AMBER ALERT STIŽE I U SRBIJU? Ministarka pravde podržala uvođenje ovog sistema
MUP

 

Na sastanku predstavnika Fondacije "Tijana Jurić" i ministarke pravde Maje Popović, koji je održan u utorak, povodom uspostavljanja sistema Amber Alert u Srbiji, Popović je istakla da podržava inicijativu za njegovo uvođenje i uspostavljanje u Srbiji, saopšteno je iz Fondacije.

Ipak, kako je navedeno, Popović smatra da je policija institucija koja bi trebalo da bude nosilac aktivnosti vezanih za postupanje i reagovanje u slučaju prijavljivanja nestanka i otmice dece, imajući u vidu da je policija organ otkrivanja krivičnih dela, dok je tužilaštvo institucija u čijoj nadležnosti je procesuiranje počinioca krivičnih dela.

Ministarka je obećala je da će pozvati i kontaktirati ministra Ministarstva unutrašnjih poslova, Aleksandra Vulina i predložiti da se utvrdi da li u Ministrastvu unutrašnjih poslova postoji pravni akt koji uređuje ovu oblast.

Sledeći korak bi bilo formiranje Radne grupe u kojoj će biti uključeni predstavnici svih nadležnih ministarstva i institucija koje će preduzimati aktivnosti na izradi pravnog akta i drugih propisa koje će urediti uspostavljanje Amber Alerta, sa preciznim i konkretnim nadležnostima i postupanjima svih onih u čijoj nadležnosti će biti sprovođenje ovog sistema.

Nakon razgovora sa ministrom Vulinom, ministarka Popović će obavestiti osnivača Fondacije, Igora Jurića o ishodima sastanka.

Na sastanku je takođe dogovoreno da će se predstavnici Fondacije i predstavnici Ministarstva pravde, u narednom periodu, sastajati svake druge nedelje kako bi razmenili informacije u kojoj fazi je sprovođenje inicijative uvođenja Amber Alert sistema u Srbiji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading