KAKAV JE DOKUMENT VUČIĆ PREDAO DODIKU? Stupa na snagu 15. septembra!
Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Glavne odredbe ovog zakona, čiji je nacrt predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče u Beogradu uručio srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, imaju za ključni cilj da se neguje, očuva i promoviše ćiriličko pismo kao uporište našeg nacionalnog identiteta. Posebni akcenat stavljen je na pospešivanje njene šire upotrebe u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj.

Prema nacrtu zakona u koji su "Novosti" imale uvid, svi državni i lokalni organi u Srbiji i Republici Srpskoj, javna preduzeća, škole i fakulteti, kao i privredna društva sa većinski javnim kapitalom i udruženja koja deluju na nacionalnom i međunarodnom nivou ubuduće će u svom radu biti obavezni da upotrebljavaju srpski jezik i ćiriličko pismo.

Na to će biti obavezne i javne medijske ustanove RTS i RTV. Obavezna upotreba srpskog jezika i ćirilice, kao matičnog pisma, po nacrtu zakona, obuhvata i pravni promet i uključuje i ispisivanje naziva, sedišta, delatnosti, naziva robe i usluga, uputstava za upotrebu, informacija o svojstvima robe i usluga, garancijskih uslova, ponuda, faktura, računa i potvrda. Takođe, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraće da imaju logo ispisan na ćirilici.

Osim što proširuje krug organa i institucija koji će biti u obavezi da koriste ćirilicu - i to na sve one koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala - nacrt zakona predviđa i paket stimulativnih mera za privatni sektor. To se pre svega odnosi na privredne subjekte i sredstva javnog informisanja u privatnom vlasništvu, za koje se posebnim propisima mogu ustanoviti poreske i druge administrativne olakšice koji u obavljanju svoje delatnosti odluče da koriste ćiriličko pismo, što uključuje i korišćenje ćiriličkog pisma u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila.

KAKAV JE DOKUMENT VUČIĆ PREDAO DODIKU? Stupa na snagu 15. septembra!

Tanjug

 

 

Vučić je nakon sastanka sa Dodikom naveo da su se saglasili da je saradnja između Srbije i RS izuzetna na svim nivoima i da srps

- Naše zajedništvo i jedinstveno delovanje na polju ekonomije, kulture, obrazovanja, istorijskog sećanja nijednog trenutka ne sme biti dovedeno u pitanje - poručio je Vučić, i naglasio da je sa Dodikom vodio "suštinske razgovore o budućnosti celog regiona", a da su posebno razmatrali inicijativu "Otvoreni Balkan", ali i konkretne projekte, poput izgradnje dela auto-puta od Kuzmina do Bijeljine.

Profesor Željko Budimir sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci kaže, za "Novosti", da je ova inicijativa jedna od najvažnijih stvari za osnaženje i zaštitu srpskog identiteta, naročito izvan Srbije, pred svim onima izazovima koji slede:

- U BiH srpski identitet je svakoga dana na testu, a teška je pozicija i našeg naroda u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji. Ozakonjenje jednog od stuba našeg identiteta, pisma i jezika jeste važno za jedinstvo čitavog srpskog korpusa i u Srbiji i izvan nje.

Srpski narod ne može da odbrani svoju političku poziciju, ako ne odbrani svoj identitet.

Budimir nema iluzije da će i ova inicijativa naići na napade:

- Svako zajedničko delovanje Banjaluke i Beograda, pa čak i kad je reč o zaštiti kulture i jezika, nailazi na strašne osude u BiH, od političkog Sarajeva, koje u svemu vidi neku velikosrpsku politiku, do njihovih zapadnih zaštitnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (11)

Loading
Nada

27.08.2021 10:11

Bas lepe vesti. Srpski jezik treba negovati i cuvati!

Mina

27.08.2021 10:14

Tako se bori za indetitet jedne drzave. Ne treba dozvoliti da se srpski jezik i cirilica zaboravi!

sasa

27.08.2021 10:24

RS u Srbiji ima bezrezervnu podrsku i uvek cemo biti uz svoj narod..Drina nas spaja i saradnja ce biti jos jaca u buducnosti

Goran

27.08.2021 10:43

Predsednik se bori da sačuva nase pismo!

Мијо

27.08.2021 11:00

Треба да наставимо да унапређујемо сарадњу са Републиком Српском они су наши највећи пријатељи и наша највећа браћа зато подржавам овакав споразум сматрам даће овакав споразум доста допринети даљем развоју и напретку између наше две земље.

Igor

27.08.2021 13:56

Ovo su lepe vesti i svakako da srpski jeik,cirilicu treba negovati

Lola

27.08.2021 15:31

Naša je obaveza i dužnost da čuvamo srpski jezik i kulturu.

Maja

27.08.2021 18:11

Mi smo zemlja bogata kulturom, a jedna od najbitnijih stvari je ćirilica koja je deo srpskog indetite i svaka čast predsedniku na ideji i predlogu zakona za očuvanje ćirilice

Rade

27.08.2021 19:56

Srbija će uvek da vodi računa o Sršskom narodu gde god da on živi i uvek će da podžrav anapredak svih naroda regiona

Ivana

27.08.2021 20:27

Vreme je da Srbija sačuva svoj narod i Dodika vreme je da se saradnja poboljša sa svim državama u regionu.

Klara

28.08.2021 01:51

Predivne vesti, naš jezik je jedan od lepših!