilnosti, odnosno zelenom transportu. Ova ideja je u Srbiji još u povoju, ali ohrabruje što postaje deo strateških dokumenta, poput Zelene agende. Moramo da se potrudimo da spremni dočekamo sve promene i prilagođavanja propisa u narednom periodu – rekla je Vujović.

Ministarka je navela da su često mogla da se čuju oprečna mišljenja, kada je reč o opravdanosti subvencionisanja eko vozila, ali podaci jasno ilustruju da smo na dobrom putu.

- Iako je udeo emisija PM10 i PM2.5 čestica u drumskom saobraćaju relativno mali, po emisijama azot oksida u 2020. godini drumski saobraćaj je bio drugi najveći zagađivač, sa doprinosom od 19 odsto. I zato je prelazak na ekološki prihvatljivija vozila jedno od rešenja za smanjenje ovih čestica. Trudićemo se da i sledeće godine nastavimo sa ovom merom, i nadam se da ćemo je sprovoditi zajedno sa proizvođačima vozila koji su danas ovde sa nama, jer samo zajedno možemo na pravi način da brinemo o životnoj sredini – rekla je Vujović, dodajući Vlada Srbije brine o aerozagađenju i radi paralelno na više koloseka kako bi naredne generacije imale bolji kvalitet vazduha i zdraviju životnu sredinu.

Vujović je, nakon otvaranja konferencije, učestvovala i na panelu „Uticaj motornih vozila na životnu sredinu – Nove tehnologije u službi ekologije“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading