VAŠINGTONSKI SPORAZUM NIJE MRTAV Stigao jasan signal, važan trenutak za Srbiju
Tanjug

 

Ambasade SAD u Beogradu i Prištini poslale su Vladi Srbiji i vladi privremenih prištinskih institucija izveštaj o upravljanju jezerom Gazivode - što je bila jedna od stavki Vašingtonskog sporazuma - čime je poslat jasan signal da administracija Džoa Bajdena priznaje i preuzima obaveze dogovorene u vreme administracije Donalda Trampa, kažu sagovornici Kurira.

To je, ističu, važno za nas jer se u pomenutom dokumentu, koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao s Trampom prošle godine, insistira na ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a ne na statusnom pitanju Kosova.

Za nas je važan taj dokument, jer se tamo nije razgovaralo o statusnim pitanjima Kosova, već o elementima normalizacije odnosa Beograda
i Prištine sa ekonomske strane

Kao za Kolumbiju

Izveštaj o upravljanju jezerom Gazivode na osnovu Vašingtonskog sporazuma izradili su Ministarstvo energetike SAD i Pacifička severozapadna nacionalna laboratorija. Tu se predlaže formiranje komisije za reku Ibar, koja bi olakšala diskusiju između strana o mogućnostima upravljanja vodnim resursima. Predlaže se da rešenje za Gazivode bude po ugledu na Kolumbiju.

VAŠINGTONSKI SPORAZUM NIJE MRTAV Stigao jasan signal, važan trenutak za Srbiju

Tanjug

 

 

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da su SAD ozbiljna zemlja i da poštuju preuzete obaveze.

- Svi oni koji su procenjivali da će Bajdenova administracija odustati od Vašingtonskog sporazuma nisu bili u pravu. Ono što je važno za nas, to su prinicipi da se razgovora o normalizaciji preko ekonomskih mehanizama. To nije samo dolazak DFC nego i podrška „malom Šengenu“. Pitanja kao što je ovo sad za Gazivode, princip koji podrazumeva da je to nešto o čemu obe strane moraju da razgovaraju, to je problem za prištinsku stranu jer isključuje njihov stav da je to rešeno i da o tome nema šta da se priča - kaže Milivojević i dodaje:

Dva dokumenta

- Za nas je važan Vašingtonski sporazum, jer se tamo nije razgovoralo o statusnim pitanjima, već o elementima normalizacije sa ekonomske strane, i zato je važna njegova primena. Sama činjenica da je i Bajdenova administracija to prihvatila znači da je prihvatila i principe koji proizilaze iz toga.

VAŠINGTONSKI SPORAZUM NIJE MRTAV Stigao jasan signal, važan trenutak za Srbiju

Tanjug

 

 

Međutim, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da Srbija svuda treba da poteže Rezoluciju 1244.

- Smatram da su od Vašingtonskog sporazuma važniji Rezolucija 1244 i Kumanovski sporazum. Mi nemamo bolje argumente za odbranu svoje pozicije od pozivanja na ova dva.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading