"ČAS ISTORIJE" SA GORANOM VESIĆEM: "Mi smo narod koji je uvek verovao u slobodu"
Tanjug

Vesićevu objavu vam prenosimo u celosti.

"Na današnji dan 1867. godine sa beogradske tvrđave je zauvek skinuta zastava Otomanske Turske, koja se 313 godina vijorila nad gradom kao znak najduže okupacije koju je srpski narod ikada doživeo.

Od 28. avgusta 1521. kada je sultan Sulejman Veličanstveni osvojio Beograd pa do ovog događaja, svega 33 godine Osmanlije nisu vladale gradom, već je bio u austrijskim i Karađorđevim rukama.


Tri meseca pre konačnog skidanja otomanskog barjaka Turci su predali ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću, ali je na tvrđavi pored srpske ipak još neko vreme stajala i njihova zastava, sve do 26. juna. 
Nakon tog dana Beograd je ponovo u potpunosti bio slobodan srpski grad, simbol naše nikad izgubljene borbe za oslobođenje i samostalnost.
Iako je kasnija istorija donela još nekoliko teških okupacija u Prvom i Drugom svetskom ratu, važnost ovog simboličnog čina je nemerljiva za naš identitet i istoriju.
Mi smo narod koji je uvek verovao u slobodu i za nju nikada nismo prestali da se borimo, svim silama uprkos, i uz ogromne žrtve. To je srpska najvažnija i najskuplja reč.
Na fotografijama Anastasa Jovanovića je Beograd tog vremena.
Živeo Beograd!
Živela Srbija!", napisao je Goran Vesić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading