OPEN BALKAN Šta će konkretno značiti otvaranje granica između Srbije, Severne Makedonije i Albanije
EPA/GEORGI LICOVSKI


Inicijativa o slobodnom protoku ljudi, robe, kapitala i usluga, i posebno robe izmeću tri zemlje, do sada kolokvijalno nazivan „mini Šengen“, dobio je i zvaničan naziv – Open Balkan. Pokrenuta oktobra 2019. godine u Novom Sadu potpisima lidera tri države, inicijativa se tako primakla realizaciji, na čemu su na upravo završenom biznis forumu u Skoplju insistirali privrednici.

Open Balkan 2023.

„To je i bio zahtev privrednih zajednica Severne Makedonije, Srbije i Albanije da se što konkretnije i što pre krene u primenu postignutih sporazuma koji su danas potpisani. Privrednici su zadovoljni rokovima, a državne administracije očekuje naporan posao, jer će morati da menjaju zakone i da ih prilagode novim okolnostima i jednom hrabrijem pristupu regionalnom integrisanju“, kaže rukovodilac Centra za regionalnu saradnju u Privrednoj komori Srbije (PKS), Aleksandar Radovanović.

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

On je istakao da je na forumu učestvovalo više od 400 privrednika i to ne samo iz tri države, nego i iz Grčke, Turske i drugih zemalja regiona.

„Ovim prisustvom i tim brojem kompanije su pokazale koliki imaju interes da sarađuju i da saradnju unaprede, tako da su i političari videli danas taj impuls i signal koji im je upućen da što pre krenu u realizaciju potpisanih sporazuma“, kaže Radovanović.

A danas su u Skoplju, u okviru inicijative Open Balkan, potpisana tri Memoranduma koji treba da omoguće lakše trgovanje, jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim situacijama.

To konkretno znači da bi izvoznicima bio dovoljan jedan papir na granici i da bi bilo eliminisano čekanje prevoznika na prelazima koje sada u redovnim okolnostima traje između 120 i 160 minuta.
Potpisivanje Memoranduma o radnim dozvolama, njihovim priznavanjem, kao i priznavanjem kvalifikacija praktično omogućava stvaranje jedinstvenog tržišta rada. On predviđa šta treba da bude urađeno, u naredna tri meseca kako bi već u toku naredne godine on mogao da bude sproveden na terenu. Naravno, ako ne bude bilo problema sa pandemijom.

Privreda traži opipljive rezultate

EPA/GEORGI LICOVSKI

 

Na pitanje, šta je utisak koji je preovladao sa današnjeg biznis foruma, Radovanović ističe da je to upravo implementacija i opipljivi rezultati u primeni, odnosno olakšanje poslovanja privrednika. Time će biti povećan obim saradnje i razmene, a novi i kvalitetniji poslovi privrednicima će doneti veći profit, ali i zapošljavanje i razmenu radne snage.

„Ovi sporazumi će zaista, ukoliko budu primenjeni prema dogovorenim rokovima, ubrzati ekonomiju i rast u regionu. Verujemo da će se to odraziti i na ostatak regiona i da će videti da je i njihov interes zaista da pristupe ovoj inicijativi“, ocenio je naš sagovornik.
Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju u PKS napominje da je od samog početka inicijativa otvorena za pristupanje i ostalih privreda iz regiona - BiH, Crne Gore i Kosova. I samo današnje imenovanje mini Šengena u Open Balkan je pružena ruka ka ekonomijama ostatka regiona, zaključio je Radovanović, a preneo "Sputnjik".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (1)

Loading
Istina

30.07.2021 06:02

Konačno, Razum pobeđuje mržnju, krajnje vreme za OPEN BALKAN.