BAJDENOV STAV JASAN:  Budućnost Kosova je toliko dugo negirana!
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Bajdenova unapred snimljena poruka, koja je podeljena na CNN-u, emitovaće se tokom ceremonije na Kosovu kojom će se zvanično prihvatiti posthumna predsednička medalja u ime njegovog sina, koji je preminuo od raka mozga 2015. godine.

Nagradu će američkom predsedniku uručiti Vljosa Osmani.

Džozef Bajden je ranije naveo da mu je izuzetna draga takva nagrada, posvećena sinu koji je voleo jug Srbije, odnosno Kosovo, gledano sa američke strane.

Bo Biden je radio na Kosovu nakon nacionalnog rata 1998-1999 sa vojnim snagama i sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju kako bi pomogao u obuci tužilaca i sudija.

Bajden je rekao da su Boova deca, Natali i Hunter, bila prisutna dok je snimao video koji će se emitovati tokom prihvatanja nagrade.

Bajden je posetio Kosovo 2016. godine kao potpredsednik kada je zemlja nazvala autoput po Bou Bajdenu nedaleko od tamošnje američke vojne baze.

BAJDENOV STAV JASAN:  Budućnost Kosova je toliko dugo negirana!

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Predsednik je u snimljenoj poruci rekao da je to iskustvo "duboko dirljivo" za njegovu celu porodicu i da su im "zauvek zahvalni".

"Bo je mogao videti, čak i tada, da ima budućnosti za vašu ponosnu državu. Budućnost Kosova je toliko dugo negirana. Zato je bio toliko posvećen radu sa narodom Kosova kako bi bio siguran da su ratni zločini temeljno istraženi i profesionalno gonjeni, kako bi pomogao Kosovu da izgradi pošten pravosudni sistem sposoban da donese pravdu i pomirenje u zemlju “, rekao je Bajden u skoro petominutnom video zapisu.

Predsednik je potvrdio partnerstvo SAD -a sa nacijom i rekao da je potrebno još raditi u zemlji u borbi protiv korupcije, zaštiti prava etničkih i verskih manjina, izgradnji pozitivnih odnosa sa susednim narodima i jačanju ekonomskog razvoja Predsednik je rekao da je srećan što su SAD uspele da podele vakcine protiv Covid-19 sa Kosovom. Te doze će, rekao je on, stići "za nekoliko nedelja", prenosi CNN.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vuk

30.07.2021 20:46

Senilni zlikovac ide dalje i dalje. Neka se vrati par godina u nazad, možda dođe pameti?!