BIVŠI MINISTAR IZNEO ŠOKANTNE TVRDNJE Mira Marković i Zoran Đinđić se tajno viđali po stanovima na Vračaru, on je dolazio preko krovova, a onda...
ICTY via AP

Branislav Ivković, bivši ministar, šef poslaničke grupe SPS u parlamentu i čovek koji je bio uz Miloševića u vreme hapšenja ispričao je da su Zoran Đinđić i Mira Marković imali su intenzivnu komunikaciju devedesetih godina.

EPA

 

Kako je rekao, susreti Mire i Đinđića bili su tajni.

- Sastali su se više od 50 puta. U stanovima koji su bili na Vračaru. Mira bi ušla u zgradu u kojoj je bio stan u kom su razgovarali. Đinđić je ulazio u neke druge vračarske zgrade, išao preko ravnih krovova da bi došao do zgrade u kojoj je Mira. Tako su oboje bili sigurni da za njihove sastanke niko neće znati jer niko nije mogao da ih vidi kako ulaze u isti ulaz - naveo je Ivković, precizirajući da su se najintenzivnije viđali tokom 1994.

Đinđić hteo da spreči izučenje Miloševića Hagu

Kaže da i danas veruje da je odluka o izručenju Miloševića, koju je formalno doneo Đinđić, napisana u Vašingtonu. Ivković dodaje da je Đinđić želeo da spreči Miloševićev odlazak u Hag, kao i da mu je predlagao da se skloni ali da bivši predsednik to nije želeo.

Foto: Alo/ilustracija

 

Na pitanje da li veruje da je Đinđić bio iskren u nameri da Miloševića spase od Haga, Ivković bez zadrške odgovara:

- Apsolutno! Nekoliko puta smo se sastajali zbog Miloševića. Nije želeo da bivšeg predsednika pošalje u Hag. Bilo mu je iskreno žao što Milošević nije prihvatio ponudu da se skloni. Pritisci na Srbiju su bili ogromni, Rusija i Kina tada nisu bile ono što su danas. Nismo imali na koga da se oslonimo. Na svu sreću danas je Srbija u mnogo boljoj poziciji. I Kina i Rusija su nam naklonjeni, dok istovremeno gradimo sve bolje odnose sa Amerikom i Zapadom.

Komentari (0)

Loading