DAN SEĆANJA NA "OLUJU" Vučić: Toliko o pravu i pravdi za Srbe
Printscreen

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je skupu.

DAN SEĆANJA NA

Alo/M.Š.

 

.

Obraćanje Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se narodu u Busijama.

- Danas, kada ponovo podsećamo sebe, osmi put, na ono što se dogodilo avgusta 1995. godine, na užasan pogrom, proterivanje više od 250 hiljada Srba, na egzodus i etničko čišćenje, mi, istovremeno, i konačno, podsećamo sebe na to ko smo, šta smo, odakle smo i kuda idemo.

Govorimo o našem identitetu, u koji su, zauvek, ugrađene kolone na traktorima, zbegovi, ubistva na Petrovačkoj cesti, i nečija jasna namera da Srba u Hrvatskoj više nema.

 

Govorimo o onom identitetu, u koji su ugrađeni, večno, i Jasenovac, Jadovno, svaka jama, svaki malj i svaka kama koji su bili posledice iste te politike, istrebljenja Srba, nekih pedeset godina ranije - rekao je predsednik.

On kaže da smo naučili zahvaljujući istoriji koju smo zapamtili, ugradili je u sebe, da se ona, kako je rekao jedan veliki pisac, možda ne ponavlja, ali se svakako rimuje.

DAN SEĆANJA NA

Alo/M.Š.

 

- I danas obeležavamo jedno od njenih rimovanja, ono u kojem se, posle pola veka, reč malj rimovala sa rečju metak, i reč kama, sa rečju bomba, i reč istrebljenje, sa rečju proterivanje. Obeležavamo rimovanje reči dr Puka, ustaškog ministra pravde, koji je u julu 1941. godine Srbima poručio: "Ili se uklonite milom iz naše domovine, ili ćemo vas iseliti silom", sa rečima dr Tuđmana, iz jula 1995. godine: "Srbe treba tako snažno udariti da praktično nestanu" - rekao je predsednik.

I jesu, Srbi iz Hrvatske, bar iz njihovog ugla, gotovo i praktično nestali, podsetio je Vučić.

- Iseljeni su, prognani, oterani, da ne pričamo o masovnom pokrštavanju i fizičkom istrebljenu tokom Drugog svetskog rata. Republika Hrvatska ovaj datum naziva i proslavlja kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti. Pobede nad kim? Nad dobrim i skromnim ljudima, nad građanima Knina, Otočca, Gračaca, Korenice, Obrovca, Vojnića, Petrinje, Vrginmosta, Dvora, Plaškog i Slunja i nad čestitim domaćinima i zemljoradnicima u selima Like, Dalmacije, Banije i Korduna. Svakako nije ni ona na koju je mislio Nikola Tesla kome su ustaše ubile devedesetjednog člana porodice, od čega je njih 14 zaklano u Jasenovcu, a njegov spomenik u Gospiću raznet eksplozivom 1992.godine - rekao je predsednik.

DAN SEĆANJA NA

Printscreen

 

Za nas to nisu samo strašne brojke stradalih, objašnjava predsednik Srbije.

- Nikada nećemo zaboraviti nepregledne kolone traktora koje voze dečaci jedva izbegli metku, bombi ili kami. Ikone našeg sećanja i večni temelji našeg identiteta su majke koje privijaju svoje bebe, svoje srpske bebe na grudi i unezvereno se osvrću u strahu da horde progonitelja ponovo odnekud ne iskrsnu i dovrše svoj davno isplanirani krvavi posao. Žive su slike sirotinjskog pokućstva na traktorskim prikolicama i ikone krsnih slava ušuškane najlonima i ponjavama da se ne oštete u zbegu. Tako su, kao i uvek kroz istoriju, sa nama putovali Sveti Jovan i Sveti Nikola, Bogorodica i arhangeli, naši nebeski zaštitinici - rekao je Vučić.

Svet i međuanarodna "pravda" rekli su svoje, rekao je Vučić i podsetio na sramne presude Haškog tribunala kojim su oslobođeni Markač i Gotovina.

- Haški tribunal je 2011. godine proglasio hrvatske generale Ante Gotovinu i Mladena Markača krivim za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je predvodio Franjo Tuđman. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora a Markač na 18 godina za krivična dela progona, deportacije, pljačke, razaranja, ubistva, nečovečna dela i okrutno postupanje. Svega godinu dana kasnije, Žalbeno veće tribunala oslobodilo ih je svih optužbi. Toliko o međunarodnoj pravdi - rekao je Vučić.

DAN SEĆANJA NA

Printscreen

 

On se zahvalio što sve više Srba dolazi na obeležavanje godišnjice "Oluje".

- Mi nikada nećemo dobiti priznanje sveta za naše žrtve. Nikada niko neće zakukati i zaplakati za srpskom decom. Nikada nam neće reći da su Srbi stradali jer Srbi štrče i Srbi su nepokorni i nepokolebljivi - rekao je Vučić i podsetio na zločin na Petrovačkoj cesti.

Vučić je rekao da dok je predsednik Srbije neće da se izvinjava onima koji su ubijali stotine hiljada Srba.

- Neću da gazim po ubijenim Srbima, po Krajišnicima koji su stradali samo zato što su Srbi - rekao je predsednik Vučić.

On je podsetio da se nikada kao danas nije prekrajala istorija.

Himne i minut ćutanja

Intonirane su i himne Republike Srbije i Republike Srpske.

Posle intoniranja himni, pušten je kratak video-snimak i održan je minut ćutanja za nevino stradale žrtve zločinačke akcije "Oluja".

Danu sećanja prisustvuju i logoraši iz Jasenovca.

DAN SEĆANJA NA

Printscreen

 

Obraćanje Dodika

Milorad Dodik obratio se okupljenima.

DAN SEĆANJA NA

Printscreen

 

- Ovo je bil još jedno biblijsko stradanje Srba.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je u zločinačkoj akciji "Oluja" 250.000 Srba proterano sa svojih vekovnih ognjišta, a 2.000 ljudi je stradalo, pre svega dece i staraca. 

Dodik je objasnio da su prostori na kojima su živeli Srbi danas pusti i prazni, a da je iza svega bila ustaška maksima - trećinu Srba pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu proterati.

- Dokaz da oni nisu uspeli su naši životi. Životi bivših logoraša koji su preživeli - rekao je Dodik.

"Naš narod je stradalnički. Slušam ovde reči Franje Tuđmana: 'Treba učiniti takav udarac da Srbi nestanu'. Da li bi ijedan srpski političar to mogao da izgovori?".

"Hrvati su bili podržani od američkih struktura. Dokaz da nisu uspeli smo mi ovde".

"Moj je savet da se okupimo oko politike predsednika Vučića da ne bismo završili u koloni koja ide u zaborav".

DAN SEĆANJA NA

Alo/M.Š.

 

Prikazan je i susret Dare iz Jasenovca i Dare iz "Oluje".

- Zlo kao da nema kraj - kaže Dara iz "Oluje".

Desetine hiljada Srba u Busiju

Na obeležavanje "Oluje" upravo je stigao i predsednik Aleksandar Vučić. Sa njim je stigao i Milorad Dodik, a Vučić je dočekan gromoglasnim aplauzom.

DAN SEĆANJA NA

Alo

 

Stigli su i premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri u Vladi. Počela je služba patrijarha Porfirija.

DAN SEĆANJA NA

Alo/M.Š.

 

Desetine hiljada Srba stiglo je u Busije na obeležavanje Dana sećanja na zločinačku akiju.

DAN SEĆANJA NA

Alo/M.Š.

 

Na obeležavanje Dana sećanja stigla je i Biljana Čekić, koja je glumila Daru iz Jasenovca u istoimenom filmu.

 

 

.

Govor patrijarha Porfirija

"Sabrali smo se ovde u ime Božje, da se pomolimo Isusu Hristu da u svoje naručje primi sve nevino nastradale u avgustu 1995. godine, i ne samo tada, nego i pre toga", poručio je patrijarh Porfirije.

DAN SEĆANJA NA

Alo

 

Porfirije je podsetio i na ustaške zločine iz Drugog svetskog rata, od Gline do Jasenovca. Patrijarh je podsetio i na reči svetog Vukašina iz Klepaca: "Samo ti dijete radi svoj posao", te objasnio da je to paradoksalni primer pobede žrtve.

On je rekao da je mnogo puta bio u Dalmaciji i da je zavoleo tu zemlju.

"Malo gde mi je nebo bilo blizu kao tamo", rekao je patrijarh.

 hrvatskoj akciji "Oluja" proterano je više od 250.000, a ubijeno oko 2.000 Srba.

On dodaje da je čovek poražen, a Bog izneveren, ukazujući na to koliko je Krajina danas pusta.

"Pitam se ko je dobitnik vašim progonom? Ostala je samo pusta i prazna zemlja. Zlo je upisalo samo još jedan dobitak".

On je rekao da se nadamo u pravdu Božiju kako bi se ispravila nepravda.

DAN SEĆANJA NA

Alo/M.Š.

 

"Kada smo verni Bogu i crkvi Njegovoj, onda ćemo i pored svih poteškoća dati sve od sebe za izgradnju mira", rekao je patrijarh.

Patrijarh je podsetio i da su pred Bogom sve žrtve iste i da je potrebno da se molimo i za žrtve drugih naroda, a što će obradovati Hrista i sve naše preminule koji su sa njim.

"Blaženi milostivi, jer će biti pomilovani", podsetio je patrijarh Porfirije na reči iz Biblije.

"Oluja" je počela 4. avgusta 1995. godine napadom hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane na Republiku Srpsku Krajinu, zbog čega se svake godine taj datum obeležava kao dan posvećen stradalim i prognanim Srbima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (5)

Loading
Julija

04.08.2021 20:27

Pocast svim nastradalim nevinim zrtvama.

Brankica

04.08.2021 21:56

Neka se nikada ne zaboravi i ne ponovi ovakav zlocin.

Brankica

04.08.2021 21:57

Jako je važno da niko nikada ne zaboravi ovaj dan danas

Mijo

05.08.2021 11:22

Овај страшан злочин који је почињен над нашим народом никада неће бити заборављен.