ISPLIVALA POVERLJIVA DOKUMENTA O OLUJI Tuđman se spremao da bombarduje Beograd!
Tanjug/Arhivska/Vladimir Dimitrijević
ISPLIVALA POVERLJIVA DOKUMENTA O OLUJI Tuđman se spremao da bombarduje Beograd!

Tanjug

 

 

Vojna operacija „Oluja“ bila je planirana dve godine ranije pod kodnim nazivom „Vjetar“, a tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman predlagao je svojim generalima da se u toj akciji niz Savu i Dunav puštaju čamci s eksplozivom i pokuša raketno dejstvo na Zemun!

O tome govori stenogram sastanka Tuđmana sa vojnim vrhom u Banskim dvorima, koji je sada dostupan i srpskom pravosuđu u bazi dokaza Haškog tribunala, a transkript sa brionske sednice glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske od 31. jula 1995. godine jasno ukazuje na genocidnu nameru vrhovnog komandanta koji je izdao zapovest:

- Srbe treba udariti tako jako da nestanu.

Četiri dana kasnije, ekskluzivno piše „Politika“, hrvatska vojska je iz 31 pravca izvršila sveopšti napad na teritoriju tadašnje Republike Srpske Krajine, zaštićene zone UN, usled čega je većinsko srpsko stanovništvo bilo prisiljeno da napusti vekovni životni prostor i da se u kolonama dugim više od 100 kilometara bez hrane i vode povlači u pravcu Republike Srpske i dalje prema Srbiji.

ISPLIVALA POVERLJIVA DOKUMENTA O OLUJI Tuđman se spremao da bombarduje Beograd!

Tanjug/Arhivska/Vladimir Dimitrijević

 

 

- Uvidom u strogo poverljiva vojna, diplomatska i dokumenta Vlade Republike Hrvatske, utvrđuje se da je „Oluja“ u širem kontekstu predstavljala fazu ostvarenja strateških planova SAD i EU. Vidljivo je iz tih dokumenata da se Amerika tobož zvanično protivi vojnoj akciji, a u stvarnosti podržava i pomaže Tuđmana - rekao je advokat Dušan Bratić, koji godinama prikuplja podatke i kompletira širu sliku zločina.

Prema njegovim rečima, iz dokumenata je vidljivo da je tobožnje protivljenje SAD operaciji zapravo čista farsa.

- U stvarnosti SAD pomažu Tuđmanu uslovljavajući ga jedino time da akcija ne traje duže od sedam dana i da se ne vrše ratni zločini. Čak i ambasadora u Zagrebu Pitera Galbrajta stavlja faktički u funkciju Tuđmanovog pomoćnika, a pri ambasadi se formira tim za sve neophodne pomoći - istakao je Bratić.

Advokat je dodao da je nakon otvaranja baze Haškog tribunala za potrebe nacionalnih pravosuđa kompletirana slika o događaju iz avgusta 1995. godine.

- Među dokazima je i stenogram sa Banskih dvora gde Tuđman predlaže generalima da s raketama dometa 50 kilometara pokušaju da dejstvuju po molu u Zemunu i da se niz Savu i Dunav puštaju čamci s eksplozivom radi rušenja mostova i sejanja straha u Srbiji - naveo je Bratić.

ISPLIVALA POVERLJIVA DOKUMENTA O OLUJI Tuđman se spremao da bombarduje Beograd!

EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

 

 

ISPLATILO JOJ SE VELIČANJE USTAŠTVA:

Matea Jelić nosiće hrvatsku zastavu na proslavi Oluje

Dok srpske šampionke u tekvondou nose zastavu svoje zemlje na ceremonijama otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara, hrvatske to čine na proslavama etničkog čišćenja. Matea Jelić prvo je najavila da će zlato proslaviti tokom obeležavanja „obljetnice Oluje“. Usledio je novi šok kad je Jelićeva održala govor i pevala ustaške pesme na koncertu poznatog ustaše Marka Perkovića Tomsona. A cela ova priča dostigla je vrhunac kada je mlada Hrvatica, inače rođena dve po godine posle „Oluje“, dobila zvaničan poziv da učestvuje u paradi kojom hrvatska država proslavlja proterivanje nekoliko stotina hiljada Srba sa vekovnih ognjišta.

- Juče su mi rekli da sam pozvana… Nikad to ne bih odbila. Velika mi je čast - poručila je Matea.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading