Kisić: Ðilasu politika ispred dobrobiti dece!
TANJUG/ JADRANKA ILIC

Kisić Tepavčević je u emisiji "Fokus" na TV B92 rekla da umesto takvog pristupa svi treba da se fokusiraju na to da se pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, kao i da deca sa smetnjama u razvoju imaju pravo na kvalitetan život.


Ističe da ta deca imaju pravo i na podsticajno odrastanje, okruženi roditeljskom ljubavlju i pažnjom, a ukoliko to nije moguće onda kod ljudi koji mogu da im pruže ljubav i negu.

"Najbolji pokazatelj su osmesi na licima te dece. Bili smo u Kruševcu pre nekoliko dana i posetili takve ustanove, gde smo videli da ta deca pevaju, smeju se. Osmeh na njihovim licima govori koliko im se posvećuje pažnja", rekla je Kisić Tepavčević, a saopšteno iz Ministarstva.
Kisić: Ðilasu politika ispred dobrobiti dece!

TANJUG/ JADRANKA ILIC

 

Kako je dodala, situacije u kojima zaposleni u ustanovama socijalne zaštite ne znaju imena dece koje čuvaju, a na šta su ukazale članice nevladine organizacije u cijem izveštaju su iznete tvrdnje o zlostavljanju dece, ne smeju da se dešavaju.

Kisić Tepavčević je naglasila i da redovno ona ili predstavnici Ministarstva obilaze ustanove, kako bi se poboljšali uslovi u kojima korisnici žive i uslovi rada zaposlenih.

To je, kako je rekla, i cilj zajedničkog tima koji će biti formiran sa predstavnicima nevladine organizacije.

Kisić Tepavčević je navela i da Inspekcija socijalne zaštite obavlja redovan i vanredan nadzor u ustanovama socijalne zaštite i da tokom tih nadzora nisu pokazali postojanje zanemarivanja, torture ili zlostavljanja dece sa smetnjama u razvoju.

Ministarka je rekla da su to pokazali i izveštaji Zaštitnika građana, koji je tokom ove godine bio u šest poseta ustanovama socijalne zaštite, kao i izveštaj Komiteta Saveta Evrope za sprečavanje torture, koji je u martu takođe obišao ustanove socijalne zaštite.

Ðilas je ranije danas u saopštenju naveo da za današnje stanje u ustanovama u kojima su smeštena deca sa smetnjama u razvoju ne mogu biti odgovorni oni koji nisu na vlasti deset godina, već ministri iz sadašnje vlasti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Đina

01.07.2021 23:10

Pa nije mogao da brine i o deci, kada je morao da brine o vlastitom interesu

nesko09

02.07.2021 05:53

Eto kad Vama nije.Od kada ste ministar ni jednom niste spomenuli ustanove za decu ometenu u razvoju.Mozda je i za to kriv neko drugi?