REAGOVALO MINISTARSTVO: Kritike nisu zasnovane na činjenicama, nego na ličnom nezadovoljstvu udruženja
MINISTARSTVO ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Saopštenje Ministarstva prenosimo u celosti:

"Kritike na račun sprovedenog Javnog konkursa za dodelu sredstava za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine u 2021. godini nisu utemeljene na činjenicama, nego na ličnom nezadovoljstvu udruženja za koja nisu preliminarno opredeljena sredstva.

Kriterijumi za raspodelu sredstava su transparentni, što je jasno svakom učesniku, jer su navedeni u konkursnoj dokumentaciji, u skladu sa Uredbom koja reguliše sprovođenje ovakvih javnih poziva. Reč je o Uredbi o sredstvima za podsticanje programa ili nedostajućeg dela sredstava za finansiranje programa od javnog interesa koja realizuju udruženja („Službeni glasnik RS”, broj 16/18).

Predstavnici civilnog društva koji nisu zadovoljni plasmanom projekta koji su kandidovali, imaju priliku da u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne liste, dostave prigovor. Preliminarna lista je objavljena 30. jula, a svi prigovori koji stignu u propisanom roku, biće razmotreni pre objave konačne liste po kojoj će sredstva biti dodeljena.

Na preliminarnoj listi nema udruženja koja nisu registrovana u Agenciji za privredne registre, kako to neki tvrde. Reč je o tehničkom propustu, i ovom prilikom se izvinjavamo udruženju „BE International“, što su dovedeni u neprijatnu situaciju, jer su zbog nenamerne slovne greške navedeni kao „BI International“.

Ministarstvo zaštite životne sredine apeluje na sve učesnike u konkursu da svoje nezadovoljstvo izraze na propisan način, i da upute prigovor. Svi blagovremeni prigovori će biti razmotreni u propisanom roku, pre donošenja konačne odluke, a Ministarstvo neće tolerisati pritiske na komisiju putem medija ili na bilo koji drugi način.

Konkursom je opredeljeno 70 miliona dinara za projekte civilnog društva, a sredstva će biti dodeljena transparentno, na osnovu pomenute Uredbe i konkursom predviđenih kriterijuma."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading