ĐUKA U CENTAR Čekaju da se donese pravilo da izbori nisu potrebni, pa da Đilasa proglase za monarha!
Vladimir Đukanović - Privatna arhiva

Nebitno da li su razgovori pod pokroviteljstvom stranaca ili bez njih, jednostavno ne zanima me. Samim tim, ne zanima me ni njihov epilog i svaki put kada čujem ili pročitam izveštaje šta se na istima događalo, posebno tamo gde su stranci rukovodili, grohotom se nasmejem.

BESPREKORAN IZBORNI PROCES

 

Da budem sasvim iskren, i onomad kada sam aktivno učestvovao u svemu tome nije mi bilo baš najjasnije zašto se to sve odvija, ali kažeš u sebi da je važno razgovarati i pređeš preko toga. Razgovor je uvek blagotvoran, pa čak i kada je najbesmisleniji iz njega se može nešto kvalitetno izroditi ako su učesnici civilizovani ljudi. Međutim, u konkretnim razgovorima mi smo imali sve osim volje opozicije da do bilo čega dođe, jer su oni pomislili da će njih neko aklamativno da ustoliči na vlasti i da su pregovori put ka tome, a ne put da se pronađe rešenje za navodne njihove primedbe. Namerno ističem ovo navodne jer suštinskih primedbi nije bilo. Naši izborni zakoni i pravila su veoma dobri, i uz određene nijanse i kvalitetniju primenu propisa mogli bismo slobodno da istaknemo da imamo besprekoran izborni proces. To dobro znaju i ovi u opoziciji.

Elem, kako je vreme teklo i kako su oni shvatili da ih niko neće direktivom ustoličiti na vlasti, tako su iz pregovora izašli i već posle treće sesije počeli su da glume žrtve. Sve što se događalo posle, posebno ono političko samoubistvo vezano za bojkot, služiće kao nauk budućim generacijama koje žele da se bave politikom da vide kako nikako ne bi smeo da se ponašaš ukoliko imaš nameru da te narod doživi kao ozbiljnog na političkoj sceni.

BOJKOTAŠI

 

Ovi što odbijaju predloge evroparlamentaraca, koji da je sreće nisu morali uopšte da dolaze i da nam sole pamet kako da se sprovede izborni proces, dodatno su pokazali političku nezrelost. Te iste evroparlamentarce oni su nam hvalili na sva zvona. Govorili su nam da su oni garant nepristrasnosti i nezavisnosti i da samo pod njihovim pokroviteljstvom može da se pronađe najbolje rešenje, koje bi njihova veličanstva umilostilo da izađu na izbore. Međutim, kada su ljudi doneli predloge, odjednom je na njih počelo drvlje i kamenje da se baca. Nestade priča o njihovoj nepristrasnosti. Valjda su Đilas i društvo očekivali da evroparlamentarci donesu pravilo po kome su izbori nepotrebni i da se Stranka slobode i pravde aklamativno proglašava za vladajuću, a Đilas za monarha.

Pošto takvom zahtevu nije udovoljeno, prošlogodišnji bojkotaši vele da će da istraju u bojkotu, osim u Beogradu, što je dodatno besmisleno na inače sav besmisao koji se čini od strane te političke grupacije. Elem, ako veliš da su neregularni u celoj Srbiji, pa onda su valjda neregularni i u Beogradu, zar ne? Ovako, dobro je što nam dokazuju koliko su alavi jer su procenili da bi u Beogradu mogli negde nešto da ućare, pa su na „neregularne“ izborne uslove zaboravili. Inače, što se tiče samih predloga evroparlamentaraca, ukoliko nekom znači šta o istima mislim, smatram da su nepotrebni, jer u ovoj državi postoje sasvim kvalitetni zakoni, a ono što eventualno nedostaje su nijanse, koje svakako možemo sami da popravimo. 

GUBLJENJE VREMENA

 

Da se vratim na početak ovog pisanija. Ovaj puta nisam želeo da učestvujem u svim tim beskrajnim razgovorima jer se suštinski svode na gubljenje vremena. Slušati beskrajne gluposti kako nečija lista ne bi smela da nosi naziv Aleksandar Vučić, što im je inače ključan razlog i dokaz neregularnih izbora, verovali ili ne, zaista se svodi na gubljenje dragocenog vremena. Odavno sam tog stava da ako hoće da bojkotuju, slobodno neka nastave. Svakako, politička opcija koja bojkot zagovara odavno nema nikakav politički kredibilitet, tako da njihov bojkot nikom ništa ne znači. Nema te aklamacije koja će ih ustoličiti na vlasti, razumem da besne jer para sa državnih jasli nema kao nekad i moraju sopstvene da se krckaju, ali to nije razlog da se na te egzotične likove obraća pažnja. Lično im dajem podršku da nastave sa bojkotom jer na to svakako niko neće ni pet para davati.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading