PREDSEDNIK SRBIJE NA BLEDSKOM FORUMU Vučić odbrusio EU: Ne tražim pomoć, ne molim za pomoć, samo govorim istinu! (VIDEO)
Foto: Printscreen/instagram

 

 

Predsednik Vučić se obratio

Verujem u ujedinjenu Evropu

- Istakao bih da verujem u ujedinjenu Evropu i da samo tako možemo da se nosimo sa krizama. Verujem da svi treba da postanemo deo te ujedinjene Evrope. Nećemo nikoga da molimo, znamo da Srbiju čeka mnogo promena, ali smatram da nam je svima mesto u zajednici. Ako se pogleda situacija između Srbije i Hrvatske, čini mi se da se ne možemo ni oko čega složiti kad je prošlost u pitanju. Ali bez saradnje između Srbije i Hrvatske ne možemo ni da preživimo, a da ne pričamo da bez saradnje ne možemo da napredujemo- naglasio je Vučić.

 

 

Vučić je rekao da naša zemlja ne pripada Evropskoj Uniji pa stoga ne može ni da kritikuje odluke u budućnosti EU.

- Izneću samo 3 činjenice za koje veruje da su važne. Broj jedan EU je sigurno najbolje mesto u setu kada je reč o životnoj standardu vladavina prava je u ljudskim pravima, ali niko ne govori o BDP u EU koja je pre određenog godina bila 20 odsto a sada je 10 odsto - naveo je Vučić.

PREDSEDNIK SRBIJE NA BLEDSKOM FORUMU Vučić odbrusio EU: Ne tražim pomoć, ne molim za pomoć, samo govorim istinu! (VIDEO)

Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

 

Dodao i da Angela Merkel napušta nemačku politiku i to je činjenica.

- Kada je reč o trećoj stavki Zapadnom Balkanu se stalno govori da EU kaže da Zapadni Balkan pripada kulturološki Evropi i da će jednog dana biti u EU, ali mogu da vam kažem da je entuzijazam za pridruživanje u EU nekada psotojao, ali da smo ga mi u međuvremenu izgubili i zato smo stvorili vlastiti mehanizam i alate da omogućimo pristup jedni drugima bez granica. Kao primer naveo bih primer Severne Makedonije kojoj je obećano ako promeni ime države da će početi pregovore u članstu u EU međutim to se nije dogodilo. Ne tražim pomoć, ne molim za pomoć, samo govorim istinu. Verujem da je posle Bregzita Evropi bilo potrebno da se proširi, ali prema mom mišljenju to se nije desilo. Srbija je potpuno posvećena EU putu i znamo da treba da unapredimo životni standard da brinemo o sebi samima - zaključio je Vučić.

Šta je za vas politika?

Počela je debata i "Panel lidera - Budućnost Evrope - Stajati i odoleti".

Na pitanje domaćina Marka Balažića koje je uputio svim liderima regiona, "Šta je za vas politika?", predsednik Srbije je rekao: 

- Hvala na pozivnici, politika znači vizija, ideje, ispunjenje. Politika nije udovoljavanje nekome, već donošenje odluka za narod. Naš posao je da služimo ljudima i naciji. To je sve, ne želim da filozofiram previše - rekao je Vučić.

Predsednik Vučić stigao na Bledski forum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Festivalsku dvoranu na Bledu gde se danas održava 16. Bledski strateški forum, čija je glavna tema budućnost Evrope.

Vučić će kao jedini političar iz regiona zajedno sa evropskim liderima učestvovati na prvom liderskom panelu pod nazivom "Budućnost Evrope - odoleti i istrajati".

 

 


Vučića su dočekali predsednik Vlade Slovenije Janez Janša i ministar spoljnih poslova Anže Logar.

Predsednik Srbije nije želeo da novinarima govori o očekivanjima od današnjeg skupa već je najavio da će o učešću govoriti po završetku panela.

Na panelu posvećenom budućnosti Evrope učestvuju predsednik Evropskog parlamenta David Sasolij, premijeri Češke Andrej Babiš, Slovačke Eduard Heger, Grčke Kirijakos Micotakis Mađarske Viktor Orban i Hrvatske Andrej Plenković.

Na tom panelu učestvuje i državni sekretar Vatikana Pietr Parolin i evropska komesarka za demografiju i demokratiju Dubravka Šuica.

Aljbin Kurti stigao na Bledski forum

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je danas da očekuje da će tokom jeseni biti održan sledeći sastanak glavnih pregovarača u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Kurti je za Tanjug na Bledu, kada se može očekivati nastavak dijaloga na najvišem nivou, rekao da su već bila održana dva sastanka, a da bi to trećeg moglo doći na jesen.

On je dodao da to, međutim, zavisi od posrednika u dijalogu, Žozepa Borela i Miroslava Lajčaka.

Na pitanje šta očekuje od današnjeg učešća na Forumu na Bledu, rekao je da očekuje da se potvrdi značaj EU za Zapadni Balkan i obrnuto.

"EU treba da bude zaštićena i odbranjena i vecujem da su unutrašnje reforme u EU i proces proširenja komplementarni", rekao je Kurti.
 

Vučić u Sloveniji

Vučić je u subotu izjavio da će na Strateškom forumu na Bledu imati brojne razgovore, i da će, kao jedini političar iz regiona, učestvovati na panelu u evropskom formatu.

U okviru Foruma biće razmatrano i proširenje EU, a na panelu posvećenom toj temi, koji će otvoriti predsednik Slovenije Borut Pahor, učestvovaće predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Slovenije Janez Janša, članovi Predsedništva BiH, premijeri Crne Gore Zdravko Krivokapić, Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Zoran Zaev, Poljske Mateuš Moravjecki, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, kao i novi Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.

Na tom panelu, biće i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Generalni sekretar BSF-a Petar Grk rekao je da će oko 170 panelista iz celog sveta razgovarati o različitim aspektima budućnosti Evrope i da je to prioritet.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (9)

Loading
Deda Zoki

01.09.2021 09:27

Ovaj dan će Srbija pamtiti po dobru!

Sofija

01.09.2021 09:48

Србија је лидер у региону што показју наши резулатати

sasa

01.09.2021 10:39

Saradna sa susedima je put napretka regiona,ali i garant ocuvanja mira i stabilnosti

Jova

01.09.2021 12:29

Vrlo znacajan sastanak koji ce poboljsati sliku o nasoj zemlji u Evropi

Strahinja

01.09.2021 13:03

Podrška predsedniku u svakom slučaju tj da li nas EU hoće ili neće.Kakva je ova EU bolje da nas i ne prime.

Hestija

01.09.2021 16:15

Međusobna saradnja je krucijalna za opstanak i napredak regiona.

Мијо

01.09.2021 21:21

Вучић је способан лидер и један од великих лидера како у региону тако и у свету. Верујем даће успети да се избори за интересе наше земље. Увек смо се борили и увек смо побеђивали очекујем добре резултате које ће наша земља постићи на овако важном форуму.

Milena

02.09.2021 01:07

Srbija je jača nego ikada pre! Ovaj dan će se pamtiti

Dragan

02.09.2021 02:06

I meni su se više smučili ovi iz EU i njihovi uslovi za priključenje.