VUČIĆ I ORBAN SE OBRATILI JAVNOSTI Srbija je ključna zemlja, mora odmah postati deo EU, u Briselu ništa ne shvataju! (VIDEO)
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban sastali su se danas u zgradi Predsedništva.

Pre obraćanja Vučića i Orbana, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto odlikovan je Ordenom srpske zastave prvog stepena.

VUČIĆ I ORBAN SE OBRATILI JAVNOSTI Srbija je ključna zemlja, mora odmah postati deo EU, u Briselu ništa ne shvataju! (VIDEO)

Alo

 

 

Vučić je uručio Orden srpske zastave prvog stepena mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu.

EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana

Sijarto je odlikovan povodom 28. juna, Vidovdana, za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Mađarske.

On se zahvalio na, kako je rekao, izuzetnom odlikovanju, koje za njega predstavlja veliku čast.

- Ako želimo da budemo pošteni, ovo odlikovanje trebalo bi da podelim sa bar dva srpska minsitra, Nikolom Selakovićem i Jadrankom Joksimović, jer se izvanredno bore za članstvo Srbije u EU - rekao je Sijarto.

Dodao je da odlikovanje treba da pripadne svima koji su od 2010. godine u Mađarskoj pomažu Zapadnom Balkanu i drže fokus mađarske politike na tom regionu.

- Verujemo da EU ne može biti kompletna bez Zapadnog Balkana i Srbije, a znamo da u geopolitici nema vakuuma i da ako EU propusti integraciju ovog regiona, neko drugi će zauzeti to mesto. Pošto smo već izgubili Veliku Britaniju, ne želimo i Zapadni Balkan - ukazao je Sijarto.

On je istakao da mu odlikovanje daje novi elan da se još snažnije bori za pridruženje Sbrije Evropskoj uniji.

Iskreni prijatelj Srbije

Vučić je istakao da je Sijarto iskreni prijatelj Srbije i da mu je velika čast što mu je danas lično uručio odlikovanje.


- Sijarto ima posebne zasluge u razvijau i učrvšćuvanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Mađarske, odnosi koji su u istoriji dve zemlje najbolji - rekao je Vučić.

On je istakao da je Sijarto uvek i na svakoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU jasno i nedvosmisleno ukazivao da Srbija mora da se pridruži EU.

- Borio se za istinu, nije se stideo prijateljstva sa Srbijom i na tome smo mu zahvalni. Zahvalni smo Mađarskoj i Orbanu na takvoj politici i sigurni smo da i ovaj orden će biti samo jedan beočug u lancu našeg prijateljsva i svega što moramo i možemo da uradimo u budućnosti - rekao je Vučić.

Vučić: Mađarska i Srbija su prijatelji

Vučić je zahvalio Mađarskoj na podršci koju joj pruža na putu u EU, ako i na borbi, kako je rekao, za istinu.

- Odnosi Srbije i Mađarske su na istorijskom, najboljem nivou. Zahvalio bih se i Orbanu i Sijartu koji su dokazali da su iskreni prijatelji Srbije. Naša ekonomska saradnja je sve bolja. Nekada nam je Mađarska bila 15. partner po razmeni, a sada je 5. Njihove kompanije doprinele su ulaganju u Srbiji. Mađarska vlada doprinela je i poboljšanju odnosa sa mađarskom manjinom u Srbiji i gotovo da međunacionalni incidenti ne postoje - kaže Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je uloga Mađarske u regionu izuzetno stabilizujuća i zahvalio Orbanu na podršci Srbiji.

- Malo ko je tako spreman da pomogne Srbiji i pretrpi i kritike zbog nas - rekao je on.

Vučić navodi da obe zemlje ubrzavaju izgradnju velikih infrastrukturnih projekata koji će povezati dve zemlje, međusobno, ali i sa ostatkom sveta.

- Osim puteva koji će nas spojiti, pre nekoliko dana, spojene su i cevi za gasovod koji će ići između Srbije i Mađarske. Koliko je Orban veliki prijatelj Srbije svedoči i činjenica da je lično pomogao našoj zemlji u snabdevanju gasa. Orban je rekao: "Mi smo Srbiji naplaćivali gas, ali sada ćemo mi njima plaćati gas." On nije pravio nikakav problem oko toga. Tako to rade pravi prijatelji. Mađarska je bila spreman da podeli svoje rezerve gasa sa Srbijom - kaže Vučić.

Predsednik Srbije je poručio da verujemo u EU budućnost naše zemlje, kao i pomoći Mađarske na daljem evropskom putu.

- Nastavljamo saradnju sa Mađarskom i ostalim zemljama Višegradske grupe, koja je regionalno pristuna i važna za nas. Verujem da ćemo u budućnosti ne samo održati ovakve odnose, već da ćemo pokušati i postarati se da oni, ako je moguće, budu i na još višem nivou - rekao je Vučić.

Poručio je da je Orban uvek dobrodošao u Srbiji, da može ovde da se oseća kao kod kuće, te da bi Beograd voleo da ima češće sastanke i radne i zvanične, sa Budimpeštom.

Vučić je rekao i da se iza mađarskog prijateljstva krije dugoročna, strateška politika.

U tom smislu, nabrojao je da Mađari ulažu u fabiku za preradu malina u Arilju, koja će biti otvorena do kraja godine, prave pogone za poljoprivrednu mehanizaciju i logistički centar u Vojvodini, kao i fabriku stočne hrane u Šidu, navodeći da je to mnogo fantastičnih projekata za Srbiju, koji su proizašli iz saradnje na koju je ponosan.

- Hvala vam na punom doprinosu stabilizaciji celog regiona, jer je ta stabilizacija od ključnog značaja i samo uz to možemo da ekonomski da se razvijamo, da napredujemo i da se pohvalimo dobrim rezultatima - rekao je Vučić.

Orban: Istorijski vetrovi mogu se promeniti

Mađarski premijer Viktor Orban kaže da je razgovoro protekao u dobroj atmosferi i da su dogovoreni brojni projekti.

- Mađarska se trudila uvek da korektno formira cene tranzita za gas. Sada dogovaramo nove projekete gasifikacije naših zemalja i izgrdanje puteva. Treba da smo korektni jedni prema drugima zato što se istorijski vetrovi mogu promeniti, a onda ćemo ostati upućeni samo jedni na druge - rekao je Orban.

VUČIĆ I ORBAN SE OBRATILI JAVNOSTI Srbija je ključna zemlja, mora odmah postati deo EU, u Briselu ništa ne shvataju! (VIDEO)

Alo

 

On se potom osvrnuo na istoriju.

- Znam šta se dešavalo ovde prethodnih 30 godina. Brojevi govore o napretku svih nas. Želim da kažem nešto i o članstvu u EU. Sećam se 2004. godine kada smo svi hteli u EU, ali tada se izdvojila jedna ključna zemlja koja je morala postati deo EU kako bi se integrisala cela srednja Evropa, a to je bila Poljska. Danas, ključna zemlja regiona je Srbija. Ona mora postati deo EU kako bi se ceo region integrisao. To je ono što ne shvataju u Brisleu. Srbija je ključna zemlja - kaže Orban.

Mađarski premijer upozorio je na pitanje migracija i istakao da je Evropi potrebna veća integracija pred naletom novog talasa migranata koji stižu iz Avganistana.

Korona virus i vakcine

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, naglasio da ne razume zašto veliki broj građana Srbije ne želi da se vakciniše.

- Mi imamo dovoljno vakcina, ali nemamo dovoljno vakcinisanih - rekao je Vučić i napomenuo da mu je na početku pandemije korona virusa, Orban posavetovao da medicinsku opremu nabavi u Kini.

- Sedeli smo Babiš, Orban, Pelegrini i ja i počela je priča oko kovida. Onda sam se ponovo video sa Orbanom, tada nismo imali medicinsku opremu, respiratore pre svega, Orban mi je tada rekao "idi u Kinu, to je jedini način da se spaseš, samo požuri". To smo i uradili, a dobili smo i tokom pandemije od Mađarske opremu. Da nije bilo Orbanovih saveta, koga smo tada slušali i Babiš i ja, ne bismo obezbedili smo sve što je potrebno - kaže Vučić.

On kaže da Srbija ne zaboravlja pomoć koju je dobila.

- Od Mađarske smo dobili pomoć i to ne zaboravljamo. Brzo smo radili i obezbedili vakcine za sve ljude. Imamo ih i danas pa ćemo da pomažemo i afričke zemlje. Imam strah jer vidim kako se situacija polako razvija u drugim zemljama i plašim se kraja leta. Imamo mi bolnice, vakcine, opremu, ali plašim se za ekonomiju - kaže predsednik.

Vučić i Orban na terasi Predsedništva

Vučić je svom gostu pokazao panoramu srpske prestonice.

- Imao sam čast da danas pokažem Orbanu kako Beograd fantastično napreduje i kako se gradi, kao i prijateljstvo naše dve zemlje - napisao je Vučić na instagram profilu "Budućnostsrbije" uz fotografije sa terase zdanja na Andrićevom vencu.

 

 


 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
bane

08.07.2021 12:43

Orban je pokazao da je veliki prijatelj i podrska Srbiji.Hvala mu na tome

Жана

08.07.2021 13:49

Вала баш Брисел ништа живо не схвата.

Lola

08.07.2021 18:03

Srbija se nalazi na pravom putu, ka evropskoj uniji, uz poštovanje svih zahteva