SVE O ZNAČAJNOJ POSETI ZA SRBIJU Danas se sastaju Aleksandar Vučić i Angela Merkel
Predsedništvo Srbije

Danas po podne u Beograd će stići nemačka kancelarka Angela Merkel, a na Aerodrom "Nikola Tesla" stići će nešto posle 16 sati.

Sa aerodroma će se uputiti na svečani doček uz najviše državne počasti ispred Palate "Srbija". Nakon toga, predsednik Vučić i kancelarka Merkel imaće razgovor u četiri oka u Palati "Srbija". Kako su mediji objavili, Merkelova će se sastati i sa predstavnicima civilnog društva sa celog Balkana, a to nije ništa neobično, s obzirom na to da su susreti sa nevladinim sektorima njena ustaljena praksa.

SVE O ZNAČAJNOJ POSETI ZA SRBIJU Danas se sastaju Aleksandar Vučić i Angela Merkel

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je kraljica Evrope, velika čast za Srbiju. Ona je rekla da će se videti sa kojom porukom dolazi, ali činjenica da u posetu Srbiji dolazi na kraju svog mandata, kao i dužina ostanka, te pažnja koju poklanja našoj zemlji, dovoljna je poruka sama za sebe.

Bivši premijer Srbije Nikola Šainović ističe da je za nas dolazak Angele Merkel velika potvrda značaja naše spoljne politike.

- Neko tako značajan na kraju tako velike karijere dolazi u Beograd, to znači da poštuje taj Beograd, i to u situaciji kad se ne slažemo po svim pitanjima. To je prava međunarodna politika, kad uvažavate razlike, a gledate da napravite saradnju - kazao je on za Alo! i dodao da će tema svakako biti i regionalna saradnja.

Sutra u Tirani susret sa pet premijera

Sutra, nakon posete Srbiji, Angela Merkel putuje u Tiranu, gde će se sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom, ali i sa šefovima vlada lažne države Kosovo, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije.

- Biće neizbežna tema i Kosovo, u kojoj se ne slažemo, ali među ozbiljnim partnerima to nije jeres. Na kraju mislim da će taj razgovor ostaviti trag i put za buduću komunikaciju sa nemačkom vladom koja god bila - zaključio je Šainović.

Analitičarka Jelena Vukoičić je za Alo! istakla da je poseta kancelarke Merkel veoma značajna, s obzirom na činjenicu da je Nemačka ekonomski i politički najmoćnija članica i neformalni lider EU.

- Teme razgovora će svakako biti ekonomska saradnja dve zemlje, koja već godinama ide uzlaznom putanjom, ali i politička situacija u regionu, koja je trenutno pomalo osetljiva nakon poslednjih dešavanja u Crnoj Gori. Spoljna politika Nemačke vazano za Balkan, a posebno za Kosovo nije nikakva nepoznanica, i svi znamo koliko se naše pozicije međusobno razlikuju, ali jako je dobro što je Srbija, na čelu sa predsednikom Vučićem, uspela da, bez obzira na političke razlike, izgradi dobre odnose Angelom Merkel i nemačkim političkim vrhom, jer bi svaka druga vrsta politike bila kontraproduktivna, čak i pogubna za naše nacionalne interese - kazala je ona.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević susret Merkelove i Vučića ocenjuje kao kancelarkinu nameru da na kraju mandata i političke karijere svom nasledniku ostavi "u zaostavštinu" upravo Zapadni Balkan.

- Nije ni slučajno da u Beogradu bude zasebno, a onda sa ostalima da bude u Tirani. To su potpuno jasne poruke da Nemačka ima interes za ovaj prostor - primećuje Milivojević.

Vučić: Njena poseta je za nas čast

Predsednik Vučić istakao je juče da je ogromna čast što nemačka kancelarka dolazi u Beograd i ostaje ovde najduže, kao i da će sa njom imati više sastanaka i radnu večeru. On je dodao i da će Merkelova u Srbiji noćiti, što je za Srbiju dodatna čast.

SVE O ZNAČAJNOJ POSETI ZA SRBIJU Danas se sastaju Aleksandar Vučić i Angela Merkel

Tanjug/Rade Prelic

 

- Uvek sam otvoren sa njom a i ona sa mnom. Nikada neću zaboraviti podršku koju nam je dala 2015, kao i kada su nam Hrvati uvodili sankcije zbog migranata, i što je podsticala investicije. Njeni ministri rade na dovođenju investitora, a toga ne bi bilo da nije nje - rekao je on i dodao da je zahvalan Merkelovoj i na pružanju podrške Berlinskom procesu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (9)

Loading
sasa

13.09.2021 07:47

Poseta od velikog znacaja za nasu zemlju---

Maja

13.09.2021 08:33

Ovom posetom Angela Merkel pokazuje koliko poštuje Srbiju,a za nas je to veoma bitno je je Nemačka ekonomski i politički lider EU,

Petar

13.09.2021 08:55

Nadam se da će sastanak proteći onako kako se i očekuje.

Elli

13.09.2021 09:05

Bez obzira sto mnogi kude znacaj ove posete, budimo realni zar zelimo biti separatisani od sveta, od najmocnije zemlje clanice EU? Ovakve posete su samo plus nasem daljem putu.

Biljana

13.09.2021 09:26

Dobro nam dosli. Velika cast za Srbiju.

Мијо

13.09.2021 11:38

Од ове посете очекујем велику подршку Немачке на путу ка пунправом чланству наше земље у ЕУ.

Simic

13.09.2021 12:32

Za svako poštovanje...🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Stevan

13.09.2021 16:26

Na kraju svoje političke karijere Angela Merkel ovom posetom, pokazuje koliko poštuje Srbiju,a za nas je to veoma bitno jer je Nemačka ekonomski i politički lider EU.

Dragan

14.09.2021 03:40

Angela je pokazala veliko poštovanje prema našoj državi i našem narodu. Hvala joj na svemu.