GOTOV JE Aljbin Kurti nije obezbedio priznanje od Srbije, biće kažnjen!
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

Spahiu je u emisiji "Balkanski razgovori" na "Juronjuz Albanija" ocenio da će Kurti pasti sa vlasti ukoliko ne uspe da dobije priznanje od Srbije.

"U političkom smislu, Kosovo je američka beba, koju pokušava da natera da hoda. Važno je da su oni u dijalogu. Ako Kurti ne uspe da dobije priznanje od Srbije, biće uklonjen sa vlasti, jer za male nacije nije dovoljno da politički lider ima samo podršku naroda", rekao je Spahiu.

Spahiu navodi i da Kurti pritiskom može da smanji cenu koju Kosovo "mora da plati" da bi od Srbije dobilo priznanje.

"Premijer Aljbin Kurti koristi svoju moralnu i intelektualnu superiornost, koju njegovi prethodnici nisu koristili, ali ovo je dobra strategija za početak, jer može da smanji cenu koju Kosovo mora da plati da bi dobilo priznanje od Srbije. Kapitalizacija kosovskih interesa je ako primora Vučića da prizna Kosovo po najnižoj mogućoj ’ceni’", rekao je Spahiu.

Prema njegovim rečima, suština dijaloga leži u činjenici da Kosovo treba da da nešto u zamenu za priznanje, a to su, podseća, najavili i francuski predsednik Makron i američki predsednik Bajden u upućenim pismima.

"Prava suština dijaloga je pitanje koje francuski predsednik Makron postavlja premijeru Kurtiju, šta će dati da bi dobio priznanje. I predsednik Bajden u svojim pismima traži od predsednika Srbije da prizna Kosovo i poručuje predsedniku Kosova da se pripremi za teške kompromise", kaže Spahiu.

Spahiu podseća i da kosovski saveznici insistiraju na formiranju Zajednice srpskih opština.

Kaže da, kada se otvori diskusija o ZSO i o obimu nadležnosti, premijer Kurti i njegova vlada ne bi trebalo da prave greške, "ali bi trebalo da se napomene da ZSO stupa na snagu onog trenutka kada Srbija prizna Kosovo".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading