ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA SA RUKOVODSTVOM RS Nametnute odluke nikada nisu dobre!
Foto: Alo!

 

 

Pitanja novinara

Predsednik Vučić je istakao da ne treba da se očekuje da RS bude poslušnik onih koji se svakodnevno zalažu za njeno ukidanje.

Republika Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, a i integritet Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine.

"Ne verujem da će iko drugi krenutii u korišćenje Bonskog sporazuma, skoro sam siguran da se to neće dogoditi, niti će Srbija u tome učestvovati.  Da učestvujemo u nelegitimnom smenjivanju predstavnika vlasti, ne pada nam na pamet. Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i RS u okviru BiH. Šmita sam sretao više puta, imamo više nego korektne odnose, to nema veze sa stavom o nametanju odluka. Za nas je važno i dobro kada su politični činioci u RS ujedinjeni. Takvih odluka u skupštini RS ne bi bilo da nije bilo oktroisanja nekih drugih odluka. Poruka svima u Sarajevu – niste čuli u poslednjih 10 godina lošu poruku o Bošnjacima, a vodi se kampanja protiv Srbije. Srbija hoće da se sačuva mir, ali će podržavati i ustavno pravna i dejtonska i svaka druga prava i obaveze RS  ", rekao je Vučić.

Dodik o opstanku jedinstva u RS

"Ja verujem da će opstati jedinstvo, mi imamo u RS različite poglede, ali ujedinila nas je opasnost po sve nas, od nametnutih zakona, to nije upereno protiv pojedinaca već protiv RS. Mislim da će se očuvati", rekao je Dodik.

 

Obraćanje Milorada Dodika

Milorad Dodik rekao je da je Miroslav Lazanski bio njegov veliki prijatelj kao i prijatelj Banjaluke.

ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA SA RUKOVODSTVOM RS Nametnute odluke nikada nisu dobre!

Foto: Alo!

 

 

"Uveren sam da će Vučić imati dodatnih pritisaka po pitanju BiH. Naš razgovor sa Vučićem je veoma važan, bio sam na funkcijama za vreme Miloševića, Koštunice, Tadića, ali nikad veći stepen razumevanja i pomoći Srbije nije bio nego sada. Mi smo zahvalni, verujemo da Srbija ima obavezu da nas čuje, razume. Ne želimo da ostane nijedno pitanje nejasno. Zahvalan sam predsedniku na razumevanju. Problemi su zaista veliki. Naš jedinstven odgovor na nametanje zakona, oni to vraćaju i pokušavaju da modeliraju poredak u BiH, ako se i dalje to nastavi, možemo naći zakone koje je nametnuo neki stranac, da se ukida policija RS, zastava. Mi se borimo protiv takve samovolji", istakao je Dodik.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić je prilikom obraćanja još jednom izrazio saučešće porodici Miroslava Lazanskog i rekao kako će prvo oklopno vozilo koje stigne u Srbiju nositi ime Lazanski. 

"Pored Lazara imaćemo i vozilo Lazanski", istakao je predsednik.

Predsednik je rekao da je predstavnike RS saslušao po pitanju situacije u regionu i BiH, posebno imajući u vidu nametnute odluke Valentina Incka.

"Stav Srbije je da nametnute odluke nikada nisu dobre, već da se odluke donose u dogovoru, što je u duhu Dejtonskog sporazuma", rekao je Vučić.

ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA SA RUKOVODSTVOM RS Nametnute odluke nikada nisu dobre!

Foto: Printscreen

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa rukovodstvom Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovali srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović i predsednik Vlade RS Radovan Višković.

 

U razgovorima učestvuju predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Ana Brnabić, ministri Nikola Selaković, Aleksandar Vulin, Siniša Mali.

Pomoć našem narodu i sprečavanje progona, zaštita Republike Srpske uz poštovanje integriteta Bosne i Hercegovine i "Dejtonskog sporazuma", kao i da je ključni cilj očuvanje mira - to su glavne teme današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima iz Banjaluke, kao i sa liderima nekoliko srpskih partija.

Ovaj susret zakazan je baš na Dan sećanja, a uoči večerašnje centralne manifestacije posvećene stradanju našeg naroda u akciji "Oluja". Sastanak u Beogradu organizuje se u veoma osetljivom trenutku za Srbe u RS, na koje je sada praktično otvoren lov po zakonu o sprečavanju "genocida" koji je nametnuo sada već bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

Taj Inckov potez dodatno je podigao tenzije na relaciji Banjaluka - Sarajevo, a odgovor Srpske je bio bojkot zajedničkih institucija BiH i usvajanje dokumenata i zakona u RS kojima se poništavaju štetne odredbe. Međutim, već su podnete i prve krivične prijave protiv Srba zbog negiranja "genocida" u Srebrenici.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izneo je da će predsednika Vučića upoznati sa svim detaljima poslednjih dešavanja u BiH i RS, navodeći da su upravo detalji bitni. On je najavio da će pitati i za mogućnost da se Srpska priključi inicijativi "Otvoreni Balkan", odnosno projektu ekonomskog povezivanja Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Poziv na sastanak dobile su i stranke koje u Skupštini Srbije učestvuju u međustranačkom dijalogu o izborima bez prisustva stranih posrednika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Srna

04.08.2021 09:25

Nadamo se ce sve proci u najboljem redu!

Mijo

04.08.2021 11:28

Подржавам ово што ради Вучић сматрам да води добру сарадњу са нашом браћом из Републике Српске и увек треба да помогнемо нашем народу у РС кад год можемо.

bane

04.08.2021 12:36

Srbija je uvek uz RS i svoj narod preko Drine i uvek ce im biti podrska

Jeka

04.08.2021 16:50

Srbija teži miru i stabilnosti kao i dobrom životu Srba gde god oni živeli.