Rekao mi je: Vučiću, hoćeš li ti da priznaš Kosovo ili nećeš? I kada?
Printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova niti da dobije stolicu u UN.


Vučić je gostujući na Juronjuz televiziji u Srbiji rekao da je nedavno u Briselu drugi put u životu video Aljbina Kurtijha, koji se tada iznenadio odgovoru koji je dobio - da Srbija nikad neće priznati Kosovo.

"Mislio je da može da provocira i da ima pravo da optužuje Srbiju za sve što mu padne napamet. Poslednji put kada smo se videli (u Briselu) kada smo ušli u prostoriju počeo je tako što je rekao da smo tu samo zbog jednog pitanja i pitao hoćes li ti Vučiću da priznaš Kosovo ili ne. Ja ćutim, on opet pita i tako deset puta i onda sam mu rekao - nikada", rekao je Vučić.

 


Predsednik Srbije kaže da dobijanje stolice u UN za Kosovo ne zavisi samo od nas jer, kako je rekao, neki drugi mogu da odluče i drugačije za 10, 20 ili 30 godina, ali da što se tiče Srbije Kosovo nikada neće dobiti članstvo u UN.

Istakao je da  je za rešenje pitanja KiM potreban racionalan, pragmatičan pristup, kao i spremnost za razgovor, kako bi se našlo kompromisno rešenje.

“Potreban je pragmatičan pristup, otvorena vrata za razgovor za pronalaženje rešenja, potrebno je stvaranje poverenja, za šta je potrebno vreme, kao i odlučnost međunarodne zajednice da podrži Beograd i Prištinu na raziličte načine da dođu do rešenja”, rekao je Vučić večeras za Juronjuz Srbija.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

 

Na pitanje šta je kosovski mit, Vučić je rekao da je mit - ako ne vidimo da se stvarnost svakodnevno menja i da mi nismo u idealnoj poziciji, kao što neretko želimo sebi da predstavimo, ali da, sa druge strane postoji drugi deo kosovskog epa, bey koga se ne može,a to je vrednost svega što su naši preci uradili.

Na pitanje da li je mit da Srbija polaže pravo na KiM, da niko drugi ne polaže to pravo, Vučić je rekao da je rešenje negde između.

“Mit je da je sve lako i jednostavno i da treba samo svetu da kažemo - sklonite se odavde, to je samo naše i ne treba da razgovaramo ni o čemu. A, to nije lako spojiti sa realnošću. Ali je mit i da srpski narod ne polaže nikakvo pravo na KiM. A, negde između treba pronaći racionalno i kompromisno rešenje”, rekao je Vučić.

Srbija je spremna za kompromis, da razgovara o kompromisu, a narod je taj koji će da odluči, poručio je Vučić stav vezano za dijaloga sa Prištinom.

Vučić je na pitanje šta je kompromis, rekao da čak i da zna ne bi rekao, jer do kompromisnog rešenja treba da se dođe na način da jedna i druga strane popuštaju.

Upitan da prokomentariše poruku patrijarha Profirija na Gazimestanu da je kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naroda, a da je svaka poseta Kosovu i Metohiji povratak očevini, podsetio da je to govorio u više navrata ne samo aktuelni, već i prethodni patrijarh Irinej.

„Govorio je o duhovnim vrednostima, kosovskom zavetu koji se tiče našeg stanja duha i šta bi trebalo da radimo u budućnosti. Ne ulazeći u to šta je želeo, a znam da se zalaže za očuvanje KiM unuatr Srbije, on je mislio na to da li ćemo moći da obezbedimo našoj deci na KiM bezbednost i sigurnost, svim ljudima bolje plate i penzije", objasnio je Vučić.

Istakao je da moramo da računamo da bez kompromisnog rešavanja kosovsko-metohijskog čvora neko taj konflikt nekada može da odmrzne.

„Odmrzavanje, iako se mnogima čini privlačnim zamrznuti konflikt, vodi u katastrofu nemire, sukobe, što nikome nije potrebno, posebno Srbiji, koja najbrže ide napred", rekao je on.

Na konstataciju bivše kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku da vreme ide na ruku Srbije, odovorio je da, ako se gleda iz njenog ugla da Srbija jača, jeste tačno, ali je zato i ulog veći.

„Možete da jačate kada imate više investicija, veći međuanrodni ugled, ali to sve gubite prekidom pregovora, incidentima", naglasio je on.

--

Komentari (4)

Loading
Dragan

29.06.2021 23:57

Kurti je znao i odgovor samo je tražio alibi da se to taj dan završi i teraj dalje po starom.

Hrom

30.06.2021 08:24

KIM je deo Srbije i nikada ga necemo priznati ma kolike pritiske trpeli zbog toga

Dana

30.06.2021 08:54

Veoma je važno da Srbija nastavi sa pregovorima