HRVATI BI I U SRBIJI DA PROGONE KEPA Njegov odgovor im zapušio usta - Za mene kao Srbina važe sasvim drugačija pravila, kao i za Jevreje u Hitlerovoj Nemačkoj
Foto: Alo/Dejan Briza

Kapetan Dragan odmah je odgovorio Žigmanovu.

- Mora se priznati, Doktor Žigmanov je jako čudna zverka: teško ga je uhvatiti i za glavu i za rep, pa čak i za rogove! Odakle god da krenete, sa koje god strane da mu pristupite: on je barem dvostruka, često trostruka, pa i višestruka ličnost. Čovek se naprosto zapita: da li se radi o slučaju multiple personality disorder, ili o sindromu čoveka bez svojstava? - pita se Kapetan Dragan.

On kaže da se Žigmanov prvo izjašnjavao kao Bunjevac.

- Pođimo od etničkih metamorfoza Doktora Žigmanova, na kojima bi mu pozavideo i sam Ovidije. Čitamo da „iako predsednik jedne hrvatske nacionalističke stranke, Žigmanov nije hrvatskog porekla, a do dolaska Slobodana Miloševića na vlast izjašnjavao se kao Bunjevac. Za vreme devedesetih, kako bi izbegao diskriminaciju na etničkoj osnovi i mobilizaciju u rat, izjašnjava se kao Srbin i u javnosti govori ekavicom. Nakon pada Miloševićevog režima i poboljšanja prava nacionalnih manjina u Srbiji, Žigmanov se po prvi put deklariše kao Hrvat i priključuje se stranci DSHV čiji je danas predsednik.“ Iako nekadašnji Bunjevac, sada je postao njihov smrtni neprijatelj, pa je čak u više navrata u svojim izjavama optužio Srpsku pravoslavnu crkvu i Srpsku akademiju nauka i umetnosti za stvaranje bunjevačkog jezika i identiteta, zalažući se za ukidanje bunjevačke nacionalne manjine i bunjevačkog kao zvaničnog jezika te manjine - podsetio je Kapetan Dragan.

HRVATI BI I U SRBIJI DA PROGONE KEPA Njegov odgovor im zapušio usta - Za mene kao Srbina važe sasvim drugačija pravila, kao i za Jevreje u Hitlerovoj Nemačkoj

Foto: Printscreen TV Pink

 

 

Istovremeno, Žigmanov je u koaliciji sa Crnogorskom partijom koja se zalaže za priznavanje crnogorskog jezika kao jezika nacionalne manjine u Srbiji i uvođenja crnogorskog kao zvaničnog jezika u vojvođanskim opštinama, objasnio je Kep. 

- Pređimo na etičke metamorfoze Doktora Žigmanova. Ulazimo u zonu Konana Dojla. Doktor Žigmanov je diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, na grupi za filozofiju, temom „Platonovi dokazi za besmrtnost duše i pitanje etike“. Predavač je istorije filozofije na Teološko-katihetskom institutu Subotičke biskupije. Piše pesme, refleksivnu prozu, eseje, naučne i filozofske radove. Radovi su mu prevođeni na engleski, nemački, mađarski, rumunski, bugarski i rusinski jezik. Član je Hrvatskog filozofskog društva, Društva hrvatskih književnika i Društva književnika Vojvodine. - Ali, isti taj uzvišeni filosof i tankoćutni pesnik, Bunjevački bluzer (koji ne priznaje postojanje Bunjevaca kao autohtone etničke grupe), ne lezi vraže – zdušno je opravdavao odlazak potpredsednika omladine Demokratskog Saveza Vojvođanskih Hrvata Maria Vrselja 2015. godine u Blajburg, da u ime DSHV-a, čiji je predsednik danas Tomislav Žigmanov, položi venac pobijenim ustaškim vojnicima i nacističkim kolaboracionistima.

On je objasnio i ko finansira Žigmanova.

- Istražujući dalje misteriozni slučaj Doktora Žigmanova, stižemo u zonu Mućki, a uskoro zatim i Monti Pajtona. Iako zvanično prvenstveno zainteresovan za besmrtnost duše i pitanja etike, Doktor Žigmanov izgleda ipak nije zanemario ni pitanja ekonomije, pa makar i sa one strane zakona: Predsednici Hrvatskog demokratskog foruma (HDF) Zvonimir Perušić i Hrvatskog građanskog saveza (HGS) Tomislav Stantić optužili su predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova da zloupotrebljava sredstva ove stranke, Hrvatskog nacionalnog veća (HNV), Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) i NIU "Hrvatska riječ". Prema pojedinim informacijama iz ovog veća, pristigao je jedan višemilionski iznos donacije o kom nema podataka u javnosti“, rekao je Perušić na konferenciji za novinare u Subotici. Prema Perušićevim rečima, u proteklim godinama četiri hrvatske institucije Žigmanovu su isplatile različite novčane iznose. Podsetio je da je Žigmanovu istekao mandat u ZKVH-u pre dve godine, ali da „on ili raspolaže novcem bez ugovora ili ima novi ugovor o kom javnost ne zna ništa“. Hrvatski demokratski forum pozvao je predsednika Demokratske stranke Hrvata u Vojvodini i narodnog poslanika Tomislava Žigmanova da se više ne oglašava o položaju Hrvata u Srbiji, jer, kako navodi potpredsednik HDF-a Zvonimir Perušić, nema takav legitimitet, a svojim izjavama samo "doliva ulje na vatru" u odnosima između Srbije i Hrvatske u vreme godišnjice akcije "Oluja". Žigmanov je nedavno izjavio kako Hrvati u Vojvodini, u vreme godišnjice "Oluje", "moraju da ćute, da budu tihi, sklanjaju se, skrivaju". Istovremeno je kritikovao srpske vlasti što šalju negativne i osuđujuće poruke povodom proslava godišnjice te vojne operacije u Hrvatskoj, te ukazao da postoji i niz manifestacija kojim se obeleževa stradanje Srba tokom "Oluje". Kakva drskost i bezočnost – mi Srbi se usuđujemo da obeležavamo stradanje sopstvenog naroda, umesto da se veselimo sa sopstvenim dželatima, i Doktorom Žigmanovom! - piše Kep.

"HDF predlaže Žigmanovu da se više nikad ne izjašnjava u ime Hrvata iz Srbije ni u jednom povodu, jer on nije njihov predstavnik, oni ga nisu birali niti ga smatraju zastupnikom svojih interesa", reagovali su iz Hrvatskog demokratskog foruma, uz napomenu da su sačekali da prođe godišnjica "Oluje" i da se smire tenzije tim povodom, objasnio je on.

"Žigmanov je i ovoga puta, po nalogu drugih, a ne Hrvata iz Srbije, dolio ulje na ionako već uzavrelu situaciju kakva je i inače između Hrvatske i Srbije u avgustu svake godine", ističe Zvonimir Perušić u saopštenju, podseća Kep.

- Perušić, "sa ponosom" navodi da Hrvati u Vojvodini ne moraju da ćute, niti da budu tihi, sklanjaju se, skrivaju, niti to, kako ističe, oni čine. Ali, čujmo šta se usudio da konkretno meni, i mojoj Fondaciji poruči Doktor Žigmanov. „Kancelarija Dragana Vasiljkovića u centru Subotice! Je li onima koji su osuđeni za ratne zločine dopušteno javno da deluju?“, upitao je na Tviteru Žigmanov. U izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini rekao je da je zbog toga zabrinut, ali ne i iznenađen. „Registrujemo rast aktivnosti osuđenih za ratne zločine, relativizaciju njihovih kazni, rehabilitaciju u javnosti i uticaj na kreiranje javnog mnenja! Zbog tih procesa, koji su snažni i ne nailaze na osudu vladajućih struktura, nedavno je reagovala i Evropska komisija i SAD“, naveo je čelnik DSHV-a. Subotica je političko, obrazovno i kulturno središte Hrvata u Srbiji, poručuje meni i celokupnom srpskom narodu Doktor Žigmanov. „Vojvodina će teško biti samo srpska“, tvrdi Doktor Žigmanov, ali će zato Subotica lako biti samo Hrvatska, a za sve ostale – Zabranjeni Grad - navodi Kapetan Dragan.

HRVATI BI I U SRBIJI DA PROGONE KEPA Njegov odgovor im zapušio usta - Za mene kao Srbina važe sasvim drugačija pravila, kao i za Jevreje u Hitlerovoj Nemačkoj

Foto: Printscreen

 

 

On kaže da bi Žigmanovu normalno bilo da Hrvati u Vojvodini glasno i veselo proslavljaju pogrom i genocid nad Srbima tokom Oluje 1995.

- Sve sam razumeo. Kada Branimiru Glavašu, osuđenom za najmonstruoznije ratne zločine nad Srbima, Hrvatski Predsednik Zoran Milanović javno i svečano vrati sedam odlikovanja i čin general-majora – zato što je Glavaš to sam tražio, kako Milanović kaže – za Doktora Žigmanova je to sasvim u redu, i za njegovog koalicionog partnera Panonskog Antisemitu Jasera Arafata Čanka. Ali, naravno, za mene kao Srbina važe sasvim drugačija pravila. Kao i za Jevreje u Hitlerovoj Nemačkoj, barem ako se Mister Hitler pita. Pa zar se usuđujem da sa svojom Fondacijom dođem u Centar Subotice: Zabranjenog Grada, koji krasi Hrvatska Kuća? Zar ne razumem da je za mene samo daleka periferija, odnosno Geto, ako ćemo da budemo precizniji? Dakle, po Doktoru Žigmanovu, normalno bi bilo da Hrvati u Vojvodini glasno i veselo proslavljaju pogrom i genocid nad Srbima tokom Oluje 1995. - a ja da se se sa svojom Fondacijom krijem, i radim neprimetno i u dubokoj tajnosti i konspiraciji, negde na dalekoj, što daljoj periferiji Velokohrvatske Subotice, i da u Srpskom Getu radim tiho, kao miš, na humanitarnom zbrinjavanju upravo Žrtava Velikohrvatskog Genocida? (Teši me što je i Akademik Matija Bećković persona non grata za Doktora Žigmanova: barem nisam u lošem društvu. Mogli bi da se skrivamo po Subotici zajedno. Da se organizujemo kao ilegalci za vreme Hitlerove okupacije Srbije?) Za jednu bezumno drsku i sumanutu notu MVEP Hrvatske srpski Ministar Spoljnih Poslova Nikola Selaković je izjavio: "To je jedna od najglupljih i najbesmislenijih nota koje smo do sada primili i to osnovano tvrdim“. Selaković je naveo da se u Hrvatskoj, pre svega za predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a posle i za čitav narod, kaže da je "psihopata, huškač, ekstremno iskompleksiran, a za sve to vreme hrvatski organi vlasti, na takvo izražavanje o šefu jedne strane države ćute". "Da bi nam, onda, posle samo nekoliko dana, poslali protestnu notu u kojoj traže izveštaj povodom krivičnih prijava koje su podnete zato što je na društvenim mrežama neki nesrećnik nešto ružno napisao protiv određenih pripadnika hvratske nacionalne manjine u Srbiji" Bojim se da nota koju je meni i Fondaciji uputio Doktor Žigmanov opasno konkuriše po besmislenosti i gluposti ako čak i ne prevazilazi notu na koju se osvrnuo ministar Selaković. Nju izgleda i nije pisao Doktor Žigmanov, već Mister Hitler? "Ali, nemojte da nam vređate zdrav razum", poručio je Selaković, što i ja poručujem: kako Doktoru Žigmanovu tako i Mister Hitleru. - zaključio je Kep.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Митрофан Фустић Морија

23.08.2021 22:27

За крст часни и слободу златну.