Gradonačelniku Subotice uručeno priznanje Grada Morahaloma: Stevan Bakić dobio „ključ Balkana“
Alo

Gradonačelniku Subotice Stevanu Bakiću uručen je, na svečanosti održanoj u Srpskom kulturnom centru „Kolo“ 8. jula, „ključ Balkana“ – simbolično priznanje Grada Morahaloma, kojim ovo poznato turističko mesto u Mađarskoj uspostavlja saradnju sa gradovima i opštinama sa teritorije Republike Srbije.

Svečanosti su, pored gradonačelnika Bakića, prisustvovali i zamenik gradonačelnika Imre Kern, predsednik Skupštine grada Balint Pastor, pomoćnice gradonačelnika Zagorka Panić, Vesna Bosančić i Žužana Magoši, članice Gradskog veća Milanka Kostić, Hajnalka Bognar Pastor, Čila Goli, zatim načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik i njena zamenica Agota Balint, kao i šef Kabineta gradonačelnika Sava Stambolić i šefica Službe za skupštine poslove Viktorija Bogar.

Gradonačelniku Subotice uručeno priznanje Grada Morahaloma: Stevan Bakić dobio „ključ Balkana“

Alo

 

Osim subotičke delegacije, na svečanosti su bili prisutni i visoki gosti – Pal Nemeši, poverenik Vlade Mađarske, Aleksandar Farkaš, ataše u Ambasadi Republike Srbije u Budimpešti, Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, Gabrijela Masleša savetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Ministarstva kulture i informisanja Srbije, kao i domaćin, Zoltan Nogardi, gradonačelnik Morahaloma.

Simbolički ključ je prvi put predat jednoj lokalnoj samoupravi prilikom osnivanja Srpskog kulturnog centra „Kolo“ u Morahalomu 2019. godine, kada ga je preuzeo Grad Zrenjanina, koji ga je, na današnjoj svečanoj ceremoniji, vratio domaćinu, da bi odmah bio predat Gradu Subotici.

Gradonačelniku Subotice uručeno priznanje Grada Morahaloma: Stevan Bakić dobio „ključ Balkana“

Alo

 

Grad Morahalom dodelom ovog svojevrsnog priznanja omogućava njegovom nosiocu da, tokom sledećih godinu dana, u SKC „Kolo“ prezentuje svoje kulturno nasleđe, organizuje svečanosti, poslovne i kulturne susrete, sve u cilju jačanja prekogranične saradnje Srbije i Mađarske.

Ceremoniji dodele u svečanoj sali kulturnog centra prethodila je jutarnja molitva, kojom je u kapeli „Živonosni istočnik“, koja se nalazi u okviru centra, načalstvovao protonamesnik Dalibor Milenković, paroh segedinski, koji je u svojoj besedi srdačno pozdravio okupljene i poželeo dobru saradnju Subotici i Morahalomu.

Gradonačelniku Subotice uručeno priznanje Grada Morahaloma: Stevan Bakić dobio „ključ Balkana“

Alo

 

Nakon što je kamerni orkestar Subotičke filharmonije intonirao himne Srbije i Mađarske, usledio je svečani program. Gradonačelnik Bakić je, primajući ključ od domaćina, pozdravio sve prisutne i podsetio da je Grad Morahalom namenio Subotici „ključ Balkana“ u 2020. godini, ali da sama suština priznanja, jednogodišnja kulturna razmena, nije mogla biti ostvarena zbog pandemije korona virusa.

Imajući u vidu uspehe Srbije i Mađarske u obuzdavanju pandemije, gradonačelnik je izrazio uverenje da će, do jula 2022. godine, biti realizovano mnogo kvalitetnih subotičkih sadržaja u Morahalomu.

„Iako je Subotica tako blizu Morahaloma, ona zaista jeste „Balkanska kapija“ za građane Republike Mađarske. Naš urbani život, bogat različitostima, stvara 26 nacija. Subotica je jedinstven spoj slovenske i mađarske kulture, koje je vekovima oblikuju, zajedno sa rimokatoličkim, pravoslavnim, protestantskim i jevrejskim verskim nasleđem. Naš grad je i Srbija u malom, gde će gosti iz Mađarske moći da osete nagoveštaj svega onoga što mogu otkriti o njoj kada nastave dalje ka jugu“, istakao je gradonačelnik Bakić.

On je potom naglasio ulogu državnog rukovodstva Srbije i Mađarske u jačanju bilateralnih odnosa dveju zemalja:

„Najbolji odnosi naše dve zemlje kao i srpskog i mađarskog naroda, za koje su posebno zaslužni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, rađaju upravo ovakve plodove saradnje. Mađarski kulturni centar na Paliću i srpski u Morahalomu su mostovi koji će omogućiti dodatno zbližavanje i bolje upoznavanje. Kada se tome dodaju i veliki infrastrukturni projekti povezivanja, poput brze železničke veze Beograda i Budimpešte ili Subotice i Segedina, možemo reći da su potencijali za dodatne zajedničke aktivnosti ogromni. Ne postoje granice za napredak privredne, turističke i kulturne razmene između Srbije i Mađarske“, rekao je Bakić.

Gradonačelnik je dalje istakao da se od vrednih, posvećenih i kreativnih stanovnika malog ali ponosnog Morahaloma može mnogo naučiti, te da su kvalitet života i organizovanost turizma u ovom mestu zaista po najvišim standardima, kao i gostoprimstvo domaćina.

„Osim peščare, koja nas povezuje geografski, Suboticu i Morahalom vežu i ista vrednosna opredeljenja – da se očuvaju i slave autentične tradicije ovih prostora, uz dinamičan razvoj i otvorenost za sve ono što može da unapredi i osnaži naše gradske i seoske zajednice. U ime svih građana Subotice, zahvaljujem na priznanju koje ste nam dodelili i mogućnostima koje ono otvara. Hvala Vam i na ovom srdačnom prijemu i prilici da se upoznamo i razgovaramo o budućoj još boljoj i sadržajnijoj saradnji“, zaključio je svoje obraćanje gradonačelnik Stevan Bakić.

Na svečanom ručku koji je upriličen nakon umetničkog programa u izvođenju kamernog orkestra Subotičke filharmonije, gradonačelnici Bakić i Nogradi vodili su izuzetno konstruktivan i srdačan razgovor, u kojem je istaknuta velika spremnost na međusobnu saradnju. Na zapažanje gradonačelnika Nogradija da je Morahalom „mali brat“ Subotice u bilateralnim odnosima Srbije i Mađarske, gradonačelnik Bakić je istakao punu jednakost dva grada i naglasio da će subotička lokalna samouprava učiniti sve da bude dostojna simboličkog ključa koji joj je dodeljen i saradnje koju otvara, izražavajući nadu da će se, u narednih godinu dana, dva grada dodatno zbližiti i dati svoj doprinos najboljim odnosima Srbije i Mađarske. Dva gradonačelnika su razmenili pozive da se posete Morahalom, odnosno Subotica, ističući da će biti jedan drugom srdačni domaćini.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, u svom govoru se osvrnuo na godinu dana saradnje ovog banatskog grada sa Morahalomom. Govorio je i o najboljim odnosima dve zemlje, ulozi predsednika Vučića i razvojnim infrastrukturnim projektima u Zrenjaninu,

naročito autoputu Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, koji će na najbolji način povezati ovaj grad sa severom zemlje i našim mađarskim prijateljima. On je Subotici poželeo srećnu i plodnu saradnju sa Morahalomom, u okviru projekta „Kapija Balkana“.

Predstavnik mađarske vlade, gospodin Nemeši, u svom obraćanju je izdvojio Morahalom kao primer dobre prakse maksimalnog korišćenja državne granice kao komparativne prednosti u razvoju, navodeći da će Vlada Mađarske nastaviti sa projektima za razvoj svog južnog regiona i njegovu saradnju sa Srbijom, sa posebnim akcentom na demografiji.

Gradonačelnik Morahaloma, Zoltan Nogradi, izrazio je zahvalnost ambasadoru Srbije gospodinu Todorovu i njegovim saradnicima na praćenju i podršci u izgradnji i otvaranju SKC „Kolo“. Zahvalio se i Srpskoj samoupravi u Mađarskoj koja je jedan od mostova saradnje. Istakao je da, iako se drugačije molimo i pevamo na različitim jezicima, zajedno vodimo brigu o ovom području na kojem zajedno živimo. Naglasio je uspehe u izgradnji novih graničnih prelaza, kulturnih ustanova i drugih projekata koji će povezati pogranične regione, u pripremi za vreme u kojem neće više biti granica na ovom prostoru, a koje ćemo dočekati spremni i u najboljim odnosima. On je srdačno pozdravio gradonačelnika Subotice i uručio mu „ključ Balkana“.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading