PREDSEDNIK SRBIJE U POSETI BOLNICI SVETI SAVA Vučić obilazi novu salu za neurointervencije: Ogromna ulaganja, nastavljamo sa opremanjem klinika
Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  obilazi Specijalnu bolnicu za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava" u Beogradu.

Vučić obilazi novu salu za neurointervencije u ovoj zdravstvenoj ustanovi, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Predsednik je tokom posete upitao osoblje bolnice šta je to što im je još potrebno od opreme i aparata kako bi bolnica bila što bolje opremljena. U srdačnom razgovoru, Vučić je rekao da će država učiniti sve da se dodatna neophodna sredstva obezbede.

 

 

Vučić je u izjavi za medije istakao da će sredstva i aparati koji su obezbeđeni za rekonstruisani bolnicu omogućiti da se spase na stotine života i naveo Vučić da je zahvalan što imamo ljude koji žele da rade i koji se raduju kada dobiju ovakve mašine na kojima će lečiti ljude.

- Nova angio sala, pomoći će ljudima, lekarima koji su se do sada mučili, nisu mogli najbolje da vide bez savremenih uređaja, ali i pacijentima koji neretko ne prežive, ili su završavali sa invaliditetom, ovo će smanjiti neželjene posledice. A, smanjiće se i troškovi lečenja, jer će pacijenti brže ići kući, umesto da ostaju tri ili šest meseci. Zahvalan sam da imam vas, ljude koji žele da rade i komplikovane operacije. Nova mašina vredna je milion i 200 hiljada evra, ovo će u mnogome pomoći u lečenju pacijenata. Čestitam svim lekarima na trudu i radu. Mi nastavljamo sa opremanjem bolnica. Ovu mašinu koju smo obezbedili nema niko u regionu, a retko i u Evropu. Ima je u Beču i Istanbulu. Ovo je "Rols rojs" u svetu medicinskih aparata. Sprečava izliv krvi u mozak i mnogo će doprineti spašavanju života ugroženih pacijenata i bržem lečenju. Želim vam da dobijete i nove mašine, taj magnet 3 Tesla, i moramo pre kraja godine, i verujem da ćemo, uspeti da ga nabavimo. Srećan sam zbog činjenice koliko ulažemo u zdravstvo Srbije Zahvaljujem se medicinskim radnicima i nadam se da ćemo do kraja godine moći da ih obradujemo i novim povećanjem plata - rekao je Vučić.

Rezolucija o Srebrenici

Vučić se osvrnuo na pitanje donošenja novih rezolucija o Srebrenici.

- Kao što sam najavio pre deset dana, rekao sam da će krenuti poplava tih rezolucija posle Crne Gore. Ono što je iznenađujuće da je Podgorica bila revnosnija od Prištine. Ono što me brine je da se bilo kakav incident desi, može samo nas da uspori, jer je najviše investicija u regionu upravo kod nas - rekao je Vučić.

Vučić je podsetio da je, kada je crnogorski parlament usvojio rezoluciju o Srebrenici, upozorio da će krenuti poplava istih rezolucija u svim parlamentima u okruženju, da će svi želeti jasno da se izjasne i izraze da su Srbi počinili genocid i pokažu svoje orpedeljenje tobože za dobrosuedske odnose, ali time pre svega zadaju Srbiji udarac.

- Iznenađujuće je da je Podgorica u tome bila revnosija i brža od Prištine - naglasio je on.

Te rezolucije, kaže, će se nastaviti, ali je izrazio uverenje da će negde moći da se izbegne zbog dobrih odnosa.

Kazao je i da u Srbiji ima mnogo njih koji bi hteli da je Beograd pretekao Podgoricu, ali, dodaje, srećom, nisu na vlasti.

Vesli Klark stiže na Kosovo


Upitan za dolazak Veslija Klarka na Kosovu rekao je da ne želi to da komentariše.

- Oni tamo imaju faktičnu vlast na terenu, šikaniraju Srbe svakog dana, ali ako želite da kažete da će da stvore silnu vojsku koja bi mogla da ugroziti Srbiju, postoje precizne matematičke računice, nemam straha - objasnio je on.

Osim ljudskih resursa, dodaje, nemaju baš ništa.

- Nemam strah po tom pitanju, ali me brine, jer bilo kakav problem da se dogodi to će biti problem za nas jer, najbrže napredujemo i problem bi uticao na investitore. Više od 60 odsto direktnih stranih investicija završava u centralnoj Srbiji - podsetio je on dodajući da je to ključno za nas.

Metju Palmer i ZSO

Na pitanje da prokomentariše poruku izaslanika SAD za Balkan Metjua Palmera da ZSO mora da se primeni, rekao je da je zahvalan Palmeru i američkoj ambasado koji govore o neophodnosti primene ZSO.


- Međutim nisam siguran da će to neko želeti da čuje u Prištini. Naprotiv gotovo to nikoga tamo ne zanima - zaključio je Vučić.

Korona virus

Predsednik je izrazio zabrinutost zbog novog talasa korona virusa.

- Plašim se da ćemo pre jeseni imati pogoršanje situacija. Rastu brojevi, svi brojevi rastu, to je loše. Zato gradimo bolnicu i u Novom Sadu, imamo lekove. Nemamo problem ni sa mašinama, ni sa ljudskim, ni sa bolničkim kapacitetima - rekao je predsednik i dodao:

- Zdravstvo je danas jedno od nosilaca države, nama je zdravstvo više od četvrtine budžeta. Bili smo van liste od 35 zemalja, sada smo 18. Sada ćemo da prestignemo mnoge koji su u EU. - rekao je predsednik i dodao da gradimo najsavremenije bolnice.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (13)

Loading
Dunja

07.07.2021 09:20

Nova sala, nova odeljenja, svakoj zdravstvenoj ustanovi puno znači, a naravno i pacijentima. Zdravstvo je grana u koje uvek ima da se ulaže.

Milica

07.07.2021 09:28

Veliki znacaj za nase zdravstvo i investicija za primer.

Tea

07.07.2021 09:29

Primarni zadatak je ulaganje u zdravstvo, a ova vlast na svakom primeru pokazuje koliko joj je bitno zdravlje građana.

Milica

07.07.2021 09:47

Zdravlje i briga o gradjanima je na prvom mestu.

Rasa

07.07.2021 10:45

Kapa dole predsedniku,zaista trudi se i neumorno radi,sve zarad dobrobiti nas gradjana

Šumadinac

16.07.2021 13:51

@Rasa - Svaka čast Vučiću za vođenje spoljne politike. Dosta toga pratim i pitam se kako sve stiže da odradi. Znam da trpi velike pritiske sa mnogih strana. Međutim unutrašnja politika je prepuštena lokalnim moćnicima koji sa lokalnim tajkunima rade sve i svašta. Korupcija cveta naveliko. Tu se vrše razna mešetarenja.

Gaga

07.07.2021 14:11

Moderno opremljena bolnica. Raduje me sto ce biti od vrlike pomoci onima kojima je neophodna

Lola

07.07.2021 16:40

Zdravstveni sistem je u ovom trenutku stub Srbije i svako ulaganje je neophodno.

Ksenija

07.07.2021 17:58

U Srbiji se sve više ulaže u zdravstveni sistem, što je za svaku pohvalu.

Ksenija

07.07.2021 17:58

U Srbiji se sve više ulaže u zdravstveni sistem, što je za svaku pohvalu.

Ksenija

07.07.2021 17:59

Ova bolnica je od krucijalnog znacaja za nasu medicinu i eventualne intervencije.

Ristan

07.07.2021 23:38

Ulaganjem u zdravestveni sistem se ulaze u buducnost.

Dragan

08.07.2021 03:30

Pored svetske krize, Srbija je poslednjih godinu dana uložila mnogo u zdravstvo.