TROJNI PAKT Podgorica, a za njom Sarajevo i Priština udarili na Srbiju, jedna sila sve diktira!
Foto: Printscreen

Politički talas koji je regionu nametnuo nesvakidašnja pravila ponašanja - kažnjavanje svakoga ko negira genocid u Srebrenici - zapravo je unapred pripremljen plan uperen protiv Srbije, ocenjuju sagovornici.

Prva je iskočila Crna Gora,koja je, uprkos revoltu prosrpskih stranaka iz vladajuće većine, ispunila diktat pojedinih struktura sa Zapada i usvojila antisrpsku rezoluciju uz pomoć glasova bivšeg režima Mila Đukanovića.

Ovaj potez Podgorice pokrenuo je lavinu - ubrzo se i kosovski parlament pridružio ovom udaru na Srbiju, a tim putem krenulo je i Sarajevo, zahvaljujući nalogu odlazećeg visokog predstavnika za BiH Valentina Incka.

Pritisak i ucena

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović objašnjava da je na delu koncept pojedinih zapadnih centara moći, čiji je cilj da se nanese što veća šteta Srbiji i srpskom narodu.

- Jasna je želja i nastojanje da se rukovodstvo Srbije drži pod pritiskom i ucenom da bi priznalo lažnu državu Kosovo. Ništa se iz ovih poslednjih dešavanja ne može razumeti izvan koncepta razbijanja Srbije. Kad se srpski narod dalje pocepa i sataniše, treba da prihvati ucenu i odrekne se KiM.

Nevažno je ko će i odakle prvi da krene, jer sve zapravo počinje u Vašingtonu. Nijedna od tih državica nema resurse i kapacitet da vodi politiku nezavisne države - smatra sagovornik.

On upozorava da ova dešavanja vode daljoj destabilizaciji Balkana, ali će posledica biti i po stabilnost i bezbednost Evrope.

U interesu sila

Istoričar Srđa Trifković ocenjuje da se iza svega kriju novi pokušaji da se stvari na Balkanu dovrše u interesu SAD.

- Reaktiviranje srebreničkog mita kao aduta za srubljivanje Republike Srpske mene uopšte ne iznenađuje. U ovoj kampanji vidim samo jedan aspekt sveukupnog napada na opstanak RS, koji traje od dolaska nove administracije u Vašingtonu. Za Bajdenov tim ovo je čak preči „nedovršeni“ posao na Balkanu, čak i od pritiskanja Srbije da prizna tzv. republiku Kosovo.

Ta će se kampanja samo zaoštravati i ona iziskuje odlučniji odgovor zvaničnog Beograda. Jasnije je nego ikada da su interesi i sudbine Beograda i Banjaluke neraskidivo vezane, a upravo neprijatelji opstanka Srba zapadno od Drine žele da stvore utisak da iz tog scenarija Srbija može biti isključena - objašnjava sagovornik.

Vraćanje u mračno vreme

Politikolog Nenad Kecmanović ocenjuje da zbog odluke Incka da nametne zakon o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida sledi internacionalizacija problema i dalje zaoštravanje situacije do međunarodne konferencije o Bosni. Kako je ocenio, ići će se logikom da je narod koji masovni zločin u Srebrenici neće da nazove genocidom i sam narod genocidaša, a Republika Srpska koju je stvorio takođe je genocidna tvorevina.

- Vraćaju nas u mračno vreme Volfganga Petriča i Pedija Ešdauna, vreme bonskih ovlašćenja, vreme nametanja zakona, smene izabranih političara i otimanja entitetskih nadležnosti - upozorio je Nenad Kecmanović.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ne može da ostavi RS bez podrške u ekonomskom i svakom drugom pogledu i najavio da će izaći s predlogom kako da u budućnosti vodimo dijalog s Bošnjacima. On je naglasio da nametanje i oktroisanje odluka spolja nikada nije moglo da donese dobre rezultate. Vučić je rekao da se plaši da atmosfera jeste najteža i najuzavrelija od okončanja rata i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Nadam se da svi razumeju da su mir i stabilnost prioritet i da moramo da razmišljamo o ekonomiji i o tome kako da živimo zajedno... Ponoviću to, iako sam video da su mnogi napadali, da moramo da pokušamo da sa njima izgradimo bratske odnose u budućnosti. Nisam siguran da su sve izjave njihovih lidera iz Sarajeva od velike pomoći, ali to je već druga stvar - poručio je Vučić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
bakut

28.07.2021 16:46

svi znamo kako je zavrsio trojni pakt.

Ruza

28.07.2021 16:58

Okrenimo se Kini i Rusiji. Manimo se Amerike i EU.