Vladislav Jovanović: Od Haškog tribunala može se očekivati samo da ispunjava političku volju Amerike (VIDEO)
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

 

- Od Haškog tribunala može se očekivati samo da ispunjava političku volju Amerike, odnosno Saveta bezbednosti. Pravi nezavisni krivični sud podnosi izveštaje samo svojoj savesti, a ne nekim administrativnim ogranima, a podnošenje izveštaja Haškog tribunala Savetu bezbednosti ukazuje na uticaj spoljnih političkih na odluke tog organa nesporan. Taj organ je imao zadatak da kažnjava srpski faktor, a ne da osigurava pomirenje. Za pomirenje je potrebno kažnjavanje svih. CIA je tokom rata dala procenu krivice triju strana, ako se dobro sećam, 75 odsto su krivi Srbi i Srbija, hrvati 20, a muslimani 10 odsto. Čak ni taj odnos nije poštovan u Tribunalu - rekao je Jovanović.

 

 

On je prokomentarisao dešavanja u Srebrenici, ne negirajući mnogobrojne zločine počinjene sa svih strana, i novijim dešavanjima oko događaja vezanim za zločine u tom gradu:

- U Srebrenici nije bio genocid, ali je bila politička potreba da se stvori od jednog takvog tragičnog slučaja genocidni primer u Republici Srpskoj, pa im ni to nije bilo dovoljno, jer od toga treba napraviti generalnu otpužbu Srba u celini. Oni moraju kao celina da budu generalno kriminalizovani, naterani da prihvate to što im je određeno od stranih sila, ali to neće moći da urade ako se sama Srbija ne uprlja, i pored pritisaka, time što bi i ona doprinela tom cilju da u svom Parlamentu osudi takozvani genocid. Oni su ogranizovali iz tog jednog centra i priznavanje genocida i u Crnoj Gori.

- Zapad je još ranije proglasio ceo Balkan svojom interesnom zonom i prionuo na njegovu punu integraciju sa EU i NATO. Crnu Goru su uspeli da uvuku u NATO, ostalo je još da ih uvuku u EU. Problem im je kako rešiti enigmu Bosne i Hercegovine i Srbije. Srbije zbog njene osnažene politike vojne neutralnosti i nezavisnosti, a BiH zbog podeljenosti i činjenice da je Dejtonski sporazum priznao da su Srbi tu bili ugroženi politikom preglasavanja i zbog toga im je dato pravo na poseban entitet. Sada im je problem kako da razlupaju to što su tamo napravili - objašnjava gost Nacionalne televizije.

On u nastavku emisije objašnjava poziciju u kojoj se srpski narod istorijski nalazi:

- Mi smo na sredokraći Istoka i Zapada i nama je predodređeno da budemo nezavisni i vojno neutralni. Drugi nisu imali našu vrstu nastajanja, pa postaju lak plen velikih koji ih prigrabljuju i uvode u svoje organizacije.

- Nisu nas bombardovali zbog humanitarne katastrofe, to su priznali američki političari, nego zato što Srbija pod Miloševićem nije poklekla pod Novim svetskim poretkom, nije se stavila pod njegov manus, već je insistirala na nezavisnosti. Oni su to smatrali opasnim primerom, da neke druge zemlje se ne povedu za tim, pa su smatrali da svaku vrstu nezavisnosti treba ugušiti u korenu. Sada je situacija drugačija - kaže gost Srpskog svijeta.

O Američkoj tvrdoj politici i njenom predsedniku je rekao sledeće:

- Bajden ima problem čoveka u poodmaklim godinama, koji je formiran u mlađim periodima, u vreme Hladnog rata i pobede u njemu kada je Amerika bila apsolutni pobednik. On je tada izgradio svoju karijeru i svest, a ta svest je svest superiornog, kojem je teže da se saobražava sa svetom koji projavljuje više činilaca koji učestvuju u kreiranju sveta.

Analizirao je globalna politička kretanja, koja uključuju i dalekoistočne i zapadne faktore, ocenjujući da se Srbija dobro postavila prema tim kretanjima. U okviru tih kretanja, pojasnio je svoje viđenje pozicije Amerike naročito prema zemljama koje imaju nuklearne programe, a onda se osvrnuo na Nemačku, u okviru razgovora o masovnom dolasku migranata:

- Jedina od svih sila koje su bile kolonijalne, a koja je priznala da je počinila genocid je Nemačka, koja je priznala genocid u Namibiji. Nagli priliv migranata je pomogao odlasku Merkelove, koja je verovala da će oni biti asimilovani, a i pre toga je uvezla i mnogo muslimana kao radnu snagu, i priznala da proces asimilacije nije uspeo.

- Činjenica je da Turska hoće da koristi svoje kulturne zaostavštine na Balkanu, uključujući i muslimanske zajednice, svejedno turskog ili slovenskog porekla, kao oslonce svog uticaja. Ne zaboravite da Turska pokušava da širi svoj uticaj i na Istoku, ali ima problem sa Kurdima koji su razmešteni po Iraku, Siriji i u Iranu, tako da ne može da ide dalje. Pokušala je i na Bliskom Istoku, ali su u lošim odnosima sa Izraelom - konstatuje sagovornik voditeljke Gordane Janićijević.

U nastavku on definiše i odnos zemalja koje nemaju snažan uticaj u svetskoj politici sa Srbijom:

- Zemlje takozvanog Trećeg sveta identifikuju Beograd, a ne Zagreb ili LJubljanu sa Pokretom nesvrstanosti. Beograd im je poznat, a oni su nas izbacili pod uticajem propagande iz Pokreta, ogrešili su se i posle videli da oni koje su oni podržavali su svi otišli u zapadne organizacije i da nemaju nikakve simpatije prema njima u Pokretu. Beograd možda nije nesvrstan, ali je ostao nezavistan.

- Buđenje nacionalne svesti u BiH, ali i u Crnoj Gori, to su litije pokazale, takođe je nezaustavljiv proces, kao što je ubrzan i proces rasrbljavanja i u Crnoj Gori i drugde, kao što je prekrštavanje usled ekonomskih i drugih teškoća u Hrvatskoj, koje je trajan proces još od Austrougarske. Ako se držimo čvrsto svoje samosvesti kao naroda i svog identiteta i istorijskog puta, nećemo zalutiti, izaći ćemo iz ovog haosa - konstatuje Vladislav Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading