OTKRIVEN DATUM! Evo kada stiže nova strategija po kojoj će žene dobijati i do 5.000 evra!
Foto: Shutterstock

Obelodanio ju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i, kakao je sam rekao, to neće biti jedina koja finansijski treba da podstakne rađanje.

Da nam je demografska slika loša nije nepoznanica, ali su posebno zabrinjavajući podaci s kraja prošle godine. Kako je tada u intervjuu Sputnjiku, izjavio ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović, koji priprema i novu strategiju, broj umrlih je povećan za 3,5 odsto, a broj novorođenih je smanjen za 1,5 odsto, što znači da je Srbija u 2020. kada samo gledamo odnos nataliteta i mortaliteta, izgubila 44.000 ljudi - grad veličine Požarevca ili Sombora.

Nova strategija

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u januaru 2020. Srbija je imala manje od sedam miliona stanovnika i pala je ispod te cifre posle 52 godine.

OTKRIVEN DATUM! Evo kada stiže nova strategija po kojoj će žene dobijati i do 5.000 evra!

Foto: Youtube/Printscreen

 

Zato ne čudi ni akcija Ministarstva na izradi nove strategije, ni predlog predsednika države da se jednokratna pomoć za svako novorođenče sa sadašnjih 100.000 dinara poveća na čak 5.000 evra.

Prema nedavnoj najavi Dmitrovića uskoro bi trebalo očekivati i izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom koji je usvojen 2018. godine i već je bio na popravnom, ali ne u onoj meri u kojoj su očekivale organizacije koje se bave pitanjem roditeljstva.

Prema najavama izmene će ići u pravcu pomoći trudnicama i porodiljama, a predviđeni su i veći iznosi za decu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading