DRŽAVA ULAŽE U JUG SRBIJE Premijerka obišla digitalizovanu mesaru u Lebanu i Zelenu Zonu u Bojniku
Tomislav Stevanović

Na uredjenju mesare i farme „Mak“- kompanije u privatnom vlasništvu domaćini su uložili oko 2 miliona evra.

“Ova farma je postigla veliki uspeh i primer je dobre prakse u digitalizaciji i modernoj proizvodnji hrane. Država planira da u skorije vreme u opštini Lebane uredi Regionalni edukativni centar za obnovu i digitalizaciju stočarstva za sve regione centralnog dela Srbije“, naglasila je premijerka Brnabić. Farma svinja „Mak“ trenutno ima oko 8 hiljada tovljenika a njen kapacitet je za nešto više od 30 hiljada svinja za priplod i za tovljenje. Farma ima digitalizovani sistem ventilacije,hladjenja i plasmana tečne ishrane stoci koji se mogu videti samo uz par klikova na mobilnom telefonu. Premijerka Brnabić i Željko Radošević, državni sekretar poljoprivrede u Vladi Srbije, sa vlasnicima farme i ostalim većim uzgajivačima iz Lebana održali su radni sastanak na kojem su sagledane sve mogućnosti otkupa i plasmana iz oblasti stočarstva i povrtarstva kojima ova opština prednjači u odnosu na druge opštine sa juga Srbije.

Nakon obilaska poljoprivrednika u selu Pertatu premijerka Brnabić obišla je i industrijsku „Zelenu zonu“ u selu Kosančić u opštini Bojnik. „Industrijska zona Kosančić biće završena do kraja 2022 godine i trenutno je završeno oko 50 odsto radova“,izvestila je novinare premijerka Brnabić. Okupljenima u Zelenoj industrijskoj zoni obratili su se predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadić,ministarka Jadranka Joksimović, i otpravnica poslova UN-a u Srbiji Matea Norčić – Stanfard izrazivši pri tom svoije zadovoljstvo što su sredstva EU-Pro - projekta u Bojniku utrošena veoma racionalno.

Kako saznajemo u opštini Bojnik do prvog jula tekuće godine registrovano je oko 1650 poljoprivrednih gazdinstva,i pored toga ova opština nikako da „pobegne“ iz grupe 40 nerazvijenih opština uz Srbiji. Medjutim predsednik opštine Bojnik Nebojša Nenadić u razgovoru sa novinarima bio je uveren da će se zahvaljući pomoći države ekonomska i demografska slika ove varoši ubuduće značajno izmeniti na bolje.

U toku poslednjeg dana svoje posete Jablaničkom upravnom okrugu premijerka Brnabić obišla je dva velika gradilišta u Leskovcu:rekonstrukciju Bulevara Nikole Pašića i izgradnju modernog fudbalskog stadiona u ovome gradu, a zatim i opštine Vlasotince i Crna Trava.Sa rukovodiocima posećenih opština premijerka Brnabić je sa svojim saradnicima na radnim sastancima razmotrila je brojne mogućnosti razvoja i većeg ulaganja države u primarnu poljoprivrednu proizvodnju juga Srbije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading