DAČIĆ I TADIĆ U KLINČU Ti kao da nikad nisi bio na vlasti, ja sam mogao da dođem samo u vremensku prognozu
Printscreen

Koliko su vlast i opozicija u Srbiji blizu ili daleko od dogovora o izbornim uslovima prihvatljivim za sve u jutarnjem programu RTS govorili su predsednik SPS Ivica Dačić, koji kao predsednik Skupštine predsedava i dijalogom vlasti i opozicije i predsednik SDS Boris Tadić.

Tadić se žalio da će vlast imati prednost, kakav god dogovor da se postigne, pošto je do izbora ostalo malo vremena i da nema mogućnosti da se na ozbiljan demokratski način prodiskutuje o svakom političkom pitanju u Srbiji da bi se građanima dala prilika da eventualno promene svoje stavove.

Dodao je da moraju da se bore i da se nisu borili 5. oktobra, Milošević bi i dalje bio na vlasti.

Naglasio je da ne pripada ideološkim bojkotaškim strankama koje su, kako je rekao, napravile ogromnu grešku zbog bojkota na lokalnom nivou, što je urušilo infrastrukturu i smanjilo mogućnost za borbu na sledećim izborima.

- Ja ne mislim da je moguće da se izmene izborni uslovi da oni budu fer. Nisu bili ni 5. oktobra. Fer izborni uslovi sami po sebi ne obezbeđuju pobedu. Obezbeđuje pobedu hrabrost, sposobnost da se izađe u javnost sa novim politikama, uverenje ljudi koji će stati iza tih politika da će ih stalno sprovoditi - naveo je Tadić.

Dačić uzvratio udarac

Dačić je naveo da mu se, gledajući Borisa Tadića, čini kao da on nikad nije bio na vlasti.

- Kao da nije taj čovek koji je rukovodio ovom zemljom, uključujući i RTS. Ja sam na RTS mogao da dođem otprilike u vremensku prognozu u vreme njegove vlasti - rekao je Dačić.

Dodao je da može da razume Boška Obradovića koji nikad nije bio na vlasti, a da su svi "derivati Demokratske stranke" bili nekada na vlasti.

Tadić u funkcionerskoj kampanji

Govoreći o zahtevu za razdvajanje predsedničkih i parlamentarnih izbora, Dačić je naveo da je Tadić podneo ostavku godinu dana ranije kako bi se ti izbori održali istovremeno.

- Kako je to tada bio izraz demokratije, a sad nije. S druge strane, funkcionerska kampanja. Šta, vi kao predsednik Srbije niste učestvovali, nisu vaše aktivnosti praćene? 'Fijat' je najavljen baš uoči izbora i to nije bilo namenski? Ali nije to samo vaš izum - kazao je Dačić.

Nemate glasove

Predsednik SPS-a je naveo da im 5. oktobra nije bio potreban nikakav okrugli sto i nikakvi pregovori, pošto su imali glasove, a da sada glasove nemaju.

- To nije problem vlasti, to je problem opozicije. Sa druge strane, ja se slažem da treba i ja ću da uložim maksimalan napor i pokazujem dobru volju da se raspravlja o svemu, samo da ne ispadne da je zahtev za smenu uređivačkih timova vrhunski izum demokratije. Ovde se vi borite za vlast, kao što se i svi drugi bore za vlast. Ne borite se za principe i to je suština svega toga. To je potpuno jasno, to je tako bilo 30 godina unazad. Izborićete se za bolje uslove, svakako, ali u nečemu što je realno, prihvatljivo i što je održivo. Na kraju krajeva, sami izborni uslovi neće doneti nikakvu prednost - istakao je Dačić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading