ALEKSANDAR VUČIĆ I ANGELA MERKEL Srbija uskoro potpisuje... (VIDEO)
Foto: RTS printscreen

Angela Merkel je sletela nešto posle 16 časova na aerodrom "Nikola Tesla", a na snazi su rigorozne mere bezbednosti. Kancelarku su, po ulasku u vazdušni prostor Srbije, dočekali migovi 29 Vojske Srbije.

Nemačku kancelarku Angelu Merkel je na aerodromu dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 

Kancelarki Merkel je, u 18 časova, biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija.

Interesantno, kancelarka Merkel je sedela tokom intoniranja himni dve zemlje, a za to je postojao veoma ozbiljan razlog.

U 18.15 počeo je Tête-à-tête razgovor predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i kancelarke Savezne Republike Nemačke Angele Merkel. Predsednik je prethodno svojoj gošći pokazao pogled na Beograd sa terase Palate Srbija.

Obraćanje Vučića i Merkelove

Oko 19 časova predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i kancelarke Savezne Republike Nemačke Angela Merkel obratili su se javnosti.

- Želim da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost Angeli Merkel. Ponosan sam što sam imao priliku da budem jedan od domaćina kancelarki na kraju njenog mandata. Hvala joj na svemu što je učinila za Zapadni Balkna i Srbiju. Kod nas zahvalnost ne traje kratko i kada ne bude više kancelarka bićemo joj zahvalni. Imali smo ozbiljne razgovore, o evrointegracijama regiona, usklađenosti Srbije sa spoljnom politikom EU, razgovarali smo i o konkretnim rezultatima Berlinskog procesa. Rezultat rada Angele Merkel je i skora poseta Ursule fon der Lajen o putu Niš.- Pločnik- Priština. Potpisaćemo ugovor o gradnji tog puta i to je velika vest za Srbiju - rekao je Vučić.

Predsednik je istakao značaj ekonomske saradnje sa Nemačkom.

- Uvećali smo i našu robnu razmenu tokom mandata kancelarke Merkel. Značajna je i naša saradnja sa Nemačkom u oblasti obrazovanja. Za naš uspešan razvoj dugujemo veliku zahvalnost Nemačkoj. Nemačka je sa nama od početka u programu uvođenja dualnog obrazovanja. - kaže Vučić.

On je istakao da je Srbija posvećena stabilnosti i miru u regionu.

- Spremni smo da tražimo kompromisno rešenje kroz dijalog sa Prištinom. Srbija smatra da zamrznuti konflikt nije dobar, da je neophodno doći do sporazumnog rešenja. Samo u miru vidimo budućnost - kaže Vučić.

- Ja moram da kažem da sam danas spremio govor na svom ne dobrom nemačkom kako bi kancelarki pokazao poštovanje, ali da mi se ne bi smejalo pola Evrope, učiniću to tokom večere - rekao je on.

Predsednik je na kraju rekao da želi kancelarki da se oseća kao kod svoje kuće kao što se i on mnogo puta osećao tokom poseta Berlinu.

Angela Merkel je izjavila da je kroz saradnju sa predsednikom Vučićem izgrađen odnos poverenja između dve zemlje.

- Hvala, dragi Aleksandre. Drago mi je što sam danas došla u Srbiju. Došli smo do odnosa punog poverenja i postigli ceo niz rezultata. Naše zemlje su blisko povezane. Pred Srbijom je još dug put, ali dogovorili smo potpisivanje niza ugovora između vlada dve zemlje, posebno u oblasti obrazovanja i klimatskih promena - rekla je Merkel.

Ona je navela da je cilj Nemačke povezivanje zemalja Zapadnog Balkana i napredak na stvaranju zajedničkog tržišta o čemu će razgovarati i sa liderima drugih zemalja.

- Razgovarali smo i o unutrašnjoj politici. Veoma je važno da se postigne napredak u reformama. Predsednik je dao obećanje, a svih ovih godina, upoznala sam predsednika Vučića kao čoveka koji ne daje prazna obećanja - kaže Merkel.

Govoreći o proširenju EU, Merkel kaže da postoji izvesna zabrinutost u pogledu proširenja EU. Kaže i da se raduje zbog toga što se Srbija inenzivno bavi reformama pravosuđa. Znam da je percepcija da proces teče sporo i da evropska strana smišlja nove zahteve, ali vidimo rezultate i napredak.

Vučić je naveo da je Merkel bila i ostala lider Evropa.

- Angela Merkel je politički autoritet i lider Evrope. Rama i ja se čujemo svakih 7 do 10 dana, vidimo se svakih mesec dana. I to je dokaz uspešnosti Berlinskog procesa i razultata koje je postigla Angela Merkel. Ona je mogla da pozove bilo koga od nas na Balkanu i da utiče na određene događaje. Ne zato što smo mi služili nekom, nego zato što smo osećali odgovornost. Pomalo i strahujem zbog onog što će da usledi kada Merkel ode - rekao je Vučić.

Kako kaže Aleksandar Vučić, tri su stvari na koje Merkel može da bude ponosna:

- Imali smo mir, prošli smo kroz najturbulentniji period poput migracija, imali smo i koronu i teške stvari - naveo je Vučić.

Merkelova je, odgovarajući na pitanja navela da će se svaki kancelar Nemačke baviti stanjem na Balkanu i Berlinskim procesom.

- Optimista sam da ćemo nastaviti - kaže Merkelova.

Aleksandar Vučić kaže da će Srbija pratiti šta se zbiva i truditi se da će imati najbolje odnose i sa novim kancelarom.

- Verujem da Srbija i Zapadni Balkan mogu da budu mašina rasta a ne da samo prave probleme i verujem u dobru budućnost Srbije i regiona. Verujem da uz nemačku podršku možemo da učekujemo samo dobre stvari - kaže Vučić.

Kosovo

Na pitanje da li je uslov za članstvo Srbije u EU priznanje Kosova i Metohije Merkelova kaže da ni sve članice EU nisu priznale Kosovo.

- Neka pitanja će se rešiti na kraju procesa. Nisu ni sve zemlje EU priznale nezavisnost Kosova. Nema smisla razgovarati o tome pre nego što se reše druga pitanja. Ja sam za pragmatičan pristup. To pitanje se mora rešiti na kraju nekog procesa koji još traje, a usput se rešavaju druga pitanja. Potrebno je da se to pitanje reši kako bi i sama EU imala jedinstven stav - kaže Merkel.

Vučić je naveo da Srbija ima saznanja o tome šta je uslov za ulazak u EU.

- Spremni smo da razgovaramo o kompromisnom rešenju, ali pre toga da približimo jedni druge kroz saradnju i omogućavanje slobodnog toka ljudi, robe i usluga. Svesni smo da je to pitanje teško za nas. Merkel je razumela i čula naš stav i kada se nismo slagali, a nismo se složili mnogo puta. Mi znamo da je rešavanje odnosa sa Prištinom uslov za ulazak Srbije u EU. Mi smo spremni da razgovaramo o svim kompromisnim rešenjima. Svesni smo da nećemo biti članica EU pre rešavanja tog problema. Znamo koliko je to teško za nas. Ja sam protiv zamrznutog konflikta i ne mislim, kao većina Srba, da je to rešenje. Ali rešenje mora da bude kompromisno, a ne ponižavajuće za Srbiju - rekao je Vučić.

Litijum

Na pitanje da li je Nemačka zainteresovana za iskopavanje litijuma u Srbiji Merkelova je istakla da postoje interesi više zemalja EU za to prirodno bogatstvo u Srbiji zbog važnosti litijumskih baterija za autoindustriju.

- Ako se interesuje ceo svet interesujemo se i mi. Znamo koliko je litijum važan. Srbija ima nešto što zaista vredi. Postoji zabrinutost kako će se eksploatacija vršiti i to je važno pitanje - kaže Merkel.

Vučić je naveo da je sa Merkelovom razgovarao i o preduzimanju mera za zaštitu prirodne sredine u slučaju da dođe do iskopavanja litijuma u Srbiji, ali da će prethodno o tome odlučiti građani na referendumu.

- Pričali smo i o tome da je zaštita životne sredine izuzetno bitna i ništa nećemo raditi u suprotnosti sa tim - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je na kraju konferencije poručio kancelarki Merkel da je Srbija njena druga kuća.

Mere bezbednosti

Domaćin nemačkoj kancelarki, čiji se mandat privodi kraju, biće predsedniik Srbije Aleksandar Vučić, a celom trasom kojom se ona bude kretala biće raspoređeni pripadnici MUP-a Srbije.

Na terenu će biti i dva policijska helikoptera.


Oko 600 ljudi, kako se dodaje, biti direktno zaduženo za za neposrednu bezbednost kancelarke.

Reč je o više od 50 pripadnika Jedinice za obezbeđenje objekata i ličnosti, 100 pripadnika Žandarmerije, 400 pripadnika beogradske policije, deset pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice i pilotima helikopterske jedinice.

Na terenu će sve vreme dežurati i nekoliko timova vatrogasaca i medicinske ekipe.

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu bezbednost rekao je za Tanjug da će mere bezbednosti koje će biti primenjene biti poput onih prilikom njene posete pre pet godina.

- To je prvi stepen bezbednosti koji podrazumeva zatvaranje trase kretanja Merkel - rekao je Obradović.

Sve mere, navodi on, se primenjuju na osnovu bezbednosne procene koju rade naši organi, uz ulazne podatke koji se dobijaju u saradnji s nemačkim organima. To je jedan protokol, jedna mapa po kojem će se određivati kontramere akcije i operacije u cilju optimalne bezbednosti najviše zvanice", naveo je Obradović.

Osvetljenje u bojama nemačke zastave

JKP "Javno osvetljenje" Beograd saopštilo je da će tokom večernjih časova u bojama nemačke zastave biti osvetljeni Palata Albanija, Most na Adi i Brankov most zbog posete nemačke kancelarke.

Takođe, sa stubova javnog osvetljenja u užem centru Grada, novobeogradskih bulevara, Brankovog mosta, na pristupnim saobraćajnicama od aerodroma Nikola Tesla duž auto-puta i u reonu Palate Srbija vioriće se 1.500 zastavica Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

Na zgradi Geneksa na Novom Beogradu u znak dobrodošlice postavljene su velike zastave Nemačke i Srbije.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsednika Vučića planiran je odmah po njenom dolasku i svečanom dočeku, koji će biti priređen ispred Palate "Srbija".

Oni će razgovarati iza zatvorenih vrata u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Kancelarka će prenoćiti u Beogradu, a potom ide u Tiranu, gde će se sastati sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, u Beogradu će boraviti najduže.

Poklon za Angelu Merkel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokloniće nemačkoj kancelarki Angeli Merkel pirotski ćilim, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije.

Kako je rečeno Tanjugu, Vučić će Merkel uručiti i još jedan lični poklon, koji je iznenađenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ruzica

13.09.2021 18:57

Dobro nam dosla gospodjo Merkel!!! Samo je nas predsednik mogao da ucini da prva dama Evrope dodje u Srbiju. Veliki lider!!!!