ČAVUŠOGLU OTKRIO SVE O ODNOSU SRBIJE I TURSKE Želi da ugosti predsednika Vučića, a onda najavio investiciju koja će promeniti život građana
Tanjug/Ap

 

Naši odnosi sa Srbijom, sa kojom smo povezani kulturno i istorijski, razvijaju se veoma brzo na svim poljima, a između našeg predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića postoji iskreno prijateljstvo, rekao je Mevlut Čavušoglu, ministar spoljnih poslova Turske.

Čavušoglu, koji je doputovao u Srbiju i danas će razgovarati sa predsednikom Vučićem, predsednicom Vlade Anom Brnabić i šefom diplomatije Nikolom Selakovićem, istakao je da se uprkos pandemiji korona virusa nastavljaju posete na visokom nivou između Srbije i Turske.

Najavio je i da će u narednom periodu Tursku posetiti presednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

- Želja nam je da do kraja 2021. godine ugostimo predsednika Vučića na trećoj sednici Saveta za visoku saradnju. Moja poseta se odnosi i na pripreme za tu sednicu, kojoj pridajemo veliki značaj - rekao je Čavušoglu.

 

 

Naveo je da će tokom njegove sadašnje posete biti potpisan Memorandum o razumevanju, koji se odnosi na razvoj sadnje između ministarstava dvaju zemalja.

Čavušoglu je rekao da će sutra sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem prisustvovati znaničnom otvaranju Generalnog konzulata u Novom Pazaru i dodao da će Turska biti prva zemlja koja će otvoriti svoj konzulat u ovom gradu.

- Verujem da će postojanje konzulata dati veliki doprinos razvoju naših odnosa putem jačanja kulturnih i međuljudskih veza. Mir, stabilnost i prosperitet na Balkanu veoma su važni za Tursku. Srbija je jedna od ključnih zemalja kada je reč o stabilnosti i miru u jugoistočnoj Evropi - rekao je ministar spoljnih poslova Turske.

ČAVUŠOGLU OTKRIO SVE O ODNOSU SRBIJE I TURSKE Želi da ugosti predsednika Vučića, a onda najavio investiciju koja će promeniti život građana

Tanjug

 

Govoreći o ekonomskim odnosima dve zemlje, rekao je da ekonomske i trgovinske aktivnosti predstavljaju pokretačku snagu naših odnosa.

Istakao je da je Sporazum o slobodnoj trgovini koji je ažuriran i stupio na snagu 2019. godine, dodatno razvio trgovinu.

- Naša bilateralna trgovinska razmena prošle godine je uprkos pandemiji dostigla 1,5 milijardi dolara. Izgleda da ćemo ostvariti razmenu od dve milijarde dolara, što nam je bio ovogodišnji cilj - rekao je Čavušoglu i dodao da je srednjoročni cilj, koji su postavili predsednici Srbije i Turske, pet milijardi dolara.

Naveo je da vrednost ulaganja turskih privrednika koji posluju u oblastima tekstilne industrije, automobilske podindustrije, bankarstva, preduzetništva, turizma, maloprodaje i veleprodaje, u Srbiji iznose oko 250 miliona dolara.

Komentarišući stanje u Avganistanu, turski ministar spoljnih poslova je između ostalog rekao da se sada moramo usredsrediti na uspostavljanje mira, spokoja i stabilnosti u ovoj zemlji.

- Želimo da se formira inkluzivna vlada koju će svi Avganistanci osećati kao svoju - naveo je on i istakao da je Turska spremna da svim raspoložvim sredstvima doprinese uspostavljanju inkluzivne vlade i atmosfere mira i spokoja u Avganistanu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (8)

Loading
Žira

31.08.2021 10:50

Izmelji dve zemlje stoji veliko prijateljstvo i poštovanje.

Mitarpavlovic

31.08.2021 11:42

Otvaranje konzulata Turske u Novom Pazaru je veoma bitno za dalju saradnju Srbije i Turske.

Zeljko

31.08.2021 14:44

Drago mi je što Vučić insistira na saradnji sa Turskom koja je zemlja u usponu i ekonomski i u svakom smislu.

Hator

31.08.2021 16:21

Srbija ima odličnu saradnju s Turskom i dalje nastojimo da je jačamo i očekujemo priliv turskih investitora, koji će značajno uticati na jačanje ekonomije naše zemlje.

lela

31.08.2021 17:25

Da su medjudrzavni odnosi na visokom nivou govori nam i otvaranje konzulata u Novom Pazaru.

Teri

31.08.2021 17:59

Saradnja sa Turskom je na sve visem nivou. Investicije i dalje pristizu iz Turske

Ivana

31.08.2021 22:54

Odnosi Srbije i Turski su od velike važnosti za investicije naše drćave, hvala Vučiću na svemu što činite za naš ekonomski oporavak i razvoj naše države. Srbija se cela razvija i gradi.