SRPSKA DRŽAVLJANKA U AVGANISTANU ČEKA NA EVAKUACIJU: Ulice su puste, svi se kriju od Talibana!
Alo/ Ilustracija

Među onima koji pokušavaju da izađu iz Avganistana je i naša državljanka Milka Damjanović. Srpska ambasada čini velike napore kako bi Milku uspeli da izvuku iz te zemlje. Ona je pre dva dana u razgovoru za Alo! ispričala da se nalazi u centru Kabula, te da ne izlazi napolje, čekajući evakuaciju.

Kako nam je juče u toku prepodneva ispričala, još uvek nema garantovanu informaciju o tome kada će uspeti da napusti zemlju.

- Ono što mogu da vam kažem je da će uskoro početi pokušaj evakuacije sa konvojem do aerodroma. Nadamo se da ćemo uspeti da uđemo na aerodrom, a kako će dalje ići, kada ću moći da poletim i da li će to biti danas, sutra ili neki drugi dan, još uvek je vrlo neizvesno. Nadam se dobrim vestima  - ispričala je je Milka za Alo! i još jednom se javno zahvalila otpravniku poslova u Ambasadi Srbije u Indiji koja je zadužena za Avganistan Siniši Paviću koji je, kako kaže, uložio svu energiju i danonoćno pokušava sve što je u njegovoj moći da joj pomogne.

Kako je rekla, veliki je broj stranaca koji su se u Avganistanu zatekli zbog posla, kao što je i ona koja je humanitarac pri jednoj NVO.

SRPSKA DRŽAVLJANKA U AVGANISTANU ČEKA NA EVAKUACIJU: Ulice su puste, svi se kriju od Talibana!

Foto: privatna arhiva

 

- Ne izlazimo nigde. Nije bezbedno, kako za nas, tako ni za domaće stanovništvo. Ne znamo šta da očekujemo. Koliko znam, na ulicama nema nereda i incidenata, ali to, ja mislim, zato što na ulicama i nema nikoga. Ljudi su uplašeni, ne znaju šta ih očekuje pa se ne mrdaju iz svojih domova. Na aerodromu i oko njega je, kako čujem, dosta dramatičnije, jer mnogi pokušavaju da napuste zemlju - kazala je Milka.

Kako kaže, ne može reći da nije zabrinuta za svoju bezbednost, ali se trudi da ostane smirena i staložena.

Kako je ranije ispričala, dodatno je otežalo situaciju to što se našla u centru Kabula, pa osim što mora da se nađe rešenje da se ukrca u neki avion, mora da se nađe rešenje i da do aerodroma uopšte dođe.

Siniša Pavić, otpravnik poslova Ambasade Srbije u Indiji, nadležne i za Avganistan istakao je za medije da je u toku traženje rešenja za Milku Damjanović.

- Predstoje aktivnosti u pogledu evakuacije preostale naše državljanke, Damnjanović Milke i u tom smislu koristim priliku da u dogovoru sa Damnjanović, obavestim javnost da se ona u datim uslovima nalazi u bezbednoj situaciji. A ono što čini razliku i što će imati uticaja na dalji tok te evakuacije je da smo se dogovorno opredelili za najbezbedniji način, što će možda iziskivati neko dodatno vreme - izjavio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading