Angela Merkel dolazi besna u Srbiju, a Tadić gubi vlast; Deset godina kasnije, nastaje potpuni preokret - Evo šta je Vučić uradio...
Foto: Printscreen RTS

Ovim rečima, nemačka kancelarka Angela Merkel, opisala je predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom svog obraćanja javnosti iz Palate Srbija.

Angela Merkel je izjavila da je kroz saradnju sa predsednikom Vučićem izgrađen odnos poverenja između dve zemlje.

- Hvala, dragi Aleksandre. Drago mi je što sam danas došla u Srbiju. Došli smo do odnosa punog poverenja i postigli ceo niz rezultata. Naše zemlje su blisko povezane. Pred Srbijom je još dug put, ali dogovorili smo potpisivanje niza ugovora između vlada dve zemlje, posebno u oblasti obrazovanja i klimatskih promena - rekla je Merkel.

Ona ovde nije stala i navela je da je, tokom brojnih susreta sa predsednikom Srbije, imala otvorene i iskrene razgovore.

- Verujem da je iskrenost u našim razgovorima, ali i sposobnost da se druga strana sasluša je što odlikuje odnose Vučića i mene. Ja njega znam kao čoveka koji ne daje lažna obećanja. Hvala vam na gostoprimstvu - navela je ona.

Vučić je i večeras još jednom ponovio da je njegova politika otvorena i iskrena prema svima u svetu i pred kancelarkom ponovio isto što uvek govori i građanima Srbije.

Tadić i Kosovo

Tako je pala u vodu priča dela opozicije koja je često poredila pad bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića sa gubitkom podrške nemačke kancelarke.

Kako je deo političara i medija maliciozno izražavao nadu da je nemačka kancelarka ta koja će skinuti Vučića sa vlasti zbog navodnog obećanja da će priznati Kosovo, što Tadić nije smeo da učini.

No, čak ni pitanje Kosova više nije tako determinisano unapred, već još uvek stoji kao otvoreno. To potvrđuju i reči Angele Merkel.

Angela Merkel: Ni EU nema jedinstven stav o Kosovu

Na pitanje da li je uslov za članstvo Srbije u EU priznanje Kosova i Metohije, Merkelova kaže da ni sve članice EU nisu priznale Kosovo.

- Neka pitanja će se rešiti na kraju procesa. Nisu ni sve zemlje EU priznale nezavisnost Kosova. Nema smisla razgovarati o tome pre nego što se reše druga pitanja. Ja sam za pragmatičan pristup. To pitanje se mora rešiti na kraju nekog procesa koji još traje, a usput se rešavaju druga pitanja. Potrebno je da se to pitanje reši kako bi i sama EU imala jedinstven stav - kaže Merkel.

Vučić: Znamo uslov za EU, ali hoćemo kompromis, Srbiju nećete ponižavati

Vučić je naveo da Srbija ima saznanja o tome šta je uslov za ulazak u EU.

- Spremni smo da razgovaramo o kompromisnom rešenju, ali pre toga da približimo jedni druge kroz saradnju i omogućavanje slobodnog toka ljudi, robe i usluga. Svesni smo da je to pitanje teško za nas. Merkel je razumela i čula naš stav i kada se nismo slagali, a nismo se složili mnogo puta. Mi znamo da je rešavanje odnosa sa Prištinom uslov za ulazak Srbije u EU. Mi smo spremni da razgovaramo o svim kompromisnim rešenjima. Svesni smo da nećemo biti članica EU pre rešavanja tog problema. Znamo koliko je to teško za nas. Ja sam protiv zamrznutog konflikta i ne mislim, kao većina Srba, da je to rešenje. Ali rešenje mora da bude kompromisno, a ne ponižavajuće za Srbiju - rekao je Vučić.

Šta je uradio Vučić?

Predsednik Srbije otvoreno je rekao pred Merkelovom ono što govori uvek, pred narodom Srbije. Isto se desilo i pred Trampom tokom potpisivanja Vašingtonskog sporazuma, a deo opozicije i dalje zamišlja da je jedini način, za dolazak na vlast u Srbiji, bespogovorno slušanje stranaca i ispunjavanje zahteva stranih ambasada, uz podrazumevani rad protiv interesa svoje zemlje i naroda.

Vučić je dokazao suprotno i tu se nije zaustavio. Srbija sada, iako se pozocije stranih sila nisu promenile, ima razumevanje od strane tih sila. Potpunim političkim preokretom, Vučić je, od najmoćnijih i najnezgodnijih ljudi sveta, napravio saveznike koji imaju razumevanja za interese Srbije.

Kako je pao Tadić?

Priča da je Tadić sklonjen jer navodno nije hteo da prizna Kosovo po nalogu Merkelove, postaje sve više izlišna. Deo opozicije i građana koji ih podržava još uvek živi u iluziji da je Tadić morao da ode jer je odbio saradnju sa strancima i žmuri na stvarni razlog - Tadić i tadašnja vrhuška Demokratsske stranke izneverili su sopstveni narod.

Ko zna kakva su sve obećanja davali u susretima sa stranim zvaničnicima i sramotili Srbiju, a potom, narodu pričali sasvim drugu priču.

Lagali su gde god su stigli, krali su od svog naroda jer su samo to i mogli i na kraju otišli na smetlište istorije. Za krivca su pronašli sve, osim sebe samih.

Slika dve Srbije

Tako se još jednom pokazala slika dve Srbije. One koju je Merkelova posetila pre deset godina kada je usledio težak i neprijatan sastanak sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem i sadašnje Srbije kada se nemačka kancelarka možda i iznenađujuće prijatnim rečima oprostila, kao kancelarka Nemačke, od predsednika Aleksandra Vučića i poručila da su izgradili i lični odnos poverenja i značajno uanpredili saradnju dve zemlje koje, akko kaže "povezuje mnogo toga zajedničkog", a očekuje ih zajednička saradnja i u budućnosti.

Saradnja čije su osnove postavili Aleksandar Vučić i Angela Merkel.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dijana

14.09.2021 09:22

Srbija je za 10 godina mnogo napredovala, zahvaljujuci Vučicu!