DOLAZAK MERKELOVE POSEBNA ČAST ZA SRBE I SRBIJU Evropljani veoma poštuju kancelarku, ne mogu da zamisle Nemačku bez nje
Instagram

Evropsko veće za spoljne odnose (ECFR), u utorak je objavilo anketu birača u 12 država članica EU koja pokazuje da se odobrava konsenzusni stil vođenja odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel.

Prema anketi, mnogi Evropljani takođe veruju da se Nemačkoj može verovati kao vodećem glasu EU.

Uoči izbora za Bundestag 26. septembra, ankete takođe pokazuju da se Nemci bore da zamisle Nemačku bez Merkelove.

Evropski stav prema nemačkom vođstvu ECFR je u svom izveštaju primetio da "evropski građani vide Nemačku kao ekonomsku moć", ali isto tako, paradoksalno, većina smatra da je Nemačka već dostigla ekonomski vrhunac.

Ne mogu da zamisle Nemačku bez Angele Merkel

Evropljani su imali najveće poverenje u nemačko vođstvo kada su u pitanju finansije i ekonomija, kao i odbrana evropskih vrednosti, poput ljudskih prava i demokratije.

"Iako se Merkel oduvek opirala pripisivanju" vođe slobodnog sveta ", građani EU je vide kao vođu slobodne Evrope", navodi se u izvještaju.

Međutim, kada je u pitanju suočavanje sa velikim silama kao što su SAD, Kina i Rusija, bilo je manje poverenja u sposobnost Berlina da vodi ravnopravno.

Mnogi Evropljani su izjavili da veruju da Nemačka stavlja svoje ekonomske interese na prvo mesto, na primer sa kontroverznim gasovodom Severni tok 2.

Evropski glasači imali su značajno poverenje u Nemačku po pitanjima bezbednosti i odbrane, uprkos izraženom strahu da bi Nemačka mogla da se osloni na nacionalizam u eri nakon Merkelove, piše DW.

U svim anketiranim zemljama, Evropljani bi podržali Merkel nad francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom u teoretskom predsedniku Evrope - uključujući i Francusku.

Za razliku od Makrona, Merkel je više težila ka kontinuitetu postojećeg stanja, nego predlozima radikalnih reformi.

Ispitivanje ECFR-a

Ispitivanje ECFR -a pokazalo je da su Nemci daleko pesimističniji u pogledu budućnosti Nemačke dok se Merkel sprema za izlazak od ostalih Evropljana, osim Austrijanaca koji su bili podjednako poraženi.

Pedeset dva odsto Nemaca veruje da je zlatno doba njihove zemlje stvar prošlosti.

Dok Evropljani očekuju da će Nemačka voditi posle 16 godina sa Merkelovom na čelu, "izgleda da ni Nemci nisu emocionalno pripremljeni za ulogu vodeće sile Evrope".

Samo kada je u pitanju borba za ljudska prava i demokratiju, više od trećine Nemaca izražava poverenje u Berlin. Nemci imaju manje poverenja u svoje političke elite u finansijskim i ekonomskim pitanjima, kao i u odbranu i bezbednost od drugih Evropljana, ali su takođe manje zabrinuti zbog unutrašnjeg zaokreta i porasta nacionalističkog raspoloženja.

Izveštaj ECFR -a delimično zaključuje: „Nemci će možda morati da se otresu sumnje u nemačko vođstvo, jer drugi Evropljani računaju da će to pružiti“.
 

Komentari (0)

Loading