ZLOČINAČKI PODUHVAT Rodić: Srbi nikada neće zaboraviti stradanje svojih sunarodnika u Oluji! Kadri smo da pobedimo zlo!
Tanjug

 

Rodić je podsetio da je u petak, 4. avgusta 1995. u ranim jutarnjim satima započeo najveći egzodus nakon Drugog svetskog rata, koji je sprovela novoosnovana hrvatska država na delu svoje teritorije, na kojem su oduvek živeli njeni građani Srbi. Tog dana su vojne i policijske snage hrvatske države izvršile brutalan napad na teritoriju Republike srpske Krajine, u čemu su im pomagali pripadnici koje su trenirali instruktori NATO snaga. Egzodus koji Evropa nije videla od Drugog svetskog rata na svojoj teritoriji imao je za posledicu nasilno proterivanje preko četvrt miliona Srba iz hrvatske države.

Ambasador Rodić je ukazao i da je operacija “Oluja” u prvostepenoj presudi Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ocenjena kao udruženi zločinački poduhvat sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja Srba sa prostora Republike srpske Krajine i Hrvatske, ali da je takva kvalifikacija izostala u postupku po žalbi, koji se odvijao bez prisustva javnosti u tom sudu.

Rodić je poručio da Srbi nikada neće zaboraviti stradanje svojih sunarodnika, jer do danas, više od 26 godina, još uvek se ne zna sudbina 1.853 Srba koji su u ovoj zločinačkoj akciji nestali. On je podsetio da je u akciji uništeno više od 25.000 kuća, domova Srba u kojima su živeli još od vremena kada je Austrija stvarala srpsku Krajinu.

– Ta velika tragedija po etničkom osnovu obavezuje nas na sećanje, na večno pamćenje i podsticanje da radimo još više i bolje, da se više nikada ne bi desilo da kao država, Srbija, kao otadžbina svih Srba, ne budemo kadri da pružimo pomoć našem narodu ma gde on živeo – istakao je ambasador Rodić.

Briga o svojima

Srbija treba da se ponaša na isti način kao što to čine velike i moćne sile, smatra ambasador Rodić, i da se rukovodi istim principima – briga o svakom svom državljaninu, ma gde on bio.

– Srbija danas vodi takvu diplomatsku politiku zato je prepoznatljiva u Evropi i svetu, prepoznatljiva je i po rezultatima koji zadiviljuju u ekonomskom smislu, po finansijskoj stabilnosti koja iz dana u dan privlači investitore iz celog sveta – zaključio je Rodić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading