VUČIĆ INFORMISAO JAVNOST Bićemo među prvima u svetu
Alo!

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prisustvovao ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kompanije Sinofarm.

- Kada sam bio u poseti šeiku Muhamedu, on je nosio u fružideru samo kineske vakcine, imaju i druge, ali samo njih je nosio, daje ljudima kineske vakcine. Kad ga pitate zašto, a razumeju se perfektno u vakcine, odgovaraju da je kineska vakcina apsolutno sigurna i ima široko polje dejstva - kazao je Vučić.

Predsednik je istakao da je u planu da se u Srbiji proizvodi 30 miliona doza vakcina, da bi bilo dovoljno za zemlju i region.

VUČIĆ INFORMISAO JAVNOST Bićemo među prvima u svetu

Printskrin

 

 

- Imaćemo jednu od najmodernijih fabrika vakcina, ali bićemo u mogućnosti i da menjamo komponente, da unapređujemo vakcine - rekao je Vučić.

U razgovoru sa novinarima, Vučić se prisetio 2014. godine kada je sa partnerima iz UAE gledao maketu "Beograda na vodi", koji je tada tek počinjao da se radi, i rekao da su oni njega uveravali da će se taj projekat i ostvariti.

VUČIĆ INFORMISAO JAVNOST Bićemo među prvima u svetu

Alo!

 

 


"Ovo je druga maketa koju gledamo zajedno i ja verujem da će, kao i prva, koja je gotovo u potpunosti ostvarena, i ovo biti ostvareno u interesu građana Srbije, celog regiona, ali i naše zemlje, prijatelja iz Kine, UAE", konstatovao je predsednik Srbije.

Obraćanje predsednika Vučića

- Ponosan sam zato što smo od nekoga ko čeka da drugi rešava probleme iščekujuću nečiju pomoć, zajedno sa našim kineskim i emiratskim prijateljima, rešavamo globalne probleme. Ponosan sam što ne moramo da čekamo tuđe vakcine. Mi ćemo do kraja marta dobiti prvi pogon za punjenje tih vakcina, u aprilu ćemo moći da se pojavimo na tržištu vakcina - rekao je Vučić.

VUČIĆ INFORMISAO JAVNOST Bićemo među prvima u svetu

Alo!

 

Kako je istakao, ovim vakcinama snabdevaćemo ne samo Srbiju, nego i zemlje iz regiona i cele Evrope, i da će Srbija proizvoditi 30 miliona vakcina.

- Bićemo prvi ili među prvima u svetu koji će imati mogućnost da zajedno sa partnerima iz Kine i Emirata da menjamo supstance i da ćemo moći nova otkrića podelimo sa ostalima. To nam pruža bezbroj mogućnosti u budućnosti.

VUČIĆ INFORMISAO JAVNOST Bićemo među prvima u svetu

Printskrin

 

 

Vučić je istakao da će Srbija imati mnogo koristi od fabrike.

- Ovde će raditi 300 ljudi. Stvarno sam srećan što imamo mogućnosti da projekat provedemo u delo. Znam da ćemo uz pomoć i zajednički rad naših kineskih prijatelja uspeti da napravimo nešto što će biti regionalno čudo i ponos Srbije - rekao je Vučić.

Pitanja novinara

razgovor sa Kristijanom Šmitom 

- Otvoren razgovor, dugo se poznajemo, izneo sam svoje zebnje, rekao da  Srbija poštuje dejton, ali i da poštuje celovitost Republike Srpske, i da želimo još bolj e ekonomske veze sa BiH i RS. Nisu lake teme na stolu. 

zabrana okupljanja koju traže "Ujednjeni protiv kovida"

- To su ovi što uvek sole pamet, 4.septembra. su rekli da ćemo da uvedemo mere, da bi sprečili ustanak 11. septembra. Njima ne odgovara ni da uvodimo mere, ni da ne uvodimo. Uvek ste krivi, ako nešto radite.

Petrohemija

U vezi sa Petrohemijom, Vučić je istakao da je bitno da se nađe neko ima najeftiniji primarni benzin, odnosno da se nađe onaj ko ima mogućnost da sirovine dovuče na najlakši mogući način.

- Verujem da ćemo pronaći dobrog i sigurnog partnera. Petrohemija ima na računu 82 miliona evra, građani moraju to da znaju, nema razloga za brigu - kazao je Vučić.

obavezna vakcinacija

- Da podržao bih, ali ne mogu da se vodim sopstvenim zeljama, ne razumem nečiju neodgovornost da se ne vakciniše. Moram da poštujem Ustav, ja ću da primim treću dozu kineske vakcine. 

Obraćanje ambasadorke NR Kine Čen Bo

- Ovo je početak nove saradnje u oblasti zdravstva. Ona će doprineti i ekonomskom rastu, zahvaljujući saradnji Srbije, Kine i Emirata dokazali smo da jedino jedinstvo može da pobedi ovu pošast. Želimo da ovaj projekat uspešno realizujemo, i nadamo se da će se u najskorije vreme ova fabrika izgraditi - poručila je Čen Bo.

Obraćanje predstavnika kineske kompanije

- Želim da izrazim najiskreniju zahvalnost. Naša kompanija je postala najveća kineska kompanija za proizvodnju vakcina. U borbi protiv kovida iskoristili smo sve naše prednosti i tako razvili četiri vrste vakcina. Prve su odobrene i registrovane u svetu i odobrene za upotrebu dece od 3 do 14 godina - poručio je predstavnike Sinofarma.

VUČIĆ INFORMISAO JAVNOST Bićemo među prvima u svetu

Printskrin

 

 

Iz kompanije su istakli da veruju da će Kina zajedno sa Srbijom učestvovati u borbi protiv kovida, i na taj način će se produbiti odnosi i strateško partnerstvo između dve zemlje.

- Voljni smo da delimo iskustva i znanja, kako bismo se zajedno izborili protiv pandemije. Zahvaljući dalekovidosti Srbije, ova saradnja ima već ima rezultata. Sve ovo ne bi bilo moguće da odnosi Srbije i Kine nisu na najvišem nivou. Iskreno se nadam da će naša saradnja poslužiti kao model drugim zemljama - istaknuo je predstavnik kompanije.

Predsednik kompanije Sinofarm se zahvalio predsedniku Vučiću. Kako je istakao, Sinofarm je najveća kompanija za proizvodnju vakcina. U borbi protiv kovida kompanija je razvila četiri vrste vakcina. 

- Prijateljstvo Kine i Srbije ima dugu istoriju. Želim da uputim posebnu zahvalanost predsedniku Vučiću na velikoj podršci. Nadam se da će se naša saradnja razviti i na više polja - poručio je predsednik kompanije.

Veliki događaj za Srbiju najavio je i na svom Instagram profilu:

VUČIĆ INFORMISAO JAVNOST Bićemo među prvima u svetu

Printskrin

 

 

- Danas u 12h zajedno sa našim prijateljima iz UAE i NR Kine polažemo kamen temeljac za našu novu fabriku vakcina! Živela Srbija!

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Biljana

09.09.2021 11:09

Velika je čast što je Srbija dobila pravo da proizvodi više vrsta vakcina pa ćemo uz Sputnjik proizvoditi i Sinofarmovu vakcinu,ovo je dokaz velikog poštovanja i poverenja koje ove dve značajne države na globalnom nivou imaju u našeg predsednika i našu zemlju