"RATNI HUŠKAČ I MANEKEN" Hrvati pljunuli na Miroslava Lazanskog na dan njegove smrti!
Foto: HRT Printscreen

Hrvatski "Jutarnji list" objavio je sraman tekst o Miroslavu Lazanskom i to na dan njegove smrti.

"Tačno na godišnjicu početka operacije Oluja, koju je znao nazivati "balom vampira" u Beogradu je u dobi od 70 godina u svom stanu umro aktualni srpski ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski. Prema službenom lekarskom izveštaju, umro je od infarkta, mada su Beogradom odmah počele kružiti razne priče o uzrocima njegove smrti, koje samo potvrđuju legende, mitove te (mračne i manje mračne) tajne koje su ga pratile u njegovom burnom, ali predvidljivom životu", navodi hrvatski list.

"Iako je srpski predsednik Aleksandar Vučić povodom njegove smrti kazao da je "otišao veliki Srbin", koji je "voleo Srbiju više od svega", kao za mnoge aktivne učesnike zbivanja iz turbulentnih, ratnih i prelomnih 90-ih godina i o njegovom liku i delu različito će se govoriti i vrednovati s leve i desne strane Dunava. Otišao je svakako, ne samo još jedan svedok istorije, nego čovek koji je pridoneo mnogim ružnim stvarima koje su se događale na našim prostorima".

Foto: Printscreen TV Pink

 

Tekst "Jutarnjeg lista" o Lazanskom, nakon uvoda, postaje sve teži za čitanje svakom iole normalno čoveku u Srbiji.

Priklonio se Miloševiću

"Miroslav Lazanski čedo je mračnih, tmurnih i tugaljivih događaja koji su obeležili istoriju naših prostora poslednjih 40-ak godina i on je bio svestan svoje uloge i svog doprinosa i rado se pridružio tom vozu kada je već jednom u njega seo. Odradio je svoju misiju koja iz naše perspektive nikako nije ona kojom bi se neko ponosio. Miroslav Lazanski nije ostavljao dilemu kome se, zašto i kako priklonio tih sumanutih i mahnitih krvavih ratnih godina. Šta više, bio je medijska (i ne samo medijska) perjanica miloševićevskih memorandumskih osvajačkih Načertanija i planova.

Printscreen

 

Bio je angažirani, medijski, a u "slobodno vreme" kažu sladostrasne priče s beogradske čaršije i obaveštajno, u službi ratnih miloševićevskih velikosrpskih pohoda. Osim što je u svojim tekstovima, analizama i istupima otvoreno podržavao Miloševićevu ratnu mašineriju i pogotovo političko-teritorijalne zahvate, znao se pohvaliti, a onda i demantovati, pa kako mu paše - red hvale, red demantija, red (navodno) "krivo i tendenciozno protumačenih reči" - da je tokom rata u MiG-u JNA leteo iznad Zadra, pohodio ratnu BiH i posmatrao s Trebevića opkoljeno Sarajevo, bio na Kosovu kada se tamo zaratilo, a kao gost JNA nije propustio ni uvertiru jugoslavenskih ratova - slovensko bojište."

Ratni huškač

"No, je li tamo bio samo kao vojni analitičar, novinar ili po nekom drugom zadatku ostalo je u vazduhu, iako je verovatno spajao "ugodno s korisnim". Lazanski će svakako ostati upamćen kao ratnohuškački "analitičar" koji je zagovarao i vojno "rešenje" jugoslavenskog čvora, nagovarao vrh JNA na puč i saradnju s tadašnjim SSSR-om koji je bio na reanimacijskim aparatima, a nedavno je o "kosovskom problemu" kazao da se "Kosovo može vratiti samo ratom jednog dana". - Teritorija je užasno važan. Britanci su ratovali na Falklandima 12.000 km daleko od Londona za 1.800 stanovnika i 35.000 ovaca. Zbog teritorija, gospodo - govorio je Lazanski.

Alo!/Vladimir Marković

 

Zadnjih meseci se kao ambasador u Rusiji najviše angažovao na "prikupljanju i naoružavanju Srbije". Poznate su njegove izjave da treba nabaviti nove MiG-ove, pa "još, pa onda još, i onda nakon svega još".

Lazanski se profilisao kao novinar u Zagrebu, gde je završio Pravni fakultet, prvo u omladinskom Poletu, a potom i u vodećim Vjesnikovim izdanjima poput Danasa i Starta, gde je objavljivao intrigantne i ekskluzivne reportaže iz raznih ruskih i američkih vojnih baza i akademija, intervjuisao sovjetske maršale i ministre obrane te američke generale i zapovednike američkih snaga po raznim delovima sveta, pisao o West Pointu, što mu je tadašnja nesvrstana pozicija jugoslavenskog dopisnika omogućavala.

Bio je zaluđen oružjem i vojskom, a mnogi se sećaju da je uz svoje tekstove objavljivao vlastite fotografije u šlemu, uniformama, s oružjem na ramenu, izigravajući alfa mužjaka, odnosno "novinara -marinca", a slikao se kao vojni maneken u maskirnim odorama. Njegova tetka je inače Biljana Plavšić, 90-ih jedna od vodećih figura srpskog separatizma koja je u Hagu osuđena za ratne zločine.

Kao sina oficira JNA (ime je dobio po očevom bratu koji je ubijen u Jasenovcu) vojska je Lazanskog očarala, pa se čak onda o toj njegovoj fasciniranosti oružjem i činjenici da lako dolazi do ratnih generala, od NATO-ovih do "varšavskih", kao urbana legenda, kod Zvečke, ismejavalo da to koristi kako bi imao lakši prolaz do zanosnih zagrebačkih lepotica, a oni malo ozbiljniji kod Blata nagađali su da sarađuje s KOS-om (obaveštajnom službom JNA). Bilo to tako ili ne, bio je miljenik generala Veljka Kadijevića, do kojeg je, kako se ono kaže, u burnim vremenima krajem 80-ih i kasnije mogao doći "bez kucanja", navodi Jutarnji list.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Pero

04.08.2021 17:51

Ništa novo od Hrvata bez stida i obraza.

Ностромо

04.08.2021 18:09

За Лазанског кажу да је био ратни хушкач! А шта би онда требали да кажу за њиховог недавно преминулог војног коментатора Јана Ивањека. Човек је где се год појави, у свакој емисији причао како се Србија наоружава, и да само чека да се створе повољни политички услови у свету како би извршила агресију на хрватску.

Komandant 1001

04.08.2021 18:14

Nikada, ama baš nikada nećemo na ovim prtostorima imati takvu veličinu od novinara kao što je bio Lazanski Legenda je umrla, živela legenda !

Milanm977

04.08.2021 18:43

Poštovani Miroslave počivaj u miru...

beba

04.08.2021 21:03

Covek je bio frajer u svakom pogledu.Uspesan, pametan, zgodan, sarmantan...Veliki gubitak za srpsku drzavu, a zlotvori neka laju...Sta bi drugo.

Solo

05.08.2021 01:26

Lazanski je uvek bio "STREPTOMICIN" za Hrvate..Neka zivi i neka nam se vrati opet kad dodje vreme da razbijamo tu bargu.