SINIŠA MALI RESETOVAO NIKEZIĆA Đilasov potrčko vraćen na fabrička podešavanja!
MFIN

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije i član Predsedništva Srpske napredne stranke Siniša Mali reagovao je danas na najnovije saopštenje, kako je objasnio, Đilasovog portparola Dušana Nikezića iz Stranke slobode i pravde (SSP) i konstatovao da je reč o još jednom zlonamernom poturanju lažnih podataka, jer imaju neopisivu želju da opravdaju ekonomsku propast Srbije u vreme dok su vladali.

- U vaše vreme građani su doslovce živeli u bedi, a već tada je počelo iseljavanje iz naše zemlje, jer u njoj nisu videli budućnost. Tada je, ako se sećate, svaki četvrti građanin bio bez posla, a podsetiću Vas i da je minimalni lični dohodak 2010. godine bio nešto više od 15.000 dinara, koliko je dobijala većina, što je složićete se, daleko od pristojne zarade, čak i u to vreme. Tada je, umesto na računima Grada Beograda, na računima Đilasovih preduzeća nekim čudom završilo 619 miliona evra. Prosečna plata je 2012. godine iznosila 365 evra, dok je prosečna penzija bila 203 evra. Samo mi nije jasno da li je ovo uspeh kojim se dičite ili ste ipak najponosniji na silne milione koje ste utrpali u sopstvene džepove? - upitao je Mali.

Naveo je da je tužan i žalostan njihov pokušaj opravdavanja sopstvenih neuspeha umišljenim ciframa, jer se upravo građani dobro sećaju kako su u njihovo vreme životarili i da su bili bez posla i bez nade.

- Pošto imate problem i sa ciframa i sa pamćenjem, podsetiću vas i da je u vaše doba, recimo 2012. godine, bilo 392.000 manje zaposlenih u odnosu na 2001. godinu. Pitam se kolika bi bila prosečna zarada da je 400.000 ljudi imalo gde da radi u vaše vreme!? Pominjali ste i doznake, ali ste zaboravili da napomenete da su 2009.  iznosile 3,1 milijardu evra. Prošle godine doznake su bile 2,9 milijardi evra, jer se u vreme krize one povećavaju, ali su i dalje manje nego u vaše vreme - objasnio je Mali.

Kako je istakao, danas je slika očigledno drugačija od one kakvom je Nikezić predstavlja, jer Srbija konačno živi posle fiskalne konsolidacije na koju smo bili primorani zbog, kako je objasnio, umišljenih „uspeha“ prethodne vlasti, odnosno ekonomskog fijaska i klizanja po ivici bankrota.

- Dežurni kritičari iz kompanije Dragana Đilasa su očigledno revoltirani jer ne mogu da podnesu naše ekonomske uspehe. Ponosim se realnim podacima koji su javno dostupni. Naime, ukoliko se posmatra poslednjih deset godina kumulativnog rasta BDP-a, a koje obuhvataju i period teških reformi i fiskalne konsolidacije, Srbija je i dalje među najbrže rastućim ekonomijama u regionu.  To se najbolje videlo kada je počela pandemija virusa korona, koja je izazvala ogromne ekonoske šokove širom sveta. Ipak, prošle godine ostvarili smo pad od tek minus jedan odsto, što je među najboljim rezultatima u celoj Evropi. I ove godine stremimo visokoj stopi rasta, za koju očekujemo da će preći 6,5 procenata. Istovremeno, rastu plate, minimalna zarada i penzije, i taj trend se nastavlja. To je realnost koju građani Srbije danas žive. Činjenica je i da je država izdvojila za tri paketa ekonomskih mera pomoći građanima i privredi čak osam milijardi dinara, a da je sve vreme javni dug pod kontrolom i u ovom trenutku je 55,4 odsto, što je daleko od nivoa Mastrihta. U njihovo vreme javni dug je bio vrtoglavo visok, čak preko 70 procenata, a da nisu imali potrese poput pandemije, koja je izazvala probleme širom sveta - naveo je Mali i upitao Nikezića kako ga nije sramota da iznova laže i obmanjuje jasnost.

S druge strane, kako je naveo, prestalo je da ga čudi ponašanje Đilasa i njegovih zaposlenika, jer oni i ne znaju ništa drugačije.

- Građani se sećaju da ste ih upravo Vi Nikeziću zadužili nikad skupljom obveznicom 2011. godine, pošto je kamatna stopa bila čak 7,25 odsto. Mi je još uvek otplaćujemo, a krajem ovog meseca ćemo vratiti još 700 miliona dolara. Sećaju se i Đilasovih nakaradnih projekata, koji su mu očigledno doneli ličnu korist, poput Pazl grada, lažne replike Terazija, bezbroj je primera. Njihova politika je politika laži i obmana, a sve s ciljem da još više uvećaju svoje privatne račune, ukoliko kojim čudom ponovo uspeju da se ubace u fotelju - rekao je Mali i zaključio da njihove laži ne mogu da proizvedu kolektivnu amneziju, koja bi im eventualno pomogla na izborima, koji su na njihovu žalost jedini način za osvajanje vlasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading