Vulin odgovorio Plenkoviću: Nisu krivi Hrvati što im je oprošten Jasenovac, već Srbi što nisu za to tražili pokajanje
Alo

Kada su 8. maja 1945. godine jedinice 45. srpske divizije iz sastava druge armije Narodnooslobodilačke vojske pod komandom Koče Popovića ušle u Zagreb, dočekao ih je pust grad, kada je u Zagreb 1941. godine ušao Vermaht, dočekale su ga hiljade, počinje svoju izjavu ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

- Voljom ogromne većine Hrvata do poslednjeg časa postojanja Trećeg rajha, Hrvatsku je vodio Pavelić. Možda Plenković može pred članicama EU da priča da su Hrvati većinski bili u partizanima, ali pred Srbima takvu glupost ne bi smeo da ponovi. Da bi se istina o ulozi hrvatskog naroda u Drugom svetskom ratu sakrila, planski se smanjuje broj ubijenih u Jasenovcu i ćuti se o bezbrojnim jamama i poklanoj srpskoj deci.

- To je i razlog što je vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac trebao da postane svetac, jer ako je vikar ustaške vojske svetac, onda je i vojska koju je duhovno vodio sveta kao i on. Hrvatska nije razumela da deustašizacija nije proces laganja o ulozi Hrvata u Drugom svetkom ratu, već da je to pokajanje pred žrtvama ustaškog ludila i osuda samog postojanja NDH. Nisu krivi Hrvati što im je bez pokajanja oprošten Jasenovac, krivi su Srbi, jer im pokajanje nisu tražili - izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, komentarišući izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da su "Hrvati dali najveći broj partizana".

Komentari (1)

Loading
Ruzica

23.06.2021 14:58

Zlocin nikada ne zastareva. Zato bi mi trebali tuziti Hrvatsku za genocid u Jasenovcu. Tu ce nam pomoci i Jevreji koji su takodje pobijeni u Jasenovcu.