NEVIĐENI SKANDAL Suljo i tajkunski mediji pljunuli na Bože, pravde!
Foto: Youtube/Printscreen

Nakon što je juče, 1. septembra, u školama prvi put intonirana srpska himna „Bože, pravde“, čule su se brutalne uvrede na račun našeg državnog simbola od strane pojedinih opozicionara. Himna je, ipak, najviše zasmetala Sulejmanu Ugljaninu, lideru SDA i jednom od osnivača Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

On smatra da nalog ministra prosvete Branka Ružića da školska godina otpočne intoniranjem „Bože, pravde“ predstavlja „nepoštovanje različitosti i provokaciju nesrpskih naroda“. U saopštenju BNV se navodi da aktuelnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu, već kao nacionalnu himnu srpskog naroda i pozivaju sve uprave obrazovno-vaspitnih ustanova da školsku godinu otpočnu dostojanstveno, poštujući različitosti, „bez provokacija dece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti“.

- Tekst himne, ali i grb Srbije ne odražavaju stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste - navodi BNV, i ističe da bi Ružić trebalo da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve dece rezultirati osećajem pripadnosti i ljubavi prema državi.

Hajci su se pridružili i tajkunski mediji.  Naime, voditeljka đilasovske televizije Nova S Nevena Madžarević je sve vreme insistirala na tome da himna nije dobra i da je problematično to što je pevaju naša deca. Da stvar bude još gora, iz Grčke joj se javila njena sagovornica novinarka Aleksandra Glovacki, koja je vređala rodoljubive stihove.

- To je nametnuti rodoljubivi diskurs, ali devetnaestovekovni - istakla je Glovacki, i dodala da nije normalno da deca idu u školu uz stihove: „Složi srpsku braću dragu...“.

Vladimir Đukanović, narodni poslanik i član Predsedništva SNS, osudio je uvrede na račun himne „Bože, pravde“, te poručio da je „brutalno vređanje naše himne strašno i nedopustivo“.

- Naravno, nije neočekivano s obzirom na to da se sve to dešava i ide sa televizije koju kontrolišu gospodin Šolak i gospodin Đilas, čija funkcionerka Marinika Tepić konstantno vređa srpski narod jer je zahtevala da se srpski narod proglasi za genocidan i tako dalje. To vam je najbolji pokazatelj toga šta bi ti ljudi sigurno uradili da su na vlasti. Verovatno bi nam menjali i grb i himnu i zastavu i proglašavali nas genocidnima. Neka to bude njihov program, neka se narod opredeli na izborima ako zaista tako nešto želi, ali ono što bi Republika Srbija morala da uradi jeste da procesuira i gospođu Madžarević i ovu Glovacki, jer po članu 173 našeg krivičnog zakonika definisana je potvrda ugleda Republike Srbije: „Ko javno izloži poruzi Srbiju, njenu zastavu, grb ili himnu kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri meseca“ - poručio je on, i dodao da je svuda u svetu čast slušati i pevati svoju himnu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
B.L.

02.09.2021 09:10

Pa ovaj Suljo zaboravio da živi u Srbiji i moraće da sluša himnu Srbije, što mu je, to mu je....