Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišao radove na uklanjanju divlje deponije u Gornjem Tavankutu
Grad Subotica

 

„Ovo je jedna od najgorih divljih deponija na teritoriji grada Subotice. Za njeno uklanjanje i saniranje Ministarstvo nam je dodelilo 2,2 miliona dinara i zbog toga smo veoma zahvalni ministarki Vujović. Rok za potpuno čišćenje ovog prostora je 1. oktobar, ali izvesno je da će naše gradske službe deponiju očistiti i pre tog roka. Osim ovakvih akcija, Grad Subotica ima i svoje redovne aktivnosti na unapređenju životne sredine. Što se tiče konkretno deponija, u prethodnom periodu sanirane su divlje deponije na Željezničkom trgu, u Čantaviru, i Đurđinskom putu, u Starom Žedniku“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Grad Subotica

 

Istakao je da je planirano uklanjanje divlje deponije u okviru bivše hemijske industrije „Zorka“ i da je rok za njeno čišćenje 1. decembar.

„Ukupan broj divljih deponija na teritoriji grada Subotice je u proteklih deset godina smanjen sa 53 na 20 deponija. Aktivnosti na sanaciji i prevenciji nastajanja divljih deponija odvijaju se u kontinuitetu, ali sav taj trud je uzaludan ako građani ne budu savesni. Pozivam zato sve Subotičane da očišćene prostore čuvaju i da ne dozvole da se tu ponovo formiraju deponije“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Grad Subotica

 

Slobodan Milošev je naveo da procenjena površina prostora za čišćenje iznosi 950 metara kvadratnih, da je procenjena zapremina otpada 702 kubna metra i da je procenjen broj tura za odvoženje smeća otvorenim kamionom od šest metara kubnih – 117.

„Kada sve bude očišćeno i uređeno, postavićemo table da je zabranjeno odlaganje smeća. Apelujem na građane da ne odlažu otpad gde mu nije mesto i na taj način zagađuju životnu sredinu, tim pre što Javno komunalno preduzeće ’Čistoća i zelenilo' sa područja svih gradskih i prigradskih mesnih zajednica na teritoriji grada Subotice uredno vrši odvoženje čvrstog komunalnog otpada“, rekao je Milošev.

Ukupna predračunska vrednost predviđenih radova za uklanjanje ove deponije je oko 3,1 milion dinara. Ministarstvo zaštite životne sredine je konkursom „Dodela sredstava za sufinansiranje realizacije projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2021. godini“ za čišćenje deponije u Gornjem Tavankutu opredelilo 2,2 miliona dinara, dok je

ostatak u iznosu od oko 900.000 dinara od predviđene predračunske vrednosti za ove radove obezbedio Grad Subotica.

Današnjim, završnim radovima na čišćenju ove divlje deponije prisustvovali su i gradski menadžer, Zagorka Panić, pomoćnik gradonačelnika za oblast informisanja i poslove Kabineta gradonačelnika, Vesna Bosančić, i član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, Srđan Samardžić.

Radove izvodi JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica, a sav otpad će biti odnet na nesanitarnu deponiju/smetlište „Aleksandrovačka bara“.

Komentari (0)

Loading