NAKON POSETE ANGELE MERKEL TIRANI Albanski politikolog: Vučić neće priznati Kosovo!
Instagram

Politikolog Beljulj Bećaj izjavio je da je sastanak u Tirani koji je nemačka kancelarka Angela Merkel održala juče sa liderima zemalja Zapadnog Balkana važniji od sastanka održanog u Srbiji i da očekuje promene u odnosima između tzv. Kosova i Srbije.

"Spremnost premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića, i pored značajnih razlika u kreiranju politika, vidi se dimenzija u smeru nastavka procesa. Poenta je u tome da, uprkos razlikama oba lidera imaju zajednički imenitelj koji ima veze sa formiranjem etničkih država. Ako tu mogu pronaći zajednički jezik, mislim da se svi napori za evropske integracije mogu svesti na nulu. Ne isključujem postignute sporazume, ono bitno što ima veze sa suštinom problema, odnosno sa priznanjem statusa tzv. Kosova, može krenuti u drugom smeru i promeniti orijentaciju", rekao je Bećaj.

Govoreći o ideji promene granica i razmene teritorija, Bećaj je rekao da bi, ako to ne uspe, mogao biti doveden u pitanje 'sporazum' koji ujedinjuje Srbiju sa Republikom Srpskom i tzv. Kosovo sa Albanijom.

„Nisam siguran da se bavimo promenom granice, imam naznake zbog kojih sumnjam da pitanje formiranja etničkih država može biti i bez promene granica.

Ako svi pokušaji promene granice ne budu uspeli, a mislim da neće uspeti jer je to Nemačka zaustavila, ali Merkel odlazi i  bojim se da to može dovesti do regionalne nestabilnosti ”, dodao je Bećaj.

Prema njegovim rečima Vučićeve izjave da neće priznati tzv. Kosovo i da će s Albancima postignuti sporazum bez pominjanja tzv. Kosova kao države nisu bespredmetne.

Za Bećaja su takve izjave pokazatelj "da se sporazum o formiranju etničkih država može postići bez promena granica tzv. Kosova".

Komentari (0)

Loading