PRST U OKO NATO PAKTA! Ulazak vojne sile na Balkan zbog koje zapadna Alijansa besni!
screenshot youtube/RTS

Ovo za Sputnjik kaže vojni analitičar Mitar Kovač komentarišući izjavu starijeg pukovnika Vu Jonđea, izaslanika odbrane Narodne Republike Kine u Beogradu, koji je, komentarišući kupovinu kineskih dronova od strane Srbije, rekao da će dve zemlje pronaći još zajedničkih tačaka saradnje u namenskoj industriji.

Kako će NATO gledati na kineske dronove

Srbija je od Kine kupila bespilotne letelice CH-92A opremljene raketama FT-8C, ali vojni stručnjaci trenutno rade i na razvoju srpske bespilotne letelice „Pegaz“. Visoki vojni zvaničnik Kine ističe da kinesko razvojno iskustvo na polju ovakvih vazduhoplova može da bude od pomoći Srbiji u ovom važnom projektu.

PRST U OKO NATO PAKTA! Ulazak vojne sile na Balkan zbog koje zapadna Alijansa besni!

EPA

 

Kovač je siguran da će se ovaj nastup kineskog vojnog zvaničnika, a posebno prodaja vojne opreme Srbiji, na Zapadu komentarisati isključivo kao produžetak uticaja vojne sile sa istoka na ovom prostoru.

Strategija vojne neutralnosti

On ističe da je Srbija od Kine kupila tehnološki najmodernije dronove - koji su naoružani, i da će ta činjenica posebno bosti oči onima koji ne vide, ono što Kina odlično vidi, da je ova kupovina deo strategije vojne neutralnosti Srbije.

Kovač podseća da NATO sa neodobravanjem gleda na bilo čije prisustvo na Balkanu, a da se odnos prema ovom prostoru najbolje vidi prema stavu koji ima o odnosima Srbije i Rusije.

"Prisustvo Rusije su proglasili malignim uticajem, bilo koja aktivnost, bila ona i humanitarna, nije dobro došla na ovom prostoru. Svakako da blagonaklono ni NATO, ni vodeće zemlje Evropske unije ne gledaju ni na Kinu, na njen privredni uticaj, njene strateške projekte vezane za saradnju sa zemljama centralne i istočne Evrope. Pokušaj Kine da malo otvorenije i jače profiliše svoj sadržaj saradnje na Balkanu sa Srbijom, naravno da da će smetati. Smatraće to svojevrsnim produžetkom uticaja vojne sile na ovom prostoru, odnosno strateških namera Kine da u domenu svog ekonomskog i privrednog uticaja pojačava i vojno prisustvo“, kaže Kovač.

Najviše aktivnosti sa NATO

On naglašava činjenicu da Srbija, saradnjom sa Kinom, posebno sa kursa njene vojne neutralnosti nije uradila ništa što bi povredilo bilo koga u NATO-u.

PRST U OKO NATO PAKTA! Ulazak vojne sile na Balkan zbog koje zapadna Alijansa besni!

Tanjug

 

„Treba biti svestan činjenice da danas preko 65 odsto vojnih aktivnosti održavamo sa NATO, a svega 35 odsto sa drugim državama sveta, pa će se u taj procenat utopiti i deo aktivnosti vezan za Kinu. NATO će ipak reagovati, neće otvoreno iskazivati pritisak i nelagodnost, ali verujem da će naći primerene načine i kanale da to iskazu kroz ograničenja vezana za bezbednost i odbrambenu politiku Evropske unije ili ograničenja vezana za saradnju sa vodećim državama NATO pakta“, kaže Kovač.

Sagovornik dodaje da je izuzetno važno i kako će Kina reagovati na eventualni pritisak NATO-a, ali da pre svega naša zemlja treba da štiti svoje interese.

„Srbija je i na ovaj način ojačala svoju vojnu neutralnost i iskazuje je i prema NATO-u i prema Rusiji, prema bilo kojoj drugoj velikoj sili sveta. Želi da sarađuje sa svima, a nivo i sadržaj saradnje bira pre svega u skladu sa svojim potrebama, ali i potrebama druge države koja je ugovarač saradnje“, ističe Kovač.

„Mislim da će naša saradnja pomoći da se poveća poverenje i sposobnost Srbije da sprovodi politiku vojne neutralnosti i odbrani suverenitet i bezbednost, a pomoći će i Srbiji da da novi doprinos međunarodnim mirovnim operacijama“, rekao je Vu.

Biće i vežba sa kineskom vojskom

Predstavnik jedne od najmoćnijih armija sveta je podsetio da je pandemija sprečila i istorijsku, prvu vojnu vežbu kineske i srpske vojske, koja je bila zakazana za januar prošle godine.

Kovač je siguran da će se vežbe srpske i kineske vojske održati čim pandemija to dozvoli. On za Sputnjik otkriva da je reč o vežbama koje treba da počnu sa najprofesionalnijim snagama, odnosno, specijalnim jedinicama.

„To jedan logičan put i on će se nastaviti u smislu obuke drugih jedinica, prvenstveno onih koje su deo saradnje u domenu vojno – tehničke, govorim o kupljenim bespilotnim letelicama. Bilo bi logično da se naredni sadržaji obuke prošire na takve jedinice i takve snage, ali i na razvojni projekat vezan za „Pegaz“, kaže Kovač.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading