SRBIJA DONIRA HRANU AFRIČKIM ZEMLJAMA! Vlada usvojila odluku, evo koliko novca je izdvojeno!
Tanjug/Strahinja Aćimović

Članovi vlade doneli su odluku o donaciji prehrambenih proizvoda u vrednosti od preko 25 miliona dinara, državama: Libanu, Uniji Komore, Madagaskaru, Centralnoafričkoj Republici, Lesotu, Esvatiniju i Zimbabveu.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, iz republičkih robnih rezervi najugroženijim državama biće isporučeni prehrambeni proizvodi (brašno, testenine, šećer, so, ulje) kao nastavak humanitarnih aktivnosti Republike Srbije na globalnom planu i procesa produbljivanja međudržavnih odnosa.

Na sednici je usvojena izmenjena Uredba o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“, kojom se nastavlja uspešna realizacija ovog programa i u 2021. godini, kao vid dodatne podrške procesu integracije nezaposlenih mladih na tržište rada.

Program ima za cilj osposobljavanje za samostalan rad 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih Nacionalne službe za zapošljavanje.

SRBIJA DONIRA HRANU AFRIČKIM ZEMLJAMA! Vlada usvojila odluku, evo koliko novca je izdvojeno!

Tanjug

 

Uredbom je utvrđen uvećan iznos sredstava za korisnike novog ciklusa Programa, tako da će se korisniku programa sa srednjim obrazovanjem obezbediti mesečna novčana naknada u iznosu od 22.000 dinara, a korisniku programa sa visokim obrazovanjem u iznosu od 26.000 dinara.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o načinu čuvanja, uzorkovanja, skladištenja i uništavanja oduzetih psihoaktivnih kontrolisanih supstanci kojom se ova oblast usklađuje sa opšteprihvaćenim standardima Evropske unije i zadovoljava potreba prakse na nacionalnom nivou u pogledu jedninstvene metodologije postupanja na čitavoj teritoriji Republike Srbije.

Time se stvaraju uslovi za primenu ujednačene prakse od strane nadležnih organa, kako bi se na održiv, bezbedan i po zdravlje i okolinu neškodljiv način, omogućile kontrolne mere od početka (zaplene supstanci) pa do kraja samog postupka (uništenja supstanci) na osnovu jasno propisanih pravila.

Na današnjoj sednici usvojena je Uredba o operativnim rezervama derivata nafte, uglja i drugih energenata, kojom će se ove rezerve formirati postepeno do 1. januara 2028. godine, a nakon toga će se održavati u količini i strukturi koja je propisana zakonom.

Članovi vlade doneli su odluku da se organizuje i sprovede “Studija praćenja efekata imunizacije protiv COVID-19 oboljenja u Srbiji“, kao naučni projekat. Cilj ovog istraživanja je da se na slučajnom uzorku populacije sagleda humoralni (imuni) odgovor, odnosno dinamika pojavljivanja i dužina prisustva antitela definisanih karakteristika posle vakcinacije različitim vrstama vakcine, odredi dinamika razvijanja i trajanja memorije ćelijskog imuno odgovora, prate mutacije SARS - COV - 2 virusa u Srbiji, kao i procena uticaja komorbiditeta (pridruženih oboljenja) na efekat imunizacije.

Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju Obrazovno-naučnog centra za promociju pedagoških nauka u Jagodini, koji će se baviti organizovanjem rada Istraživačke stanice posvećene pedagoškim i drugim naukama o obrazovanju, sistemskim obukama zaposlenih u toj oblasti, obukom nastavnika za ulogu mentora i tutora, kao i obukom za rad sa darovitim učenicima.

Danas je doneta odluka o utvrđivanju mera zaštite, granice zaštićene okoline i mera zaštite zaštićene okoline Stare kuće porodice Žujović u Nemenikućama, nepokretnog kulturnog dobra i odluku o utvrđivanju Industrijskog objekta „Stara crepana i ciglana“ - Terra u Kikindi za spomenik kulture, dodaje se u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading