BALKAN U PANICI Bosnić izlazi iz zatvora!
Foto: Printscreen

Bosnić, jedan od istaknutih vođa radikalnih islamista u BiH, povezan je s Islamskom državom, a gajio je i velike simpatije prema talibanima koji ratuju u Avganistanu. O tome svedoči snimak na kojem se čuje kako peva pesmu posvećenu talibanskoj organizaciji.

- Samo još jednom, kafire (neverniče), probaj dirnuti mudžahide, eto odmah sa svih strana naše braće talibana da ratom presude - pevao je Bosnić malo pre nego što je uhapšen i osuđen.

Bosnić, koji važi za glavnog regrutera ISIL za Balkan, zatvorsku kaznu proveo u Vojkovićima i KPZ Zenica. Pre hapšenja je obilazio Srbiju i druge zemlje u regionu, gde je držao verska predavanja na kojima su se okupljali njegovi istomišljenici, ali i znatiželjni mladići koji su, u stvari, bili njegova meta.

Radikalizovan u Nemačkoj

Bosnić se radikalizovao u Nemačkoj, gde je s porodicom živeo kao dete i mladić. Početkom rata u BiH, on se vratio u BiH gde se ubrzo pridružio jedinici „El Mudžahid“ koju je predvodio Mahmud Abdul Aziz, poznatiji kao Komandant Barbarosa Riđobradi.

U toj jedinici bilo je džihadista iz Avganistana, Pakistana, Saudijske Arabije kao i pripadnika talibanske organizacije. „El Mudžahid“ poznata je po svirepim ubistvima, odsecanjem glave, ekstremiteta. Posle rata, Bosnić se pridružio vehabijskom pokretu, a u selu Gornja Maoča osnovao je kamp u kojem je indoktrinirao ljude.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević za Alo! kaže da je Husein Bilal Bosnić zagovornik radikalne ideologije koji je blizak Islamskoj državi.

- Takvo lice se mora pratiti i nadgledati. On ima određene kontakte, ali nema kapacitet nekog velikog lidera koji je spreman da destabilizuje region. Njegov zadatak je da vrbuje mlade ljude i da ih šalje Islamskoj državi koja ratuje u Siriji - kaže on, i ističe da se na osuđujućoj presudi protiv Bosnića može videti različit pristup pravosuđa u BiH.

Tragedija u porodici

Pre tačno godinu dana Bosnić je doživeo porodičnu tragediju. U reci Sani u Sanskom Mostu utopili su se njegov sin, petnaestogodišnji Muhamed i brat Omer. Uz jake policijske snage, iz zatvora je privremeno izveden kako bi prisustvovao sahrani.

- Kroz presudu Bosniću osuđen je ISIL, dok je u Sarajevu Al Kaida favorizovana i integrisana u politički sistem. Al Kaida u Sarajevu ima svoja naselja, džemate, jake organizacije i medije, podržava ih muslimansko bratstvo. S njima su i avganistanski veterani. Bosnić je igrač ove druge strane, Islamske države - naveo je Galijašević.

Inače, oko 500 muškaraca i žena iz BiH pridružilo se ranije Islamskoj državi, čiji je glasnogovornik i promoter upravo Bosnić, koji je rođen u Bužimu. Galijašević kaže da njegov uticaj ne treba zanemariti, ali smatra da je Bosnić i šoumen, pevač. 

Tražio deset odsto poreza Srbima

Husein Bilal Bosnić rekao je svojim sledbenicima tokom jednog verskog predavanja da ne treba da ubijaju Srbe i Hrvate koji su „pod okriljem islama“, ali da bi od njih trebalo naplaćivati harač od deset odsto imovine.

- Njihova obaveza je da budu lojalni i da jednom godišnje, ako imaju mogućnosti za to, izdvoje onoliko koliko halifa odredi, kao što su Osmanlije Srbima odredile deset odsto - kazao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading