ALBANCI HOĆE DA UBIJU DRAGICU! Srpskoj povratnici u Đakovici pljačkaši pokrali sve što joj je naophodno za život!
KANCELARIJA KIM / VLADA SRBIJE

Ovako za Alo! govori Dragica Gašić, jedina srpska povratnica u Đakovici na Kosovu i Metohiji, koju albanski ekstremisti terorišu već mesec i po dana. Poslednji napad na ovu Srpkinju dogodio se pre dva dana, kada je Dragica bila kod sestre u Klini. Njeno odsustvo iskoristili su lopovi, koji su joj obili stan i ukrali lekove, najosnovnije životne namirnice, kameru za video-nadzor koja je bila postavljena u njenom stanu, ruter za internet i crninu koju Dragica nosi za pokojnim ocem.

- Nisu došli po novac i zlato jer znaju da to nemam, obili su mi stan kako bi me uplašili, ostavili bez insulina i hrane i oterali odavde. Gotovo da nema dana da me ne napadnu, da mi nešto ne učine. Nije mi lako, plašim se ali neću odustati - govori Dragica.

Ova hrabra žena je dijabetičar i srčani bolesnik. Već dva dana je bez insulina i to bi za nju moglo da bude kobno.

- Ukrali su mi mesečnu dozu i sada nemam nijednu jedinicu - kaže ona za Alo!.

Kancelarija za KiM velika podrška

Kancelarija za KiM u više navrata pomogla je srpskoj povratnici iz Đakovice Dragici Gašić. Isto je učinjeno i odmah nakon pljačke od pre dva dana, kada su Dragici ukradeni lekovi i hrana.

- Hrabra Dragica Gašić ima svu podršku naše Kancelarije. Činimo sve da joj olakšamo opstanak i ostanak na njenom ognjištu. Naš advokatski tim je odmah uključen i od istražnih organa tražimo da procesuiraju napadače i one koji su obili stan - kažu za Alo! u Kancelariji za KiM.

Dragica je tokom poslednjih mesec i po dana doživela niz napada od svojih sugrađana. Sve je prijavljivala policiji, ali do sada niko nije uhapšen. Pomoć joj pružaju Kancelarija za Kosovo i Metohiju i prijatelj Vuksan Gojković.

- Kamenovali su mi stan, pisali pretnje i uvredljive poruke na vratima, lupali, lepili strašne postere. Sada su me i opljačkali. Šta je sledeće? Čemu da se nadam? Neću otići odavde, ovo je moje. Oni to odlično znaju, zato mi sve ovo i rade, govori Dragica kojoj su komšije Albanci, koji u Đakovici drže pekare i prodavnice, zabranili da kod njih kupuje hleb i hranu.

Po preporuci Petra Petkovića, direktora Kancelarije za KiM, Dragici hranu i druge potrepštine donosi Srbin Vuksan Gojković. Vuksan ovu ženu čuva i tokom noći, kada dežura pored prozora u stanu ili kod ulaza u hodniku.

- Nikome vodu nisam natrunila, nikoga mrko nisam pogledala... Ne znam zašto mi sve ovo rade. Nemaju razloga... Boli me duša - kazala je Dragica.

Nova vrata na čekanju

Već dve noći Dragica Gašić spava u stanu čija su vrata obijena i neispravna. Svi stanovi u toj zgradi imaju blindirana vrata, a takva je Dragici pre dve nedelje kupila Kancelarija za KiM.

- Opština mi je ta vrata najpre oduzela, a zatim su mi vraćena, ali mi ne dozvoljavaju da ih ugradim. Da su mi dozvolili da ih postavim, pljačkaši ne bi uspeli da mi opljačkaju stan pre dva dana. Sada spavam u stanu čija su vrata neispravna, ne mogu da ih zaključam, kaže Dragica.

Ovu ženu obišao je Kfor, koji je o svemu sačinio zapisnik. Pripadnici policije iz Đakovice obavili su uviđaj nakon pljačke. Kako Alo! saznaje, na zgradi u kojoj Dragica živi postoji video- nadzor i ukoliko policija zaista bude želela da uhapsi pljačkaše, njihov identitet može vrlo lako da otkrije. Za sada, nijedan od napadača i pljačkaša nije priveden.

Dragica Gašić i tri monahinje jedine su Srpkinje koje žive u Đakovici. Do 1999. u ovom gradu je živelo oko 13 hiljada Srba.

TEROR - Svi napadi na Dragicu

- Kamenovan stan

- Ispisivani grafiti mržnje

- Vrata oblepljena pretećim posterima

- Izbušene gume na automobilu

- Pekari joj zabranili da kupuje hleb

- Opljačkan stan

- Lupaju joj na vrata

- Albanci joj skandiraju ispred stana

- Opština joj oduzela nova vrata

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading