OPEN BALKAN Šta će konkretno značiti otvaranje granica između Srbije, Severne Makedonije i Albanije
EPA/GEORGI LICOVSKI


Inicijativa o slobodnom protoku ljudi, robe, kapitala i usluga, i posebno robe izmeću tri zemlje, do sada kolokvijalno nazivan „mini Šengen“, dobio je i zvaničan naziv – Open Balkan. Pokrenuta oktobra 2019. godine u Novom Sadu potpisima lidera tri države, inicijativa se tako primakla realizaciji, na čemu su na upravo završenom biznis forumu u Skoplju insistirali privrednici.

Open Balkan 2023.

„To je i bio zahtev privrednih zajednica Severne Makedonije, Srbije i Albanije da se što konkretnije i što pre krene u primenu postignutih sporazuma koji su danas potpisani. Privrednici su zadovoljni rokovima, a državne administracije očekuje naporan posao, jer će morati da menjaju zakone i da ih prilagode novim okolnostima i jednom hrabrijem pristupu regionalnom integrisanju“, kaže rukovodilac Centra za regionalnu saradnju u Privrednoj komori Srbije (PKS), Aleksandar Radovanović.

OPEN BALKAN Šta će konkretno značiti otvaranje granica između Srbije, Severne Makedonije i Albanije

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

On je istakao da je na forumu učestvovalo više od 400 privrednika i to ne samo iz tri države, nego i iz Grčke, Turske i drugih zemalja regiona.

„Ovim prisustvom i tim brojem kompanije su pokazale koliki imaju interes da sarađuju i da saradnju unaprede, tako da su i političari videli danas taj impuls i signal koji im je upućen da što pre krenu u realizaciju potpisanih sporazuma“, kaže Radovanović.

A danas su u Skoplju, u okviru inicijative Open Balkan, potpisana tri Memoranduma koji treba da omoguće lakše trgovanje, jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

To konkretno znači da bi izvoznicima bio dovoljan jedan papir na granici i da bi bilo eliminisano čekanje prevoznika na prelazima koje sada u redovnim okolnostima traje između 120 i 160 minuta.
Potpisivanje Memoranduma o radnim dozvolama, njihovim priznavanjem, kao i priznavanjem kvalifikacija praktično omogućava stvaranje jedinstvenog tržišta rada. On predviđa šta treba da bude urađeno, u naredna tri meseca kako bi već u toku naredne godine on mogao da bude sproveden na terenu. Naravno, ako ne bude bilo problema sa pandemijom.

Privreda traži opipljive rezultate

OPEN BALKAN Šta će konkretno značiti otvaranje granica između Srbije, Severne Makedonije i Albanije

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Na pitanje, šta je utisak koji je preovladao sa današnjeg biznis foruma, Radovanović ističe da je to upravo implementacija i opipljivi rezultati u primeni, odnosno olakšanje poslovanja privrednika. Time će biti povećan obim saradnje i razmene, a novi i kvalitetniji poslovi privrednicima će doneti veći profit, ali i zapošljavanje i razmenu radne snage.

„Ovi sporazumi će zaista, ukoliko budu primenjeni prema dogovorenim rokovima, ubrzati ekonomiju i rast u regionu. Verujemo da će se to odraziti i na ostatak regiona i da će videti da je i njihov interes zaista da pristupe ovoj inicijativi“, ocenio je naš sagovornik.
Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju u PKS napominje da je od samog početka inicijativa otvorena za pristupanje i ostalih privreda iz regiona - BiH, Crne Gore i Kosova. I samo današnje imenovanje mini Šengena u Open Balkan je pružena ruka ka ekonomijama ostatka regiona, zaključio je Radovanović, a preneo "Sputnjik".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Istina

30.07.2021 06:02

Konačno, Razum pobeđuje mržnju, krajnje vreme za OPEN BALKAN.